26.9.11

Τσαντίλες ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου.
«ΨΩΝΙΖΕ τον Νοέμβρη και πούλα τον Μάη!». Είναι ένα από τα αξιώματα των αγορών που μάλιστα συμπληρώνεται - ως ρεφρέν - από την προτροπή: «Πούλα τον Μάη και σήκω φεύγα». Δηλαδή, πήγαινε διακοπές.
ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ - για όσους έκαναν - τελείωσαν. Και η ελληνική κρίση φαίνεται να εισέρχεται στην πιο μελανή φάση της. Κάτι που... σημαίνει ότι πλησιάζει η ώρα της επίλυσής της. Οτι αυτή θα είναι εις βάρος μας βραχυπρόθεσμα, είναι περίπου δεδομένο. Οι μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όμως του να παραμείνουμε στο ευρώ ή να ξαναπάμε στη δραχμή είναι πολύ διαφορετικές.
ΦΥΣΙΚΑ, η κρίση έχει ξεκάνει πολλά από τα αξιώματα, όχι μόνο των αγορών αλλά και των οικονομολόγων. Ενα από αυτά ήθελε τις αγορές να δρουν πάντοτε ορθολογικά. Δεν επιβεβαιώθηκε. Μετοχές, ομόλογα, χρυσός, πρώτες ύλες, νομίσματα, προηγμένες και ανερχόμενες αγορές ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν μαζί από το 2008 και δεν λειτουργούν ως τραμπάλα. Μένει τώρα να δούμε αν είναι ορθολογικοί παίκτες οι κυβερνώντες και, κυρίως, οι ισχυροί της υφηλίου.
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Βενιζέλος δήλωσε από την Ουάσιγκτον, όπου έχει πάει για τη Σύνοδο του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει και θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Γιατί; Γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς - οπότε, αλίμονό μας. Ή, γιατί εκφράζει το αποτέλεσμα μιας σειράς συλλογισμών που οι όροι τους δεν αμφισβητούνται πλέον. Συλλογισμός πρώτος: όσο η Ελλάδα είναι σε ύφεση δεν μπορεί να «φάει» το χρέος της. Συλλογισμός δεύτερος: αν η Ελλάδα πέσει, πέφτει το ευρώ. Αρα λοιπόν η Ελλάδα δεν μπορεί να χρεοκοπήσει, ενώ θα πρέπει να γίνει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους μας.
ΒΕΒΑΙΩΣ, αυτές δεν είναι εύκολες ασκήσεις. Ακόμη κι αν έχεις από πίσω τους Γερμανούς, τους Αμερικανούς, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Δεν υπάρχει όμως άλλος δρόμος. Είναι επίσης σημαντικό να θυμηθεί κανείς ότι από την ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον βγαίνει πάντοτε λευκός καπνός για την Ελλάδα. Πέρυσι, ας πούμε, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε συζητήσει με τον Ντομινίκ Στρος-Καν την ανάγκη επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της τρόικας. Επειδή όλα είναι συμβολικά, η κίνηση αυτή ήταν τροχιοδεικτική για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Αυτή ήταν αρχικά ταμπού. Τώρα συζητείται ευρέως.
ΑΣΦΑΛΩΣ, τα προβλήματα είναι πολλά και στο εσωτερικό τεράστια. Το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ υποδεικνύει το αδιέξοδο της κυβέρνησης Παπανδρέου. Στη Βουλή, η πλειοψηφία 154 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ είναι εύθραυστη. Η στάση πληρωμών δεν είναι ανέκδοτο. Ούτως ή άλλως, η λιτότητα - δηλαδή η φτώχεια - είναι μονόδρομος. Παρ' όλα αυτά, η ελληνική κρίση πρέπει να τελειώσει. Δεν αντέχουν άλλο οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Αν τελειώσουν αυτές, τελειώνουν όλα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: στις τέσσερις - πέντε εβδομάδες μέχρι τον Νοέμβριο, θα επιχειρηθεί - παρά την τσαντίλα των Ευρωπαίων έναντι ημών - να βρεθεί λύση. Οπότε οι αγορές θα ξανατρέξουν και ο Ευάγγελος θα δικαιωθεί...
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: