13.9.11

ΚΥΠΡΟΣ: Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για το Μαρί ο τέως Αρχηγός της Ε.Φ.


Λευκωσία: Πρώτος, ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί υπό τον Πόλυ Πολυβίου θα βρεθεί ο αντιστράτηγος Πέτρος Τσαλικίδης. Ο τέως Αρχηγός καταθέτει σήμερα στην Επιτροπή. Η κατάθεσή του, θεωρείται εξαιρετικής σημασίας καθώς θα...

κληθεί να σχολιάσει σημεία - κλειδιά στην υπόθεση.

Η πρώτη εμπλοκή του Πέτρου Τσαλικίδη στο θέμα του φορτίου ήταν μερικές ημέρες αφότου ανέλαβε καθήκοντα Αρχηγού ΓΕΕΦ. Με επιστολή του στις 28/5/2009 προς το Υπουργείο Άμυνας επισημαίνει τους κινδύνους που ελλόχευαν από την υπαίθρια εναποθήκευση των φορτίου πυρίτιδας.

Στην επιστολή ο κ. Τσαλικίδης ενημερώνει το Υπουργείο Άμυνας ότι σε περίπτωση που το φορτίο μείνει στην κατοχή της Δημοκρατίας πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Επόμενο χρονικό σημείο στο οποίο εμφανίζεται ο Αρχηγός Τσαλικίδης είναι η σύσκεψη του Φεβρουαρίου του 2011 στο Υπουργείο Άμυνας στην παρουσία του Κώστα Παπακώστα, του Μάρκου Κυπριανού, του Λεωνίδα Παντελίδη και άλλων υπηρεσιακών και στρατιωτικών.

Σε παρέμβασή του στη σύσκεψη, είχε πει ότι «η Ε.Φ. είναι σε θέση να εγγυηθεί την ασφάλεια του εν λόγω φορτίου, αλλά όχι επ’ αόριστον». Σημείωσε παράλληλα τους κινδύνους από την παρατεταμένη εναποθήκευση των εμπορευματοκιβωτίων στις υψηλές θερμοκρασίες.

Ο Πόλυς Πολυβίου, αναμένεται να εστιάσει πολλές από τις ερωτήσεις του, στο αποτέλεσμα της σύσκεψης, που ήταν η αποστολή δειγμάτων στο εξωτερικό για να διαπιστωθεί κατά πόσο αποσταθεροποιήθηκε η πυρίτιδα. Πρόκειται για σημείο το οποίο ο κ. Πολυβίου από την εξέταση των προηγούμενων μαρτύρων θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εάν η απόφαση είχε υλοποιηθεί, θα είχε διαπιστωθεί από τότε (σ.σ. Φεβρουάριο-Μάρτιο) ότι η πυρίτιδα είχε αλλοιωθεί.

Εξίσου καθοριστική για τον κ. Τσαλικίδη είναι η βδομάδα που προηγήθηκε της πολύνεκρης έκρηξης. Ανάμεσα σε άλλα πρέπει να απαντήσει:

● κατά πόσο την Παρασκευή 8 Ιουλίου είχε συνάντηση με τον αείμνηστο Πλοίαρχο Ιωαννίδη στο ΓΕΕΦ.
● κατά πόσο ενημερώθηκε από τον συνταγματάρχη Γιώργο Γεωργιάδη στις 5 Ιουλίου για το ενδεχόμενο να σημειωθεί έκρηξη, καθώς σύμφωνα με μαρτυρία ο κ. Γεωργιάδης είχε προειδοποιήσει τον Υπαρχηγό Σάββα Αρχυρού, προτρέποντάς τον να διατάξει «κόκκινο συναγερμό»
● επισκέφθηκε τελικά ο ίδιος τη ναυτική βάση στις 6 Ιουλίου και συμμετείχε σε σύσκεψη στο γραφείο του Πλοιάρχου Ιωαννίδη;
● η έκθεση που ετοιμάστηκε από στρατιωτικούς (και άλλους) μετά την επιτόπια επιθεώρηση στη Βάση στις 6 Ιουλίου, την παρέδωσε στον υπουργό Άμυνας;

Αυλαία για το κεφάλαιο Πυροσβεστική

Μετά το πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό κεφάλαιο της τραγωδίας, ένα νέο ανοίγει σήμερα στην επιτροπή Πολυβίου. Πρόκειται για το κεφάλαιο της Πυροσβεστικής για το οποίο ουσιαστικά δεν έγινε οποιαδήποτε αναφορά στις καταθέσεις που λήφθηκαν από την Επιτροπή από τις 29 Αυγούστου.

Ο Πόλυς Πολυβίου άφησε προς το τέλος της διαδικασίας τις πτυχές που αγγίζουν την Πυροσβεστική, όμως η σημασία που αποδίδεται σ’ αυτό το θέμα είναι εξίσου σημαντική όπως για τα προηγούμενα κεφάλαια.

Μετά τον Πέτρο Τσαλικίδη, ενώπιον της Επιτροπής για τη διερεύνηση ευθυνών στην Πυροσβεστική θα καταθέσουν ο Μιχάλης Θεοφίλου (υπαστυνόμος Πυροσβεστικής) πατέρας του πυροσβέστη Παναγιώτη Θεοφίλου καθώς ένας Βρετανός εμπειρογνώμονας.

Τόσο οι καταθέσεις των δύο, όσο και αυτές που προγραμματίστηκαν για αύριο, του Αστυνόμου της Πυροσβεστικής Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του ανώτερου υπαστυνόμου της ΕΜΑΚ Αντρέα Λοΐζίδη (τελούν και οι δύο υπό διαθεσιμότητα), αναμένεται να ρίξουν φως στην έρευνα της επιτροπής Πολυβίου.

Η εξέταση των τεσσάρων μαρτύρων θα επικεντρωθεί κυρίως, κατά πόσο η Πυροσβεστική έπρεπε να επέμβει στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Επίσης, θα εξεταστεί κατά πόσο οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ οι οποίοι συμμετείχαν στην επιτόπια επιθεώρηση του φορτίου που πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση στις 6 Ιουλίου, αντιλήφθηκαν την επικινδυνότητα και κατά πόσο ενημερώθηκαν οι κατά τόπους σταθμοί για την κατάσταση που επικρατούσε στο Μαρί, ώστε να γνώριζαν σε περίπτωση που τους καλούσαν.
www.philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: