22.9.11

Σε δεινή θέση τα ξενοδοχεία της Αθήνας...


Διέξοδο στο κλείσιμο και εποχική λειτουργία εξετάζουν οι επιχειρηματίες...
«Είμαστε μπροστά σ' έναν πολύ δύσκολο χειμώνα», δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑΑ) κ. Ι. Ρέτσος, αναφερόμενος στη δεινή θέση που έχουν περιέλθει οι...
ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της Αθήνας και της ευρύτερης περιοχής.

Η υποβάθμιση του κέντρου και η έλλειψη αστυνόμευσης ήταν το θέμα συζήτησης επιχειρηματιών και ξενοδόχων της περιοχής, μελών της Κίνησης Πολιτών Κέντρου Αθήνας (ΚΙΠΟΚΑ). Η σταδιακή απαξίωση του προορισμού τα τελευταία χρόνια έχει προκαλέσει αισθητές συνέπειες συρρικνώνοντας τον ξενοδοχειακό κλάδο.

Από την προηγούμενη χρονιά σε εννέα ανέρχονται τα ξενοδοχεία (τεσσάρων, τριών και δύο αστέρων) που έχουν κλείσει ή αποφάσισαν να τροποποιήσουν τη λειτουργία τους από μόνιμη σε εποχιακή την τελευταία τριετία, αποσύροντας 700 δωμάτια περίπου από το ξενοδοχειακό δυναμικό της πόλης.

Ο κ. Ρέτσος εκτιμά ότι και η φετινή χρονιά θα επιφέρει πλήγμα στο ξενοδοχειακό δυναμικό της πρωτεύουσας, καθώς το πρόβλημα της υποβάθμισης του κέντρου και της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με τη «μεγάλη απαξίωση» του προορισμού, αναγκάζουν και άλλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν διέξοδο. Ετσι και εφέτος θα υπάρξουν «κλεισίματα» ξενοδοχείων, αλλά και αρκετοί επιχειρηματίες θα επιλέξουν την εποχική λειτουργία, αντί της δωδεκάμηνης, προσπαθώντας να ανταπεξέλθουν στο πρόβλημα.

Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) σε συνεργασία με την ΕΞΑΑ, που παρουσιάστηκε στις αρχές Μαρτίου, το πρόβλημα ασφάλειας στο κέντρο της πρωτεύουσας υποβαθμίζει και την τουριστική εικόνα της περιοχής, αφού απώλειες 20% παρουσίασε η πληρότητα των 110 ξενοδοχείων που βρίσκονται στην περιοχή (490 μονάδες υπάρχουν συνολικά στην Αττική). Αντίστοιχα οι απώλειες στα έσοδα των ξενοδοχείων της Αθήνας τη διετία 2008 - 2010 ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Το «μεγάλο πρόβλημα» που αντιμετωπίζει πλέον το τουριστικό προϊόν της πρωτεύουσας, η υποβάθμιση του κέντρου και τα επεισόδια που έχουν πλήξει την εικόνα της πόλης και της χώρας γενικότερα, είναι και ένας από τους λόγους που οδήγησαν στην από κοινού λύση της μισθωτικής σχέσης του ομίλου Δασκαλαντωνάκη με την τράπεζα Eurobank που έληγε το 2031, σε ό,τι αφορά το ξενοδοχείο King George στην πλατεία Συντάγματος. Η ανακοίνωση της απόφασης αναμένεται στα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ η τράπεζα διερευνά εναλλακτικές για τη διάδοχη κατάσταση στη διαχείριση του ξενοδοχείου, διασφαλίζοντας παράλληλα την απρόσκοπτη λειτουργία του.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: