3.9.11

Ξένοι στο ίδιο κόμμα...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου

«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ να μην προσλαμβάνει γιατρούς...». Το είπε η Μαριλίζα στον Λοβέρδο μεσοβδόμαδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Διέρρευσε αυτούσιο - ως πανό - σε ... πολλές εφημερίδες. Την Ξενογιαννακοπούλου υποστήριξαν ο Χρήστος Παπουτσής, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και η Φώφη Γεννηματά. Η Φώφη θα πολιτευθεί ξανά στην Α' Αθήνας - αφού έληξε η κατάρα με μορφή ασυμβίβαστου της υπερνομαρχίας. Αρα αντιλαμβάνεται ως εκλογική πελατεία το βαθύτερο ΠΑΣΟΚ. Ο Μιλτιάδης είχε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία με την τρόικα. Αυτά που λέγονται για εσωτερική κατανάλωση περί Μνημονίου δεν έχουν μεγάλη πέραση σε αυτούς που μας δίνουν λεφτά. Ο Παπουτσής είναι ο Παπουτσής!
Η Ελλάδα κινδυνεύει να μην υπάρχει ως χώρα με Δημόσιο που να μπορεί να πληρώνει. Το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει - όπως το αντιλαμβάνονται κάποιοι. Είναι το ΠΑΣΟΚ που επιμένει να προσλαμβάνει γιατρούς, ενώ η χώρα χρειάζεται νοσηλευτές. Το ΠΑΣΟΚ που - ελέω Λούκας - έστησε μια παράγκα μη κυβερνητικών οργανώσεων όπου να γίνονται ολιγόμηνες προσλήψεις με λεφτά της ΕΕ - το ισότιμο των stages της ΝΔ.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Είναι ο Γιάννης Ραγκούσης στο ίδιο κόμμα με τον Δημήτρη Ρέππα; Είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος στο ίδιο κόμμα με τη Μαριλίζα και τους άλλους; Μάλλον όχι. Οι μεν πιστεύουν ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Οι δε το βλέπουν αλλιώς. Ο Ρέππας φωνάζει ότι οι πολιτικές του στο Μεταφορών ήταν ρεαλιστικές και σύμφωνες με όσα ισχύουν στις ευρωπαϊκές χώρες. Οτι δηλαδή αδίκως χρεώνεται τη ρετσινιά του αντι-μεταρρυθμιστή. Οι άλλοι όμως είναι ΠΑΣΟΚ σαν κάτι πουλερικά που συνεχίζουν να περπατούν ακόμη κι αν έχουν αποκεφαλιστεί. Ανάλογες διαφοροποιήσεις μπορούν να γίνουν και στη ΝΔ. Η ουσία είναι ότι η κρίση πιέζει τα κόμματα με οριζόντια φορά. Στους μικρότερους σχηματισμούς, όπου δεν υπάρχει η συγκολλητική ουσία της εξουσίας, κάποιοι που κατάλαβαν ότι δεν ανήκουν στο ίδιο κόμμα με τους άλλους, έκαναν δικό τους. Είναι η περίπτωση του Φώτη Κουβέλη και των συν αυτώ που έφυγαν ένα ανοιξιάτικο βράδυ από τον ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησαν τη Δημοκρατική Αριστερά.
Πριν το «μπρέικ»των διαπραγματεύσεων, η τρόικα δεν συζήτησε εξίσου εκ βαθέων με όλους τους υπουργούς. Με άλλους μάλωσαν. Αλλους τους άκουγαν σκεπτικοί. Με άλλους κουβέντιασαν πολιτικά στο τέλος. Υπουργός που ρωτήθηκε από τους τροϊκανούς αν το πρόγραμμα βγαίνει, απάντησε: μόνο με κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Και διευκρίνισε ότι αυτή μόνο από εκλογές μπορεί να προκύψει. Φυσικά, οι εκλογές τρομάζουν την τρόικα. Οι τροϊκανοί θα προτιμούσαν μέτρα, μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις. Αλλά η κυβέρνηση αρχίζει πάλι να φρενάρει όπως πέρσι τον Μάρτιο. Και η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδιέξοδο. Ολα αυτά ενώ και η έκτη δόση θα είναι θρίλερ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: