12.9.11

Με κλιμάκωση κινητοποιήσεων απειλούν οι δάσκαλοι λόγω ελλείψεων και περικοπών...


Με περίπου 4.700 κενές οργανικές θέσεις και 24 από τους 68 συλλόγους δασκάλων να μην έχουν παραλάβει ούτε ένα βιβλίο άνοιξαν τα σχολεία, σύμφωνα με όσα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), Κομνηνός Μαντάς, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση των... απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου.

«Τα σχολεία ξεκίνησαν με τις χειρότερες συνθήκες στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας» τόνισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ κατηγορώντας το υπουργείο Παιδείας για ψεύδη και ελλιπή προετοιμασία ενόψει της νέας χρονιάς. «Σε πολλές περιοχές δεν έχει φτάσει κανένα βιβλίο, άλλες έχουν παραλάβει πολύ λίγους τίτλους. Ακόμη και το περίφημο DVD δεν το έχει δει κανένας εκπαιδευτικός» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με κατάλογο που έδωσε στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, έως σήμερα, Δευτέρα, ημέρα του Αγιασμού, δεν έχουν παραλάβει βιβλία στην Αττική οι σύλλογοι Πειραιά, Ανατολικής Αττικής, Άνω Λιοσίων, Πατησίων, Ελευσίνας, Κερατσινίου - Περάματος, Κορυδαλλού, Μακρυγιάννη και Περικλή και στην υπόλοιπη Ελλάδα οι σύλλογοι Αγρινίου, Αλμωπίας, Β. Χαλκιδικής, Ελασσόνας, Θεσσαλονίκης Β', Θεσσαλονίκης Γ', Θεσσαλονίκης Ε', Θεσσαλονίκης ΣΤ', Θεσσαλονίκης Υπαίθρου, Ικαρίας, Κ. Χαλκιδικής, Λακωνικής, Λοκρίδας, Ορεστιάδας και Φθιώτιδας.

Ως προς τα λειτουργικά κενά στα δημοτικά σχολεία, τα περισσότερα καταγράφονται στον Πειραιά (372), τη Δυτική Θεσσαλονίκη (321), την Ανατολική Θεσσαλονίκη (242), τα Χανιά (229) και την Α' Αθήνας (214).

«Αυτό που συμβαίνει είναι το λιγότερο απαράδεκτο» επισήμανε ο κ. Μαντάς προσθέτοντας ότι ο κλάδος που εκπροσωπεί δεν δέχεται τη συγγνώμη της υπουργού.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ αναφέρθηκε επίσης στην 24ωρη προειδοποιητική απεργία που έχει προαναγγελθεί για την Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου, σημειώνοντας ότι αυτό είναι «μόνο το πρώτο βήμα, ένα πρώτο μήνυμα στην κυβέρνηση». Αφού υπογράμμισε ότι η μείωση των αποδοχών των εκπαιδευτικών είναι «αιτία πολέμου και κόκκινη γραμμή», ο κ. Μαντάς κάλεσε τις γενικές συνελεύσεις των συλλόγων να στείλουν τις εισηγήσεις τους έως τις 29 Σεπτεμβρίου για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Όπως είπε, μάλιστα, στις αρχικές προθέσεις της Ομοσπονδίας ήταν να κηρύξει απεργία με την έναρξη του σχολικού έτους, αλλά αυτό δεν έγινε γιατί «εκτιμήσαμε ότι κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση». Προέβλεψε, τέλος, ότι έως τον Νοέμβριο τα σχολεία θα έχουν κλείσει, λόγω έλλειψης πόρων. «Οι διευθυντές δεν έχουν ούτε ένα ευρώ στα ταμεία τους. Τα σχολεία χρωστάνε στους πάντες τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο αντιπρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος, φέτος διορίστηκαν μόλις 133 μόνιμοι δάσκαλοι. «Τόσο λίγους διορισμούς έχουμε να δούμε από το 1950» επισήμανε, προσθέτοντας ότι ανάλογο πρόβλημα με τα βιβλία είχε να παρουσιαστεί από το 1946, και ανέφερε ότι η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών έχει μειωθεί κατά 70%.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: