24.9.11

Στον αέρα το ελληνοτουρκικό Συμβούλιο Συνεργασίας...


Στον αέρα φαίνεται ότι βρίσκεται το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών κ. Στ. Λαμπρινίδης και ο...
τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο άνδρες είχαν συνομιλία περίπου 40 λεπτών στην οποία, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, κυριάρχησαν οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ανατολική Μεσόγειο και οι προκλητικές ενέργειες της Αγκυρας που έχει ενοχληθεί από την έναρξη γεωτρήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της.

Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, οι κκ. Λαμπρινίδης και Νταβούτογλου εξέφρασαν την άποψη ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας θα ήταν καλό να γίνει μέσα σε ένα κλίμα που να είναι επιτρέψει να είναι πιο παραγωγικό. Με άλλα λόγια, η κρίση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Λευκωσία αλλά και το Ισραήλ ουσιαστικά "παγώνουν" τη διαδικασία πραγματοποίησης του συμβουλίου και το παραπέμπουν στις καλένδες. Πριν από λίγες ημέρες πάντως, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει, μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ότι το θέμα των γεωτρήσεων "σαμποτάρει" το ελληνοτουρκικό Ανώτατο Συμβούλιο.

Ο κ. Λαμπρινίδης σημείωσε, επιμένουν οι ίδιες πληροφορίες, προς τον τούρκο ομόλογό του ότι η Λευκωσία έχει κάθε δικαίωμα να πραγματοποιήσεις έρευνες και γεωτρήσεις εντός της ΑΟΖ της με σκοπό την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πόρων. Ζήτησε δε να αποφευχθούν κινήσεις που πλήττουν τη σταθερότητα στην περιοχή. Από την πλευρά του ο κ. Νταβούτογλου εξέφρασε τις πάγιες τουρκικές θέσεις και έμεινε αμετακίνητος στην άποψη ότι η Αγκυρα απαντά σε μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι η χώρα του δεν επιδιώκει την περαιτέρω ένταση, παρά το γεγονός ότι το ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις" απέπλευσε την Παρασκευή - με τηλεοπτική κάλυψη - από τη Σμύρνη με προορισμό τη Μερσίνα. Ωστόσο, η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε έρευνες σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο - κάτι που θα αύξανε την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: