9.9.11

Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι προσωρινό μέτρο, λέει ο Σταρκ...


Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ είναι ένα προσωρινό μέτρο, τονίζει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ευρωτράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι ... θα συνεχισθεί για όσο διάστημα χρειασθεί.

«Όσο βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνος διαταραχής του μηχανισμού μετάδοσης (σ.σ.: της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ) και τα χαμηλά επιτόκιά μας δεν μεταφέρονται στα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών,… είμαστε έτοιμοι για να παρέμβουμε», είπε ο κ. Σταρκ σε τηλεοπτικό σταθμό στο Τόκιο.

«Ωστόσο, αυτό είναι ένα προσωρινό μέτρο, όχι μόνιμο. Είναι ένα από τα μη τυπικά μέτρα». Την Πέμπτη «αποφασίσαμε και ανακοινώσαμε ότι αυτά τα μη τυπικά μέτρα θα χρησιμοποιηθούν για όσο διάστημα χρειάζεται», πρόσθεσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ.

Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας ο Μάριο Ντράγκι, που στα τέλη Οκτωβρίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΚΤ. «Το πρόγραμμα είναι προσωρινό, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακαμφθεί η στοιχειώδης αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας», ανέφερε σε ομιλία του στο Παρίσι.

Ο κ. Σταρκ δήλωσε ακόμα ότι είναι «πολύ αισιόδοξος» για την πρόοδο που κάνει η Ιρλανδία όσον αφορά την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών της προβλημάτων και ότι είναι πολύ ξεκάθαρα τα μηνύματα της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για το τί πρέπει να κάνει η Ελλάδα.

«Η τρόικα ήταν ξεκάθαρη στα μηνύματα που έστειλε στις ελληνικές αρχές: Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει» τα συμφωνηθέντα, είπε.

Την ίδια ώρα, παρά τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ στη δευτερογενή αγορά, οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, εν όψει και των δημοπρασιών που θα γίνουν την ερχόμενη εβδομάδα.

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς διευρύνθηκε κατά 0,09% στο 5,36% και του ισπανικού κατά 0,05% στο 5,09%.

Την επόμενη εβδομάδα, η Ιταλία θα πωλήσει ομόλογα αξίας 18,5 δισ. ευρώ, ενώ σε δημοπρασίες θα προχωρήσει και η ισπανία.

Η ΕΚΤ ξεκίνησε τις αγορές ιταλικών και ισπανικών ομολόγων στις 8 Αυγούστου. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει από την αρχή του προγράμματος κρατικά ομόλογα αξίας 129 δισ. ευρώ.

Απ' αυτά, τα 56 δισ. ευρώ περίπου έχουν αποκτηθεί από τότε που επανενεργοποιήθηκε στις 12 Αυγούστου. Αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ κατέχει ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αξίας 45 δισ. ευρώ περίπου.

Στην Ελλάδα, οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύθηκαν σε νέα ιστορικά υψηλά. Το spread ανήλθε στις 1.851 μονάδες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στο 20,35% και του 2ετούς στο 55,91%. Τα CDS σκαρφάλωσαν στις 3.000 μονάδες.

Στη Γερμανία, οι αποδόσεις των 10ετών και 2ετών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά, στο 1,821% και 0,398% αντίστοιχα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: