6.9.11

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών...


Με πολλά προβλήματα εκτιμάται ότι θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά στους περισσότερους από τους περίπου 2.400 βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Οι ελλείψεις που παρατηρούνται σε παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό καθώς και τα ...

μειωμένα κρατικά κονδύλια προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούν τους σταθμούς, στους περισσότερους δήμους της Ελλάδας, σε υπολειτουργία και χιλιάδες οικογένειες σε απόγνωση.

Στην κατάσταση που επικρατεί στον δήμο της Αθήνας αντικατοπτρίζονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παιδικοί και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ανά την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε αντίθεση με τον δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου έχει ξεκινήσει κανονικά η λειτουργία τους.

Όσον αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς της Αθήνας, μεγάλος αριθμός συμβάσεων ορισμένου χρόνου δεν ανανεώθηκαν, ενώ το ένα τρίτο των εργαζομένων, περίπου 420 άτομα, είναι συμβασιούχοι που απασχολούνται προσωρινά με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες θα επανακριθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Αν τα δικαστήρια αποφασίσουν τελικά ότι η συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων δεν καλύπτει πάγιες ανάγκες, το πρόβλημα θα διογκωθεί.

«Πρέπει να ξεκαθαριστεί άμεσα το τοπίο με τους συμβασιούχους, γιατί διαφορετικά δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό. Εάν οι 420 συμβασιούχοι φύγουν από την εργασία τους τον προσεχή Δεκέμβρη, τότε θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα» προειδοποιεί η πρόεδρος του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών, Μαρία Ηλιοπούλου.

Αφήνει δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μπει «λουκέτο» σε κάποιους από τους σταθμούς της Αθήνας, λόγω της έλλειψης παιδαγωγών και βοηθών. «Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να μην κλείσει κανένας σταθμός. Δεν είμαστε, όμως, σε θέση να πούμε κατηγορηματικά ότι κάτι
τέτοιο δεν θα γίνει» επισημαίνει.

Από την άλλη, χωρίς προβλήματα ξεκίνησαν τη λειτουργία τους οι 17 παιδικοί σταθμοί του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι περίπου 1.300 «λιλιπούτειοι» μαθητές, από 6 μηνών έως και 4 ετών, εδώ και λίγες ημέρες άρχισαν τις δραστηριότητες τους για τη νέα σχολική χρονιά.

Αρχικά, οι θέσεις που μπορούσαν να καλύψουν οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ήταν για 1.200 παιδιά. Ωστόσο, όπως ανέφεραν οι υπεύθυνοι της αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης κατάφεραν -με τη δημιουργία επιπλέον τμημάτων- να κάνουν δεκτές όλες τις αιτήσεις που κατέθεσαν οι γονείς και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός σταθμού.

Εκτός από βρεφονηπιοκόμους και παιδαγωγούς, για την καλύτερη φροντίδα των παιδιών στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν γυμναστές, μουσικοί και γιατροί, καθώς και επιλεγμένα τροφεία. Το γεγονός ότι ο κεντρικός δήμος διαθέτει μόνιμο υπαλληλικό προσωπικό και όχι συμβασιούχους διευκολύνει την ομαλή λειτουργία τους...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: