11.9.11

Λίστα για τα μάτια!...


Αυτή η περίφημη λίστα οφειλετών προς το Δημόσιο βασανίζει χρόνια τις κυβερνήσεις και τους υπουργούς Οικονομικών.

Κατά καιρούς, μάλιστα, έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ονόματα τέτοιων οφειλετών, μεταξύ των οποίων και πολλά απ' όσα ανακοίνωσε και προχθές το υπουργείο. Ποιο είναι το βασικό συμπέρασμα; Οτι ... στη λίστα περιλαμβάνονται κρατικές εταιρείες, αλλά και εταιρείες που έχουν πτωχεύσει και κλείσει από πολλά χρόνια κι έτσι το Δημόσιο δεν πρόκειται να εισπράξει τίποτα. Ολοι οι υπουργοί Οικονομικών το ξέρουν καλά αυτό το έργο.

Τον περασμένο Γενάρη, ο τότε υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει ότι θα εκκαθαρίσει τη λίστα, διαγράφοντας τις οφειλές που έχει αποδειχθεί ότι είναι αδύνατον να εισπραχθούν. Τότε έγινε σάλος, με βασικό επιχείρημα ότι επιχειρείται «αθώωση» των φοροφυγάδων. Ο υπουργός υποχρεώθηκε να κάνει πίσω.

Τώρα η λίστα δόθηκε στη δημοσιότητα εντελώς ανεπεξέργαστη. Ομως από τα περίπου 30 δισεκατομμύρια που έχουν καταγραφεί ως ανείσπρακτες οφειλές, οι γνωρίζοντες λένε ότι είναι δυνατόν να διεκδικηθούν, με πιθανότητες επιτυχίας, το πολύ 7-8 δισεκατομμύρια. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και όχι ο εντυπωσιασμός με την ανακοίνωση 6.000 επιχειρήσεων, πολλές από τις οποίες είναι πλέον φαντάσματα. Ας δώσει, λοιπόν, ο κ. Βενιζέλος την εντολή να γίνει η εκκαθάριση και οι υπηρεσίες να επιδιώξουν να εισπράξουν όσα μπορούν να εισπραχθούν.

Ωστε, την επόμενη φορά, να έχει κάτι ουσιαστικό και χειροπιαστό, δηλαδή ζεστό χρήμα, να ανακοινώσει.
Γ.ΚΑΡ. (Πολιτικά Παρασκήνια, Ελευθεροτυπία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: