1.9.11

«Υπεύθυνη η Εθνική Φρουρά για την έκρηξη στην Κύπρο»...


Αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του τέως υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου, Μάρκου Κυπριανού στην Ερευνητική Επιτροπή που αναζητεί τις ευθύνες για την τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης».

Ο κ.Κυπριανού επέρριψε την... πλήρη ευθύνη στην Εθνική Φρουρά για την πολύνεκρη και καταστροφική έκρηξη τονίζοντας ότι δεν είχε ενημερώσει ποτέ το υπουργείο Εξωτερικών για την επικινδυνότητα του φορτίου.


«Το υπΕΞ δεν φέρει καμιά ευθύνη, αν η Εθνική Φρουρά δεν μπορούσε να φυλάξει με ασφάλεια ένα φορτίο πυρίτιδας. Είναι πυρίτιδα που έπρεπε να φυλαχθεί, δεν είναι ούτε χημικά, ούτε πυρηνικά όπλα», ανέφερε ο τέως υπουργός σε γραπτή καταληκτική του δήλωση, με την οποία ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ενώπιον της ανακριτικής επιτροπής για την τραγωδία.

«Αν δεν μπορούσαν να τη φυλάξουν, με κανέναν τρόπο και πουθενά, θα έπρεπε να το έλεγαν σαφώς από την αρχή», πρόσθεσε ο Μάρκος Κυπριανού.

Ανέφερε, επίσης, ότι για τον πολιτικό χειρισμό του θέματος ανέλαβε και αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν καθώς και όλες τις ευθύνες που αναλογούν στους λειτουργούς του υπουργείου.

«Όμως για την τραγωδία ούτε έχω, ούτε αποδέχομαι ευθύνη δική μου ή του υπουργείου Εξωτερικών. Οι ευθύνες για την έκρηξη ανήκουν σε εκείνους που δεν φύλαξαν το φορτίο τηρώντας τα στοιχειώδη», είπε ο Μάρκος Κυπριανού.

Εξάλλου, ανέφερε ότι η πολιτική απόφαση για κατάσχεση του φορτίου ελήφθη από τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και το υπουργείο Εξωτερικών απλά εφάρμοζε την πολιτική, που χάραξε με την απόφασή του ο πρόεδρος.


Στο κύριο μέρος της κατάθεσής του, ο κ. Κυπριανού είχε χαρακτηρίσει ορθή την απόφαση του προέδρου Χριστόφια για κατάσχεση, εκφόρτωση και φύλαξη στην Κύπρο των εμπορευματοκιβωτίων με τα Ιρανικά εκρηκτικά που προορίζονταν για τη Συρία.

Ανέφερε ότι εξυπηρετούσε αποκλειστικά το εθνικό συμφέρον. Ωστόσο διαχώρισε τη θέση του ως προς το θέμα των διαβεβαιώσεων που ο Πρόεδρος Χριστόφιας έδωσε στο Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ για επιστροφή του φορτίου στη Συρία ή στο Ιράν.


Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού εξέφρασε βεβαιότητα ότι αν εφαρμοζόταν η εισήγησή του, που έγινε αποδεκτή από όλους, για εργαστηριακό έλεγχο της πυρίτιδας, θα λαμβάνονταν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα και δεν θα συνέβαινε η τραγωδία.
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: