3.9.11

ΚΥΠΡΟΣ: Γνώριζε ο Πρόεδρος...


Λευκωσία: Έγγραφο, που βρίσκεται στα χέρια της επιτροπής Πολυβίου και των ανακριτικών Αρχών, αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνώριζε για τους κινδύνους, που υπήρχαν στα φονικά εμπορευματοκιβώτια, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2010, έξι μήνες πριν από τη... γνωστή σύσκεψη του Φεβρουαρίου και παρά τις περί του αντιθέτου διαψεύσεις όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά ντοκουμέντα των ερευνών για τις ευθύνες, που οδήγησαν στην τραγωδία της 11ης Ιουλίου.

Έχει τίτλο «Σημείωμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας» και ημερομηνία 6 Σεπτεμβρίου 2010. Ετοιμάστηκε από τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, Λεωνίδα Παντελίδη, μετά από σύσκεψη του με τον συνταγματάρχη Ανδρέα Σταύρου και τον υπολοχαγό Ανδρέα Γενάρη του επιτελείου του υπουργού Άμυνας.

Όπως αναφέρει ο κ. Παντελίδης προς τον Πρόεδρο, η σύσκεψη έγινε για να συζητηθεί η δυνατότητα καταστροφής της πυρίτιδας και των εκρηκτικών και οι δύο επιτελείς τοποθετήθηκαν υπέρ της καταστροφής, λόγω των κινδύνων που υπάρχουν «με τις ψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσσονται μέσα στα εμποροκιβώτια το καλοκαίρι» και όπως σημειώνει «η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση, από τεχνικής άποψης, να διεκπεραιώσει το έργο της καταστροφής.»

Ο κ. Παντελίδης ενημερώνει επίσης τον Πρόεδρο ότι μίλησε γι΄ αυτό το ενδεχόμενο με τον πρέσβη του Ιράν και του είπε ότι οι Ιρανοί «θα υποστήριζαν αυτή την εξέλιξη και μάλιστα ότι θα μιλήσουν με τους Σύρους για να υιοθετήσουν κι εκείνοι την ίδια στάση.»

Το γεγονός δεικνύει ότι το Προεδρικό συζητούσε από πριν για τους κινδύνους και την πιθανή καταστροφή του επικίνδυνου φορτίου, αλλά ζητούσε τη συγκατάθεση της Συρίας και του Ιράν, αντί της Επιτροπής Κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: