16.9.11

Μπέργκμαν...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ είναι λίγο σαν τον δακτύλιο των Ι.Χ. στο Κέντρο της Αθήνας. Τις μονές ημέρες μας δέρνουν. Τις ζυγές μας επιβραβεύουν. Τα Σαββατοκύριακα επέρχεται ανάπαυλα.
ΚΑΠΩΣ ΕΤΣΙ ο Oλι Ρεν είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε σημαντικές αποφάσεις. Από κοντά κι ο...
γερμανός γκαουλάιτερ Χορστ Ράιχενμπαχ, που διέγνωσε «τεράστια βούληση» για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στις πρώτες επαφές του με την κυβέρνηση. Μαστίγιο και καρότο λέγεται αυτό.
ΦΥΣΙΚΑ η έκτακτη φορολόγηση των ακινήτων δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Είναι άδικο μέτρο έσχατης καταφυγής και ομολογία δημοσιονομικής αποτυχίας. Αλλά αυτά για τους Ευρωπαίους είναι ψιλά γράμματα. Η ελληνική κοινωνία αποτελεί παράπλευρη απώλεια στο να μη χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Για άλλη μια φορά κατάλαβαν στο παρά πέντε ότι αυτό θα επιφέρει ντόμινο διάλυσης της ευρωζώνης.
ΦΥΣΙΚΑ ΗΤΑΝ ο Ρεν ως φόβητρο που έκανε τους υπουργούς να στοιχηθούν σε γραμμή ομοφωνίας την περασμένη Κυριακή υπέρ της φορολόγησης μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ. Γιατί; Διότι ήταν στον Ρεν που είχε τηλεφωνήσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για να του πει ότι η Γερμανία προετοίμαζε τις τράπεζές της για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Και ήταν από τον Ρεν που είχε πληροφορηθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη ήταν πια το «Σχέδιο Β» της Ευρώπης. Για τους άπιστους Θωμάδες - Χρήστους, Δημήτρηδες ή Κώστηδες - της κυβέρνησης τα 'χε γράψει και το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».
ΚΑΛΕΣ ΟΙ εξυπνάδες, αλλά ουδείς θα ήθελε να συμμετέχει σε κυβέρνηση που θα πάει τη χώρα στη δραχμή. Υποτίθεται ότι πήγαμε στο ΔΝΤ για να αποφύγουμε ακριβώς αυτό. Οπότε κόπηκε ο βήχας και τα επιφωνήματα κοινωνικής ευαισθησίας.
ΒΛΟΣΥΡΟΣ ΣΚΑΝΔΙΝΑΒΟΣ με γυαλιά, ο Ρεν έχει φυσιογνωμία ήρωα ταινίας του Ινγκμαρ Μπέργκμαν. Ενα είδος σιωπηλού προτεστάντη που είναι, στην πραγματικότητα, πιο καλός απ' ό,τι φαίνεται και ζει, χωρίς να μιλάει, τις εσωτερικές του συγκρούσεις. Η εσωτερική κυβερνητική πληροφόρηση επιμένει ότι ο Ρεν - αλλά και ο Σόιμπλε - είναι οι «φίλοι» μας. Με την έννοια ότι είναι ευρωπαϊστές και προσπαθούν όσο μπορούν να μας βοηθήσουν. Δηλαδή αναζητούν επιχειρήματα που να τους επιτρέψουν να μας υποστηρίξουν έναντι όλων εκείνων που έχουν χάσει την υπομονή τους μαζί μας.
ΦΥΣΙΚΑ, δουλειά έτσι δεν γίνεται. Εξίσου ανησυχαστικό είναι το γεγονός ότι οι πολιτικοί δεν πατούν πλέον το πόδι τους στην Ελλάδα. Από τον Μάρτιο του 2010 έχει να έρθει ο Ολι Ρεν. Με εξαίρεση τον έχοντα διατεταγμένη υπηρεσία πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, η Ευρώπη μας στέλνει μόνο υπαλλήλους και τεχνοκράτες. Γιατί; Διότι δεν θέλουν να χαλάσουν το προφίλ τους. Κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να πάρουμε την έκτη δόση, αλλά η τύχη μας δεν έχει οριστικά κριθεί.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: