9.9.11

Η αυτοακύρωση του κ. Βενιζέλου και το τέλος της "πολιτικής λύσης"...


Tου Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

O επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων κ. Όλι Ρεν δήλωσε την Πέμπτη πως "η τρόϊκα αποχώρησε από την Αθήνα επειδή η ελληνική κυβέρνηση δεν εφάρμοζε όσα είχαν συμφωνηθεί".
Ότι, δηλαδή, μετέδωσαν ελληνικά και ξένα ΜΜΕ και τα οποία έσπευσε να... διαψεύσει (δις) ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.
Δυστυχώς, λοιπόν, ο επικοινωνιακά "επαρχιώτικος" χειρισμός αυτής της υπόθεσης πλήττει καίρια την αξιοπιστία του, σε τέτοιο βαθμό που ακυρώνει αυτό που, όταν ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του "τσάρου", θεωρήθηκε το μεγάλο του πλεονέκτημα: ότι, δηλαδή, έχει το πολιτικό ειδικό βάρος και το επικοινωνιακό χάρισμα να διαπραγματεύεται στο εξωτερικό και να πείθει στο εσωτερικό.
Σε μία περίοδο που η εφαρμογή των πιο σκληρών μέτρων της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας εξαρτάται, σχεδόν απόλυτα, από τις σχέσεις εμπιστοσύνης μιας κυβέρνησης με τους πολίτες και την "ψυχολογία" που εδραιώνουν στην αγορά οι κυβερνητικοί χειρισμοί, ο κ. Βενιζέλος απέτυχε παταγωδώς.
Και, είναι πιθανό να αποδειχθεί ότι σπατάλησε σε λίγα 24ωρα, το πολιτικό κεφάλαιο που "έκτιζε" με καλβινιστική προσήλωση εδώ και χρόνια.
Έτσι, οι λογιστές της τρόϊκας επιστρέφουν στην Αθήνα για να συνδιαλλαγούν με έναν υπουργό που "συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις". Και ο οποίος θα έχει, εφεξής, ελαχιστότατες δυνατότητες διαπραγμάτευσης έναντι των δανειστών.
Όσο για το θεώρημα περί "πολιτικής λύσης" που ο ίδιος εισήγαγε, αποδείχθηκε η επιτύμβιος στήλη στις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει για μία άλλη πολιτική, όταν περίπου ως παράκλητος ο πρωθυπουργός τον καλούσε ...να βγάλει το φίδι από την τρύπα.
anatropi2020.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: