13.9.11

Πάει ο «καφές», έμεινε ο ντελβές...


Αναμενόμενος ο εξορθολογισμός της πρωινάδικης ζώνης και η παύση των «καφεδακίων», καθώς ο κόσμος της κρίσης διέψευσε τα παραμύθια της ευδαιμονίας που αφηγούνταν

Ηταν πέρα από ... κάθε λογική να αλλάζει ο κόσμος ολόκληρος, να τρίζουν τα θεμέλια του οικονομικού συστήματος που παρήγε «φούσκες» και να μείνουν στην εγχώρια τηλεόραση ανέγγιχτοι οι πρωινάδικοι «καφέδες». Οχι γιατί έχασε αιφνιδίως κοινό η πρωινή ζώνη. Ποτέ δεν είχε τόσο ώστε να δικαιολογεί την υπερβολική ενασχόληση της αγοράς με το είδος - για να μην αναφερθούμε στα ακριβά συμβόλαια.
Απλώς, στα χρόνια που εμφανίστηκε και πριμοδοτήθηκε το είδος αυτό της τηλεόρασης, με τις πάμπολλες εγχώριες ιδιομορφίες, αποτέλεσε ένα είδος «πολιτισμικής» επένδυσης. Οι εν λόγω εκπομπές έγιναν οι «ναυαρχίδες» μιας αγοράς που άνοιγε στη σκανδαλώδη κατανάλωση, ανέλαβαν την αφήγηση των «παραμυθιών» της ευδαιμονίας, εξ ου και πωλούσαν από τραγουδοσουξέ και ξενυχτάδικη διασκέδαση μέχρι μανικιούρ - πεντικιούρ, διαμόρφωναν τα κατάλληλα ήθη και τα σουσουδοσύμβολα όλου αυτού του οικοδομήματος.

Γι' αυτό και γράφαμε πριν από έναν χρόνο και περισσότερο, όταν άρχισαν να γίνονται σαφή τα μηνύματα της αλλαγής του κόσμου - παντού αλλού βέβαια, εκτός από αυτόν τον ευδαίμονα και ξεχασμένο τόπο -, ότι οι «πρωινοί καφέδες» με τη μορφή που τους γνωρίσαμε τελειώνουν και πως τα μενεγάκεια σουσούμια είναι άνευ αντικρύσματος, προκαλώντας, τότε, την μήνι του συστήματος που είχε καλοβολευτεί κάνοντας την «αυλή» στις «φούσκο» βασίλισσες των πρωινάδικων.
Για μας το αστείο με την κατάργηση από τη διοίκηση του Aplha του πρωινάδικου της Ελένης Μενεγάκη είναι ότι χρειάστηκαν σχεδόν δυο χρόνια οι γερμανοί ιδιοκτήτες για να συνειδητοποιήσουν και να παραδεχθούν ότι ακριβοπλήρωναν μια «φούσκα» και να προβούν σε κινήσεις οικονομίας δυνάμεων και χρήματος. Αυτό σε ένα κανάλι μόνο, όταν οι Ευρωπαίοι (των γερμανών πολιτικών πρωτοστατούντων) απαιτούν από μια χώρα ολόκληρη να πράξει το ίδιο σε όλους τους τομείς της οικονομίας της μέσα σε λίγους μήνες. Μπορεί να μην είναι ώρα για μαύρο χιούμορ αλλά μας φάνηκαν σαν ανέκδοτο οι ανακοινώσεις του Alpha περί του χρέους των 18 εκατ. που δεν κατάφερε να καλύψει και περί της παραδοχής ότι η πρωινή ζώνη δεν έχει κοινό υπολογίσιμο (ακόμη ηχούν στ' αυτιά μας οι περσινές κορόνες των μεσημεριανούδων και των πανελτζήδων της Μελέτη για τα «δυναμικά κοινά της Μενεγάκη» και για την υψηλή και ακριβή διαφήμιση της ζώνης της, λέμε όμως και καμιά σαχλαμάρα να περνάει ο τηλεοπτικός χρόνος).
Τα οικονομικά στοιχεία πάντως, όπως και τα νούμερα τηλεθέασης - σωστά διαβασμένα - βοούσαν εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια ότι η πρωινή ζώνη έχει πρόβλημα. Οχι ότι η μεσημεριανή στην οποία μετακινείται η Ελένη Μενεγάκη δεν έχει. Το κοινό συνολικά είναι μεγαλύτερο από το πρωί, αλλά και πάλι δεν είναι αρκετό για να σηκώσει πολλά έξοδα. Εκτός αυτού, χρειάζονται και άλλου είδους αλλαγές. Για παράδειγμα στη μεσημεριανή ζώνη πόσες συνδέσεις με μαιευτήριο να κάνεις για να προσφέρεις νεογέννητα στην ηδονοβλεψία - με την καλή έννοια έστω - του φιλοθεάμονος; Ωστόσο τίποτε δεν είναι πια ίδιο πουθενά και για κανέναν, όσοι προλάβουν να προσαρμοστούν μπορεί και να σωθούν.
Σημασία έχει ότι οι αλλαγές θα ανακατέψουν την «τράπουλα» και θα τροφοδοτήσουν πλήθος σεναρίων που επί μακρόν θα αναλύονται τις κρύες ημέρες του χειμώνα, παραγεμίζοντας με αέρα κοπανιστό τηλεοπτικό χρόνο, μετρώντας καθυστέρηση για τις ουσιαστικές ανατροπές που θα επιβάλλουν οι καιροί.

Και η πρεμιέρα
Προς το παρόν, η σεζόν άρχισε με την «Πρωινή Μελέτη» στην πολύ πρωινή της θέση, με την παρουσιάστρια να κάνει τη «μεγάλη ανατροπή» εμφανιζόμενη με την κεφαλή φλογισμένη από το κόκκινο της βαφής των τριχών και πλαισιωμένη από το ίδιο πάνελ, να σχολιάζει τα ίδια πάντα θέματα: «Εκανε η Φαίη κάτι στα χειλάκια της και είναι πιο φουσκωτά;». Μείζον το ζήτημα, απασχόλησε επί μακρόν, ερωτήθηκε και η ίδια η οποία διευκρίνισε ότι «απλώς είχε έναν βρωμερό έρπητα, που τώρα πέρασε» για να την αμφισβητήσει η πανελίστρια Τζωρτζέλα, ρεπόρτερ δαιμονία, επιμένοντας ότι τα χειλάκια «είναι πιο φουσκωτά, να εδώ πάνω». New entrance μια κούκλα μαλλιαρή, ο Θρασύβουλος, με φωνή εκνευριστικά τσιριχτή που τρυπάει τα τύμπανα πρωινιάτικα. Τάχα «πινελιά» παιδικότητας και αφέλειας; Παλιομοδίτικο.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: