2.9.11

Βενιζέλος: «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα»...


Δεν τίθεται θέμα επιβολής πρόσθετων, εισπρακτικού χαρακτήρα, μέτρων, ξεκαθάρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά τις επαφές που είχε με...
τους εκπροσώπους της τρόικας στην Αθήνα. Το κυριότερο για εμάς είναι να ανασχέσουμε την ύφεση και να προωθήσουμε τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας: «Χρειάζεται συστράτευση, υπομονή, ελπίδα και αισιοδοξία για να βγούμε από το μάτι του κυκλώνα». Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Το σημαντικό είναι να προστατευθεί το συμφέρον και η προοπτική της ελληνικής οικονομίας και του έλληνα πολίτη και να εκτελούνται οι αποφάσεις των οργάνων της ευρωζώνης. Όλα όσα γίνονται έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της ευρωζώνης, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Τίποτα δεν θα ήταν πιο βλαπτικό και υπονομευτικό για τη χώρα και για τη σκληρή οικονομική διαπραγμάτευση που κάνει σε παγκόσμιο επίπεδο, από το να προκαλέσουμε τώρα οποιαδήποτε είδους πολιτική αστάθεια ή αβεβαιότητα» είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Η πολιτική σταθερότητα είναι ένα από τα ελάχιστα ενεργά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα», υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μεγαλύτερη η ύφεση

Το μεγάλο θέμα, είπε ο υπουργός, είναι η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση της οικονομίας, η οποία θα είναι βαθύτερη απ' ό,τι είχαν προβλέψει οι εταίροι μας τον περασμένο Μάιο. Ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την ελπίδα η ύφεση το 2012 να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και θα αλλάξει προς το καλύτερο η εικόνα της οικονομίας.

Για εφέτος, εκτίμησε ότι θα διαμορφωθεί κοντά στο 5% και πρόσθεσε ότι «έτσι, πρέπει να αναθεωρήσουμε του στόχους μας».

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι συζητήσεις με τους επικεφαλής των ελεγκτών έγιναν σε φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα. Υποστήριξε ότι δεν σημειώθηκε διακοπή των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, διευκρινίζοντας ότι είχε προγραμματιστεί να κλείσει χθες ο πρώτος κύκλος των επαφών και στις 14 Σεπτεμβρίου να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος.

Αυτό το δεκαήμερο που μεσολαβεί θα είναι χρήσιμο «για εμάς και την τρόικα», καθώς θα μπορεί να γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο των αριθμών για το προσχέδιο του -νέου- προϋπολογισμού, συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι όταν η ύφεση είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τότε -πρέπει να- είναι αυτόματη η αναπροσαρμογή των στόχων ως προς το έλλειμμα.

«Η έκτη δόση είναι αφετηρία όλων των συζητήσεων. Δεν θέλουμε να πάρουμε περισσότερα χρήματα πριν μειωθούν τα επιτόκια. Στόχος είναι να συμφωνήσουμε με την τρόικα πάνω στο πραγματικό συμφέρον της Ελλάδας και της ευρωζώνης», υποστήριξε.

«Όχι» σε νέα μέτρα

Ο κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων «και μάλιστα εισπρακτικού χαρακτήρα» και επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία ρέπει να γίνει είναι η πλήρης εφαρμογής των όσων έχει συμφωνήσει η χώρα και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Ερωτηθείς αν ασκήθηκαν πιέσεις από την τρόικα για νέα μέτρα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι απλώς έγιναν συζητήσεις.

Εάν εφαρμόσουμε όσα έχουμε ψηφίσει, τότε θα είμαστε πολύ κοντά στους στόχους μας, συμπλήρωσε. Ωστόσο απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Πάντως, ο υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει όλα τα προβλήματα στην ύφεση.

Για την εργασιακή εφεδρεία

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και γι’ αυτό θα προωθηθούν οι μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», συνέχισε και αναφέρθηκε στο θέμα της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων και της εργασιακής εφεδρείας στο Δημόσιο. Η εργασιακή εφεδρεία θα επεκταθεί στη γενική κυβέρνηση, είπε.

«Μιλάμε για δημόσιες επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, ορισμένα μικρά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, δεν μιλάμε μόνο για τους φορείς που συγχωνεύονται ή καταργούνται», σημείωσε, καθώς «δεν μπορούν να υπάρχουν εργαζόμενοι που δεν καλύπτουν πραγματικές ανάγκες».

«Όσοι εργαζόμενοι δεν καλύπτουν οργανικές ανάγκες θα τοποθετούνται σε εργασιακή εφεδρεία», ανέφερε και είπε ότι η τρόικα δεν έθεσε θέμα απολύσεων στο Δημόσιο.

Για την ανταλλαγή ομολόγων

Για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι περιμένουμε τις απαντήσεις από τους 57 υπουργούς Οικονομικών στους οποίους απέστειλε σχετική επιστολή τις προηγούμενες ημέρες.

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμες οι πρώτες απαντήσεις, θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις αρχές Οκτωβρίου.

Ερωτηθείς τι θα γίνει αν το ποσοστό συμμετοχής δεν αγγίξει το στόχο του 90% (135 δισ. ευρώ), τόνισε ότι αυτός ο στόχος είναι απόφαση της ευρωζώνης και όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία τότε η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις της.
Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει σε άτυπο Eurogroup/Ecofin που θα πραγματοποιηθεί στην Πολωνία στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι την Πέμπτη έγινε σύσκεψη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων υπό τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Π. Χριστοδούλου, ενημέρωσε τους διοικητές για το πρόγραμμα.

Ο υπουργός υποστήριξε ότι είναι προς το συμφέρον των Ταμείων να συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λέγοντας ότι θα λάβουν νέα ομόλογα, στο 100% της ονομαστικής τιμής, γεγονός που συμφέρει τα Ταμεία, καθώς οι τιμές των νέων τίτλων θα είναι υψηλότερες σε σχέση με τις τιμές στις οποίες διαπραγματεύονται τώρα τα ελληνικά ομόλογα στη δευτερογενή αγορά.

Για το Γραφείο Προϋπολογισμού

Οι εκθέσεις που βγάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής πρέπει να είναι τεκμηριωμένες και υπεύθυνες, επανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε ερώτηση για την παραίτηση της επικεφαλής του Γραφείου μετά την αντίδρασή του για το περιεχόμενο της επίμαχης έκθεσης για το χρέος.

Όταν υπάρχουν εκθέσεις από οίκους αξιολόγησης που είναι άδικες για την ελληνική οικονομία, υπάρχει η αξίωση να απαντήσει η κυβέρνηση στους οίκους, το ίδιο ήμουν υποχρεωμένος να κάνω και στη περίπτωση αυτή, υποστήριξε ο κ. Βενιζέλος για την απάντησή του στην οποία αμφισβήτησε ανοικτά την εγκυρότητα της έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού.

Όταν υπάρχει έκθεση από διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΟΣΑ, η ΕΚΤ, η Κομισιόν κλπ, ποτέ δεν ενεργούν μονομερώς, και η ΤτΕ ακολουθεί την ίδια μέθοδο διασταυρώνοντας τα στοιχεία της με την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο υπουργός, ενώ το Γραφείο προχώρησε με έναν τρόπο ... «Αυτό είπα στην απάντησή μου», συμπλήρωσε και χαρακτήρισε ανεξήγητο να υπάρχει «σε απόλυτη και μετωπική αντίθεση» με το ΔΝΤ την Ε.Ε. την ΕΚΤ ένα έγγραφο με τίτλο «Βουλή των Ελλήνων» που να λέει ότι η δυναμική του χρέους είναι ανεξέλεγκτη.

Αυτό είναι ανεξήγητο και όπως με καλείτε να σχολιάσω εκθέσεις διεθνών οργανισμών έτσι και τώρα είπα και τη γνώμη μου για την εγκυρότητα της έκθεσης, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για να προσθέσει στο ίδιο ύφος: «Ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του».

Απαντώντας εξάλλου σε σχετική ερώτηση, υπογράμμισε πως το Γραφείο Προϋπολογισμού δεν είναι ελεγχόμενο, αλλά πρέπει να βγάζει υπεύθυνες και τεκμηριωμένες εκθέσεις.

Την ίδια αξιωση που έχουμε από τους ξένους, έχουμε και για τους Έλληνες. Ο καθένας έχει τις ευθύνες του, από εκεί και πέρα είναι θέμα της Βουλής, κατέληξε στην αναφορά του για το θέμα με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών.

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Νέα Δημοκρατία: Απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Ευάγγελου Βενιζέλου:

«Αφού, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, αναστάτωσαν τη χώρα με ανεύθυνες διαρροές, για δήθεν αντιστασιακές κραυγές στην Τρόικα, εμφανίστηκε σήμερα ο κ. Βενιζέλος να κάνει υποδείξεις προς τον…εαυτό του και την κυβέρνηση.

Τώρα, προσπαθούν να κρύψουν την αποτυχία και την ανεπάρκειά τους, με φθηνά επικοινωνιακά τρικ. Μεταθέτουν τις συνομιλίες με την Τρόικα, για μετά την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, λέγοντας ότι ο κ. Βενιζέλος πρέπει να ολοκληρώσει… “τεχνικές εργασίες”!

Πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών και έσχατη ανευθυνότητα. Η αλήθεια είναι ότι έπεσαν έξω σε όλες τις εκτιμήσεις και σε όλους τους στόχους τους. Και ότι επιβεβαιώθηκαν όλες οι επισημάνσεις και όλες οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά».

ΚΚΕ: Η κυβέρνηση και η ΕΕ οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία

«Η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με την τρόικα το ζήτημα της εφαρμογής ή μη των άγριων μέτρων που έχουν συναποφασίσει και αυτών που σίγουρα θα φέρουν, αλλά και οι δυο αξιοποιούν το φόβητρο της χρεοκοπίας και με στόχο την ανταγωνιστικότητα, κλιμακώνουν την άγρια αντιλαϊκή επίθεση», τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

Το Κομμουνστικό Κόμμα εκτιμά ότι «η κυβέρνηση και η ΕΕ οδηγούν το λαό σε ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και στη μόνιμη φτώχεια, για να πληρώσει αυτός τις συνέπειες της κρίσης και να διασφαλίσουν τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» και καταλήγει:

«Για να σωθεί ο λαός από την καπιταλιστική κρίση, από την ΕΕ, τα μονοπώλια και τα κόμματά τους, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία και επιτακτική η λαϊκή συμμαχία, η πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ, με λαϊκή εξουσία».

ΛΑΟΣ: Ευτράπελες καταστάσεις

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ, Γιώργος Καρατζαφέρης έκανε την εξής δήλωση:

«Ευτράπελες καταστάσεις με τραγικά ενδεχόμενα. Όταν βάζεις “έναν ταύρο στο υαλοπωλείο” και του κουνάς μπροστά ένα κόκκινο πανί, δεν μπορείς μετά να κλαίγεσαι για τα σπασμένα γυαλικά.

Ας καταλάβουν όλοι ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν λύνεται από ένα κόμμα, είτε λέγεται ΠΑΣΟΚ είτε λέγεται ΝΔ. Χρειάζεται μια συλλογική προσπάθεια.

Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι πρέπει όλοι μας να βάλουμε πρώτα την Ελλάδα και μετά την καρέκλα γιατί στο τέλος δεν θα βρούμε καρέκλα κανένας για να κάτσει».



ΣΥΡΙΖΑ: Κλείνουν τα μάτια σε ύφεση, ανεργία, φτώχεια

«Της νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά. Μετά από ένα καταιγισμό διαρροών περί ρήξης και αδιεξόδου στις χθεσινοβραδινές συζητήσεις με τη τρόικα, ο υπουργός οικονομικών μας ενημέρωσε ότι μέσα σε ένα κλίμα άκρως φιλικό ανανέωσαν το ραντεβού τους για μετά από δέκα ημέρες.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλά για αναθεώρηση των οικονομικών στόχων, επειδή οι τωρινοί δεν του βγαίνουν, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων ακόμα πιο βάρβαρων μέτρων για τον ελληνικό λαό.

Ενώ κλείνει τα μάτια σε μια πραγματικότητα ύφεσης, ανεργίας, φτώχειας και με τα οικονομικά στοιχεία να δείχνουν πλήρη αποτυχία σε κάθε στόχο που έθεσαν από κοινού με την τρόικα, η κυβέρνηση επιμένει στην εφιαλτική πολιτική του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Στο τούνελ της κυβερνητικής πολιτικής δεν υπάρχει διέξοδος, παρά μόνο νέες «διαπραγματεύσεις» με την τρόικα, νέα μέτρα, νέα αποτυχία στους στόχους και συνέχεια σε ένα φαύλο κύκλο ύφεσης και λιτότητας.

Φ. Κουβέλης: Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα

Την πεποίθησή του ότι «η προσπάθεια του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών να κατευνάσει την ανησυχία της ελληνικής κοινωνίας, δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα», εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης.

«Βαθαίνει απελπιστικά η ύφεση και δεν υπάρχει η αποτελεσματικότητα των μέτρων», σημείωσε, τονίζοντας την άμεση ανάγκη «να αναληφθεί μία πολιτική πρωτοβουλία για ένα διακρατικό ευρωπαϊκό διακανονισμό του ελληνικού χρέους».

«Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα μέτρα», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Ντ. Μπακογιάννη: Η κυβέρνηση δεν ήθελε να κάνει τη δουλειά της

«Η κυβέρνηση αποδείχθηκε σήμερα ότι ούτε έκανε ούτε ήθελε να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε σχετικά με τις εξελίξεις στην οικονομία η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.

Η κ. Μπακογιάννη διευκρίνισε ότι το ίδιο είχε ειπωθεί από το κόμμα της και όταν αυτό είχε αρνηθεί να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, «προτείνοντας ένα εναλλακτικό, ρεαλιστικό πρόγραμμα», όπως συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας τα επικριτικά σχόλια, είπε ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση «πίστευε και πιστεύει ότι η στάμνα όσες φορές και αν πάει στη βρύση, δεν θα σπάσει».

«Κάνει λάθος», τόνισε, «θα σπάσει προς όφελος εκείνων των συμφερόντων που θέλουν να καλύψουν τη δική τους χρεοκοπία σε βάρος της Ελλάδας».

«Αποδεικνύεται, δυστυχώς, ότι τα παλιά κόμματα και οι πάσης φύσεως υποστηρικτές του κρατικοδίαιτου συστήματος, προτιμούν να διατηρούν εξουσία και προνόμια και ας καταστραφεί η Ελλάδα», κατέληξε...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: