24.9.11

Ραδιενεργό ρύζι εντοπίστηκε στην Ιαπωνία...


Για πρώτη φορά μετά το ραδιενεργό ατύχημα της Φουκουσίμα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε τον εντοπισμό ρυζιού μολυσμένου με ραδιενέργεια, σε επίπεδα που ξεπερνούν κατά πολύ το όριο του προκαταρκτικού ελέγχου των καλλιεργειών πριν από τη συγκομιδή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιαπωνικού υπουργείου Γεωργίας, τα...
επίπεδα ραδιενεργού καισίου ανέρχονταν σε 500 μπεκερέλ ανά κιλό σε δείγμα ρυζιού που ελήφθη πριν από τη συγκομιδή στην πόλη Νιχονματσού, στη νομαρχία της Φουκουσίμα, 56 χιλιόμετρα ανατολικά του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Η νομαρχία της Φουκουσίμα δήλωσε ότι μετά από αυτό το πρώτο "κρούσμα" θα αυξήσει τα σημεία επιθεώρησης σχεδόν στο δεκαπλάσιο σε περίπου 300 περιοχές.

Βάσει των οδηγιών που έχει ορίσει η κυβέρνηση της Ιαπωνίας, αν οι προκαταρκτικοί έλεγχοι δείξουν ότι τα επίπεδα του ραδιενεργού καισίου στο ρύζι φτάνουν τα 200 μπεκερέλ ή τα ξεπερνούν, η σοδειά θα εξετάζεται πιο αυστηρά προτού δοθεί οποιαδήποτε έγκριση για την αποστολή του εμπορεύματος. Επίσης αν το επίπεδο του καισίου στο ρύζι ξεπερνάει το όριο των 500 μπεκερέλ ανά κιλό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, η αποστολή φορτίων ρυζιού της τοπικής παραγωγής θα σταματάει.


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: