10.9.11

Κύπρος: «Δεν υπάρχει περίπτωση αναστολής των γεωτρήσεων λόγω τουρκικών απειλών»...



«Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προχωρήσει με βάση τους σχεδιασμούς της στην εξόρυξη υδρογονανθράκων από την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη και δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής ή αναστολής τους, λόγω των... τουρκικών απειλών», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή, προσθέτοντας ότι γίνονται συνεχείς επαφές για παρέμβαση δυνάμεων οι οποίες έχουν επιρροή στην Τουρκία.

Η υπουργός χαρακτήρισε «αρκετά ικανοποιητικές» τις δηλώσεις της εκπροσώπου της Αμερικανίδας ομολόγου της, προσθέτοντας ότι «στέλνουν στην Αγκυρα το μήνυμα πως θα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο».

Είπε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον δίνει στήριξη στην αμερικανική εταιρεία Νoble, ενώ ταυτόχρονα προχωρεί με διπλωματικές ενέργειες προς την Τουρκία, τόσο για τις σχέσεις της με το Ισραήλ, όσο και σε ό,τι αφορά την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σημείωσε ότι το θέμα των τουρκικών απειλών θα τεθεί κατά τις επαφές που θα έχουν ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και η ίδια στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Τέλος, η κ. Μαρκουλή χαρακτήρισε «σενάρια φαντασίας» δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων σύμφωνα με τα οποία η Τουρκία σε συνεργασία με το ψευδοκράτος και τον Λίβανο θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις βορείως της Πάφου.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, χαιρέτισε τη δήλωση του αντιπροέδρου της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρου Πάγκαλου, ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Κύπρου από την Τουρκία ισοδυναμεί με επίθεση εναντίον της Ελλάδας.

Χαιρέτισε, επίσης, την ανακοίνωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, με την οποία αποδοκιμάζεται η διατύπωση απειλών εκ μέρους της Τουρκίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε ότι «η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική Μεσόγειο». Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα δεν έχουν δικαίωμα να σιωπούν ή να περιορίζονται σε λεκτικές καταδίκες, αλλά είναι η ώρα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τιθασεύσουν την Τουρκία».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, τόνισε ότι η Τουρκία εκτοξεύει συνεχώς απειλές εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που «απειλούν να τινάξουν στον αέρα την όλη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού» και πρόσθεσε πως «επιδεικνύει σκανδαλώδη απροθυμία να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαδικασία επίλυσής του».

Σχολιάζοντας την όξυνση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι «οι εξελίξεις προκαλούν απογοήτευση, αλλά δεν μας αποθαρρύνουν».

Επιπλέον, αναφέρθηκε στην τρίτη συνάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ με τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων τον Οκτώβριο, τονίζοντας ότι «δυστυχώς, δεν έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος».

Έστειλε, εξάλλου, μήνυμα ότι «οι πάντες πρέπει να γνωρίζουν ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος, λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα υποχωρήσει στις όποιες πιέσεις».
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: