21.9.11

Η τραγική κατάσταση στο Δάσος Κουρί...

www. almyrosinfo.gr
Ερωτήσεις από βουλευτές στη βουλή έχει δεχθεί το τελευταίο διάστημα ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενεργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Δάσος Κουρί.
Η Αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Μαγνησίας κ. Ροδούλα Ζήση και ο συνάδελφός βουλευτής Ν. Ηλείας κ. Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, κατέθεσαν στη Βουλή ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενεργεια και Κλιματικής Αλλαγής για να...


προστατευθεί και να αξιοποιηθεί το Δάσος Κουρί.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων αναφέρουν πως "το Δάσος Κουρί μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα τουριστικό προορισμό αλλά και ένα σημείο όπου μπορούν να ψυχαγωγούνται οι κάτοικοι της τοπικής κοινότητας. Παρ' όλα αυτά η απαξίωση του Δάσους είναι έκδηλη σε κάθε σημείο του. Τα μονοπάτια περιπάτου είναι καλυμμένα με ξερά χόρτα επκίνδυνα για να προκληθούν φωτιές. Οι εγκαταστάσεις με τους παιδότοπους σε κακή κατάσταση, με εμφανή σημάδια εγκατάλειψης. Επιπρόσθετα, το Λαογραφικό Μουσείο το οποίο λειτουργούσε μέχρι πρότινος είναι ένα κτίριο το οποίο είναι αφιλόξενο".

Οι βουλευτές ρωτούν τον αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί το Υπουργείο, έτσι ώστε το Δάσος Κουρί να αναμορφωθεί, να αξιοποιηθεί έτσι ώστε να αποτελέσει σημείο προορισμού.

Ερώτηση Κουβέλη
Ερώτηση για το Κουρί προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχαν καταθέσει προ μηνός και οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

"Το δάσος «Κουρί» καταλαμβάνει έκταση 1150 στρεμμάτων και βρίσκεται περίπου 1000 μέτρα βορειοδυτικά της πόλης του Αλμυρού και 500 μέτρα από την πρώην κοινότητα της Ευξεινούπολης. Παλαιότερα, σύμφωνα με μαρτυρίες, κάλυπτε μια περιοχή περίπου 20.000 στρεμμάτων. Το 1970 κηρύχτηκε αναδασωτέο, με το υπ’ αριθ. 356/1980 ΠΔ. Εν συνεχεία εντάχθηκε στις προστατευόμενες περιοχές με το νόμο 1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος. ...

Σήμερα το «Κουρί» εμφανίζει έντονα σημάδια εγκατάλειψης. Η ύπαρξη ξερών χόρτων αποτελεί κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς. Οι εγκαταστάσεις του δάσους (φωτισμός, στέγαστρα, πινακίδες κλπ) παρουσιάζουν φθορές, ενώ σκουπίδια σ’ όλη την έκτασή του συνθέτουν μια απαράδεκτη εικόνα. Περαιτέρω, οι τεχνητές λίμνες έχουν μετατραπεί σε βούρκους αποτελώντας εστίες μόλυνσης και σε ορισμένα σημεία είναι αδύνατη η πρόσβασή τους, καθώς έχουν γκρεμιστεί τα γεφυράκια που τις συνέδεαν με το υπόλοιπο πάρκο.
Με βάση τα προαναφερόμενα,
Θα ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να εξασφαλιστεί η διατήρηση του οικοτόπου «Κουρί» στο Ν. Μαγνησίας και να αποφευχθεί η περαιτέρω υποβάθμισή του;"

Δεν υπάρχουν σχόλια: