8.9.11

Έξι μήνες μετά, οι αντιδραστήρες της Φουκουσίμα δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί...


Έξι μήνες μετά το σαρωτικό τσουνάμι που κατέστρεψε τον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, οι τρεις αντιδραστήρες που υπέστησαν τήξη παραμένουν υπερβολικά καυτοί για να θεωρηθούν σταθεροί. Και οι χιλιάδες εργάτες που εισέρχονται κάθε μέρα στο εργοστάσιο πρέπει...

ακόμα να προσέχουν για ραδιενεργά θραύσματα που μπορούν να τους σκοτώσουν μέσα σε λίγα λεπτά.

Σύμφωνα με το διαδικτυακό αφιέρωμα του περιοδικού Nature, η θερμοκρασία στην καρδιά του αντιδραστήρα 1, που θεωρείται και ο πιο επικίνδυνος, έφτανε τους 400 βαθμούς στα τέλη Μαρτίου, λίγες εβδομάδες μετά το σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Σήμερα η θερμοκρασία έχει πέσει στους 90 βαθμούς, ενώ οι αντίστοιχες ενδείξεις στους αντιδραστήρες 2 και 3 κυμαίνονται γύρω στους 100 βαθμούς. Δεδομένου ότι το νερό που διοχετεύεται στους αντιδραστήρες φτάνει σε σημείο βαθμού, πρέπει συνεχώς να ανανεώνεται.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η ιαπωνική κυβέρνηση, οι τρεις αντιδραστήρες θα πρέπει να έχουν απενεργοποιηθεί πλήρως μέχρι τον Ιανουάριο του 2012. Αυτό θα συμβεί όταν η θερμοκρασία στους πυρήνες τους πέσει πολύ κάτω από τους 100 βαθμούς, οπότε δεν θα χρειάζονται ενεργή ψύξη.

Δεδομένου όμως ότι η ακτινοβολία των αντιδραστήρων θα παραμείνει θανάσιμα ισχυρή για δεκαετίες, το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι οι εργάτες να μπορέσουν να τους ανοίξουν και να κοιτάξουν τι κρύβεται μέσα.

Και οι τρεις αντιδραστήρες πιστεύεται ότι υπέστησαν τήξη της καρδιάς -αυτό σημαίνει ότι οι ράβδοι πυρηνικού καυσίμου έλιωσαν λόγω της υπερθέρμανσης και μια ποσότητα ενδέχεται να διαπέρασε το χαλύβδινο περίβλημα των αντιδραστήρων για να φτάσουν το τσιμεντένιο κέλυφος που τους περιβάλλει.

Έξω από τα κτίρια των αντιδραστήρων, οι δυόμισι με τρεις χιλιάδες εργάτες που εργάζονται καθημερινά στο εργοστάσιο πρέπει να προσέχουν για ραδιενεργά θραύσματα ικανά να επιφέρουν θάνατο -μόνο τηλεχειριζόμενα ρομπότ μπορούν να τα απομακρύνουν με ασφάλεια.

Οι εργάτες πρέπει επίσης να επιβλέπουν τη λειτουργία του συστήματος που φιλτράρει τη ραδιενέργεια από το νερό που είχε ψεκαστεί στο εργοστάσιο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση θα είναι τελικά η διάλυση των αντιδραστήρων και η συλλογή των ραδιενεργών καυσίμων με ρομπότ.

Η επικίνδυνη αυτή εργασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, ενώ οι εργασίες καθαρισμού του εργοστασίου από τη ραδιενέργεια πιθανότατα θα απαιτήσει δεκαετίες.

Δείτε το χρονικό της πυρηνικής τραγωδίας στο Dipity.

Δεν υπάρχουν σχόλια: