28.9.11

Ζίου-ζίτσου...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΕΧΕΙ ο Γιάννης Ραγκούσης προσωπική διαφορά με τον Δημήτρη Ρέππα; Μετά τα ταξί ήρθε και το ενιαίο μισθολόγιο να προστεθεί ως μέτωπο μεταξύ τους.
ΟΙ κυβερνητικοί που κουτσομπολεύουν αλλήλους στο τριψήφιο τηλέφωνο, επιμένουν ότι ο Ραγκούσης υπέστη ένα μικρό σοκ όταν μετακινήθηκε από...
το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Μεταφορών τον Ιούνιο. Ετσι εξηγείται η επιλογή να χειριστεί το θέμα των ταξί ώστε να εκθέσει τον προκάτοχό του στον Χολαργό. Να προωθήσει δηλαδή πλήρη απελευθέρωση της αδειοδότησης, ενώ ο Ρέππας είχε προτιμήσει ρύθμιση λάου λάου.
ΑΣΧΕΤΩΣ ψυχανάλυσης, στον Γιάννη καταλογίζεται και υστεροβουλία πολιτική. Οτι δηλαδή ήθελε να φορέσει στον εαυτό του κοστούμι μεταρρυθμιστή υπουργού. Και να φορτώσει στον Ρέππα την εικόνα ενός άτολμου, κρυπτολαϊκιστή πολιτικού που πάντοτε αναβάλλει για αύριο ό,τι έπρεπε να είχε γίνει χθες. Οι κυβερνητικοί κουτσομπόληδες λένε ότι ο Ραγκούσης κάνει παιχνίδι εντυπώσεων και όχι ουσίας. Οτι οι μεγάλες πόλεις είναι γεμάτες άδεια ταξί. Οτι η απελευθέρωση θα φέρει κορεσμό. Και ότι επιλέγοντας την καλοκαιρινή περίοδο για να ανοίξει μέτωπο, ο Ραγκούσης τραυμάτισε τον τουρισμό.
ΦΥΣΙΚΑ, στην πολιτική ό,τι κάνεις, σου επιστρέφεται και μάλιστα εντόκως. Ο πράος Ρέππας επέλεξε πολιτική αυτοάμυνας στα ταξί. Στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, όμως, το έπαιξε ζίου-ζίτσου. Και πήγε να κάνει αεροπλανικό στον Ραγκούση. Το ενιαίο μισθολόγιο ήταν από τους λόγους που η τρόικα έφυγε και δεν ξαναγυρνούσε. Το Διοικητικής Μεταρρύθμισης άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι η καθυστέρηση οφείλεται σε Ραγκούση - και Παπακωνσταντίνου - που δεν προχώρησαν το θέμα πριν από το καλοκαίρι και δεν άφησαν τίποτε έτοιμο. Μόνο «τίτλους κειμένων», κατά το δελτίο Τύπου που έβγαλε το υπουργείο του Ρέππα.
ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ όμως η επίμαχη προσωπική διαφορά να μην έγκειται στις σχέσεις Ραγκούση - Ρέππα. Αλλά στην ομώνυμη κυβερνητική ρύθμιση που, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ξαναδίνει στους δημοσίους υπαλλήλους όσα χάνουν με το μισθολόγιο. Αυτά με κλιμάκωση χρόνου που φθάνει έως και τη συνταξιοδότηση. Το ενιαίο μισθολόγιο ισχύει μόνο για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Αλλά σε εποχή παγώματος προσλήψεων, πόσοι είναι αυτοί; Η προσωπική διαφορά ήταν ένα τρικ που επέτρεψε στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου να ηρεμήσει τελωνειακούς, εφοριακούς και υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών. Εξαγρίωσε όμως τους τροϊκανούς που θεώρησαν ότι τους κοροϊδεύουμε.
ΚΑΠΩΣ έτσι η κυβέρνηση έκανε γαργάρα την προσωπική διαφορά. Εφοριακοί και Σία είναι και πάλι στα κάγκελα. Ραγκούσης και Ρέππας έχουν γίνει μαλλιά κουβάρια στο στρώμα του ζίου-ζίτσου, με τον πρώτο να κερδίζει στα σημεία. Μένει μία απορία: τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης που επινόησαν την προσωπική διαφορά δεν έβλεπαν ότι δεν εξοικονομούνται πόροι; Θεωρούσαν τους τροϊκανούς σκράπες; Οχι. Μάλλον πίστευαν ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές, άρα το ενιαίο μισθολόγιο ήταν άσφαιρο. Και πήγαν να καλοπιάσουν τούς εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Αυτό κάτι λέει, βεβαίως, για την κυβέρνηση. Ιδίως αν σκεφθεί κανείς ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θέλει κάλπες.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: