10.9.11

Πόλη-φάντασμα η Θεσσαλονίκη! Λούφαξαν τα αδέσποτα...


Μόνο εξαθλιωμένοι μπάτσοι και καλοταισμένοι πολιτικοί συντάκτες κυκλοφορούν...
kourdistoportocali
Από τον (πολεμικό ανταποκριτή) Πέτρο Κατσάκο

Άλλες χρονιές αυτή τη μέρα η Θεσσαλονίκη έσφυζε από ζωή, από νωρίς το πρωί. Οι δρόμοι πήχτρα στην κίνηση, το μποτιλιάρισμα ήταν μεγαλύτερο από το σύνηθες,οι καταστηματάρχες είχαν μια χρυσή ευκαιρία να... πουλήσουν στους πάσης φύσεως επισκέπτες...

Σήμερα, η Θεσσαλονίκη που βλέπω είναι μια άδεια πόλη! Ελάχιστος κόσμος στους δρόμους, ακόμη λιγότερα αυτοκίνητα, καθώς οι απαγορευτικές κορδέλες υπάρχουν παντού, κλειστές καφετέριες και εστιατόρια, που διαμαρτύρονται για τον ΦΠΑ που πήγε από το 13% στο 23%.

"Άλλες χρονιές ήταν μια μέρα γιορτής, σήμερα μοιάζει με μέρα πένθους" λέει στην κάμερα του protothema.gr ο Παναγιώτης Τσόγκας, πρόεδρος Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης Θεσσαλονίκης για το καυτό αυτό θέμα...


Σάμπως, όμως, είναι κλειστά μόνο τα μαγαζιά που δραστηριοποιούνται στην εστίαση; Πέρα από τις βιτρίνες που έχουν εδώ και μήνες, λόγω της κρίσης, λουκέτο, πολλοί καταστηματάρχες δεν άνοιξαν σήμερα. Κάπου ο φόβος για επεισόδια, κάπου και η διάθεσή τους να εκφράσουν με κάποιο τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τα μέτρα του Μνημονίου και το Μεσοπρόθεσμο, κάπου και η καλοκαιρία που έχει οδηγήσει πολύ κόσμο από χτες στην Χαλκιδική για μια βουτιά.

Ησυχία, ερημιά, ελάχιστος κόσμος, η ίδια εικόνα παντού, Μητροπόλεως, Τσιμισκή, Νίκης, Εγνατία. Ακόμη και στην Πλατεία Αριστοτέλους! Εκεί όπου άλλες χρονιές γινόταν το έλα να δεις από τους πολιτικούς και τις συνοδείες τους με την παρέλαση για χειραψίες από το ένα στέκι στο άλλο. Τώρα τίποτε...

Η΄, μάλλον, κλούβες παντού! Αστυνομία παντού, μηχανές της ΔΙ.ΑΣ. παντού - ήδη από χτες το βράδυ με τους αναμμένους φάρους τους διέσχιζαν με θόρυβο την συμπρωτεύουσα, δείχνοντας οι "κυρίαρχοι του παιχνιδιού".

Σε λίγες ώρες βέβαια, το σκηνικό θα αλλάξει. Ήδη από τις 15.00 ξεκινούν οι πρώτες συγκεντρώσεις και όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Βελλίδειο. Όπως μας λέει το spnews.gr, από Αθήνα και από Λάρισα, φτάνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι και φοιτητές για να διαδηλώσουν με τρένα και λεωφορεία. Και οι σταθμοί έχουν άλλο χρώμα, καθώς οι φοιτητές κυρίως, με τις κιθάρες τους, αλλά και τα συνθήματά τους δίνουν το στίγμα για τα αιτήματά τους.
Η ενημέρωση πριν ακριβώς από μία εβδομάδα από τα ΕΛΠΕ προς τους τρεις Κλάδους, ότι διακόπτουν τη παροχή καυσίμων αν δεν εξοφληθούν άμεσα, έχει θορυβήσει Στρατό και Αεροπορία.

www.protothema.gr/greece/article/?aid=144708

Δεν υπάρχουν σχόλια: