6.9.11

Τα «ψέματα» και οι «αλήθειες» της Άννας για την Τριτοβάθμια...


Σε μια επιχείρηση υπεράσπισης του νόμου-πλαίσιο προέβη η υπουργός Παιδείας, που μετά τους πανηγυρισμούς στη Βουλή έχει πλέον απέναντί της τους πανεπιστημιακούς, τους φοιτητές που κλείνουν τις σχολές και ακόμη και ... την ίδια την φοιτητική παράταξη που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ. Η Άννα Διαμαντοπούλου μίλησε για συνειδητά ψέματα και παρανοήσεις, που οδηγούν σε επιχειρήματα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου, η Άννα Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει εκπτώσεις και κάλεσε όλους "να αναλάβουν το κόστος του αγώνα τους". Ακόμη επισήμανε ότι αν δεν πραγματοποιηθούν μαθήματα 13 εβδομάδων, τότε αυτά πρέπει να γίνουν σε άλλο χρόνο και ότι διαφορετικά ο νόμος προβλέπει πως δεν μπορούν να γίνουν εξετάσεις.

Επίσης τόνισε ότι είναι στη διάθεση κάθε συγκλήτου και φοιτητιτκού συλλόγου που επιθυμεί να έρθει σε διάλογο μαζί της, αλλά σημείωσε ότι είναι αδιανόητη η αλλαγή ενός νόμου, ο οποίος μόλις ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία της Βουλής.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στα ψέματα που -σύμφωνα με την ίδια- ακούγονται για τον νόμο-πλαίσιο και παρέθεσε τη δική της εκδοχή. Συγκεκριμένα υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι:

•Η πολιτεία εξακολουθεί να έχει την ευθύνη της χρηματοδότησης για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
•Τα συγγράμματα θα εξακολουθήσουν να μοιράζονται στους φοιτητές (σ.σ. κουτσουρεμένα ως προς τον αριθμό βέβαια), οι καθηγητές θα αναρτούν τις σημειώσεις στο διαδίκτυο και μέχρι το 2013-14 όλα τα συγγράμματα θα αναρτώνται στο διαδίκτυο.
•Δεν δημιουργούνται υποχρεωτικά τμήματα τριετών σπουδών, ωστόσο τα πανεπιστήμια μπορούν να επιλέξουν τη δημιουργία τους. "Δεν θα πάνε όλα τα τμήματα σε τρία χρόνια, όποια πανεπιστήμια θέλουν θα το κάνουν", τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου.
•Δεν θα υπάρξουν δίδακτρα για τις προπτυχιακές σπουδές αλλά θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς για μεταπτυχιακές. Όπως σημείωσε τα πανεπιστήμια θα διατηρήσουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το ποσό των διδάκτρων για τα μεταπτυχιακά προγράμματα, τα οποία η υπουργός σημείωσε ότι θα αξιολογούνται.
•Σχετικά με την έρευνα και τις κατηγορίες για ολιγωρία στη διαχείριση των κονδυλίων επισήμανε ότι τους επόμενους μήνες θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο για την έρευνα.
•Όσον αφορά στη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών ανέφερε ότι θα υπάρχει η χρηματοδότηση του δημοσίου αλλά η διαχείριση των εστιών θα πάει στα πανεπιστήμια.

Δ.ΜΟΥΣ.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: