25.9.11

Αμεση δράση για την ευρωπαϊκή κρίση ζητεί η Κίνα...


Έκκληση προς την ευρωζώνη να αναλάβει δράση το ταχύτερο για να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους απηύθυνε εκ νέου η Κίνα, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Η κρίση κρατικού χρέους στην ... ευρωζώνη πρέπει να επιλυθεί άμεσα για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας Ζιου Σιαοτσουάν.

«Ισχυρά και αξιόπιστα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι αναγκαία στις χώρες που πλήττονται για να ανακουφιστούν οι πιέσεις του κρατικού χρέους», ανέφερε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Νομισματικής και Χρηματοοικονομικής Επιτροπής, ενός βασικού διευθυντικού οργάνου του ΔΝΤ.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο επισήμανε ότι η παγκόσμια κρίση προήλθε από «μερικές ανεπτυγμένες οικονομίες», χωρίς να κατονομάσει τις ΗΠΑ.

Η άποψη που λέει ότι οι πολιτικές ηγεσίες στις ΗΠΑ και στην ΕΕ δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν τις οικονομίες τους κερδίζει έδαφος και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί, διότι προκαλεί αναταραχή στις αγορές, υποστήριξε ο Ζιου. «Η παγκόσμια συνεργασία είναι επιτακτική», τόνισε. «Ένα στοιχείο-κλειδί της συνεργασίας είναι κάθε χώρα να πάρει το θέμα στα χέρια της, να πάρει σωστά στοχευμένα μέτρα και να θέσει τα του οίκου της σε τάξη.»

Για τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες αυτό σημαίνει την άμεση υιοθέτηση «σαφών και αξιόπιστων» μεσοπρόθεσμων στρατηγικών, πρόσθεσε.

Προειδοποίησε επίσης ότι το ΔΝΤ -που σήμερα έχει διαθέσιμα ύψους 630 δισ. δολαρίων- ενδέχεται να βρεθεί σε μια κατάσταση που δεν θα έχει αρκετά χρήματα ώστε να δανείσει χώρες που το χρειάζονται, εν μέσω της αναταραχής στις χρηματαγορές.

«Καθώς εκτυλίσσεται η κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η ζήτηση για χρηματοδότηση από το ΔΝΤ εκ μέρους των μελών του αυξήθηκε δραματικά», σημείωσε. «Αλλά οι διαθέσιμοι χρηματοοικονομικοί πόροι ενδέχεται να μην αποδειχθούν επαρκείς για να καλυφθούν οι πιθανές ανάγκες χωρών που πλήττονται από την κρίση.»

Η Κίνα, όπως και οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες, κατέγραψε σημαντική ανάπτυξη στη διάρκεια της κρίσης, συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας μετά την ύφεση του 2008.

Ο Ζιου προειδοποίησε, ωστόσο, πως οι χώρες αυτές συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πιέσεις από την «υπέρμετρη παγκόσμια ρευστότητα, τις ευμετάβλητες διασυνοριακές ροές (κεφαλαίων), την εξασθένιση της εξωτερικής ζήτησης και τις απότομες στις τιμές των εμπορευμάτων και των πρώτων υλών».

Κατά τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το κινεζικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 9,5% το 2011 και 9% το 2012. Ο Ζιου παραδέχθηκε ότι και το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κινεζικής οικονομίας. «Ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία μας», είπε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: