5.9.11

Το µεγάλο ξεκαθάρισµα...

Toυ Κοσμά Βίδου

Τα βραβεία του MTV επέλεξε η Μπιγιονσέ για να ανακοινώσει την εγκυμοσύνη της. Επιβεβαιώνοντας ότι και σε διεθνές επίπεδο μια καλή φωνή δεν είναι αρκετή για να υπάρχεις. Εχεις πάντα και μια προσωπική ζωή να... πουλήσεις. (Η εγκυμοσύνη της σταρ υπήρξε πρώτο θέμα στο Τwitter, με 8.868 tweets ανά δευτερόλεπτο την περασμένη εβδομάδα!)

Πέρασα το καλοκαίρι µε την αγωνία της Χριστίνας Λαµπίρη: θα είχε δική της εκποµπή στο Star τη νέα σεζόν ή όχι; ∆εν ήταν όµως αυτή η µοναδική εκκρεµότητα που δεν µε άφηνε να ησυχάσω. Ανησυχούσα και για τη Νάντια Μπουλέ: µετά το «Elatte», τι; Να µη µιλήσω και για την τραγωδία της Ελένης Μενεγάκη, που στοίχειωνε τα βράδια µου: θα κατάφερνε να διατηρήσει τις παχυλές αποδοχές της ή θα εξαναγκαζόταν σε µείωση; Γιατί έχει και τρία παιδιά να ταΐσει. Εν προκειµένω, εκείνους που «τάισε» µε το παραπάνω κατά τη διάρκεια των διακοπών της ήταν οι παπαράτσι, οι οποίοι τη φωτογράφισαν σε όλες τις στάσεις που µπορεί να πάρει το ανθρώπινο σώµα κατά την ηλιοθεραπεία. Ετσι, ήταν σαν να την είχα καθηµερινά µαζί µου. ∆εν µου έλειψε... Και δεν θα µου λείψει ούτε τον χειµώνα: είναι µία από τις τυχερές που θα έχει δική της εκποµπή. Ενώ, ως τη στιγµή που γράφονταν αυτές οι γραµµές, κανένας δεν γνώριζε αν θα είχαν θέση µπροστά στις κάµερες η Ευγενία Μανωλίδου, η Σίσσυ Χρηστίδου , η Ρούλα Κοροµηλά, η Κατερίνα Καινούργιου, ο Νότης Χριστοδούλου ... Τουλάχιστον η Λαµπίρη θα βολευτεί, έµαθα, οπότε από τον δικό της τον καηµό θα ησυχάσω.

Και όχι, δεν «παίζω» µε την αγωνία εκείνων που δεν γνωρίζουν αν τους επόµενους µήνες θα έχουν δουλειά. Εκείνο που δεν µπορώ να µη σχολιάσω είναι ο τρόπος µε τον οποίο οι τηλεστάρ χειρίζονται την εικόνα τους προκειµένου να τραβήξουν πάνω τους τα φώτα. Και ελπίζοντας ότι έτσι, όταν οι... από πάνω θα µοιράσουν την πίτα της τηλεοπτικής ψυχαγωγίας, δεν θα τους ξεχάσουν. Βαρέθηκα να βλέπω τις κουνηµένες δήθεν παπαρατσικές φωτογραφίες από τις διακοπές τους. Λέω «δήθεν» καθώς τις περισσότερες φορές ο παπαράτσο είναι ειδοποιηµένος (για να µην πω: και πληρωµένος) από τους ίδιους, από εκείνους που θα παραπονεθούν στην επόµενη συνέντευξή τους για την παραβίαση της ιδιωτικής ζωής τους. Βαρέθηκα να τους βλέπω να φωτογραφίζονται µε τα παιδιά τους. Βαρέθηκα να τους βλέπω να... αποφεύγουν τους ρεπόρτερ στα στενά της Μυκόνου: όποιος δεν θέλει τη δηµοσιότητα ας επιλέξει ένα άλλο νησί, πιο ήσυχο, λιγότερο κοσµικό. Βαρέθηκα να διαβάζω ανόητες «ήξεις αφήξεις» καταχωρίσεις στα twitter τους, «εξοµολογήσεις» που κάτι αφήνουν να εννοηθεί για νέα εκποµπή αλλά και που µπορεί να καταλάβαµε λάθος. Βαρέθηκα τις απαντήσεις του στυλ «δεν µπορώ να πω τίποτε, θα µιλήσω όταν θα είµαι έτοιµη/έτοιµος, σας παρακαλώ µη µε πιέζετε», τη στιγµή που οι ίδιοι αφήνουν να διαρρεύσουν οι επικείµενες (φανταστικές, συνήθως) συνεργασίες τους. Από τις δικές τους, εξάλλου, διαρροές γέµιζαν οι σελίδες των κουτσοµπολίστικων περιοδικών όλο το καλοκαίρι. Οι ίδιοι είχαν βγάλει σε... προσφορά τις σχέσεις τους, τους έρωτές τους, τις ζωές τους.

Ηρθε όµως, ως φαίνεται, η ώρα τους: Τον καιρό του µνηµονίου, η ελληνική τηλεόραση καλείται να κάνει το µεγάλο ξεκαθάρισµα. Στέλνοντας πίσω στα σπίτια τους αρκετούς από εκείνους που, όσο σκληρό και αν ακούγεται, δεν έχουν θέση στο γυαλί. Που εκµεταλλευόµενοι τη γενική αφασία έγιναν ηθοποιοί χωρίς να έχουν ούτε γραµµάριο ταλέντου, έγιναν παρουσιαστές χωρίς να µπορούν να αρθρώσουν λέξη, έγιναν δηµοσιογράφοι χωρίς να ξέρουν τι σηµαίνει ρεπορτάζ. Πρόκειται για µια οµάδα ανθρώπων που, παρ’ ότι δεν διέθεταν τα απαραίτητα προσόντα, είδαν φως και... βγήκαν – στο γυαλί. Ολοι αυτοί, νέοι αστέρες αλλά και παλιές καραβάνες που αρνούνται να αποδεχθούν ότι είχαν (εξαιρετικά σύντοµη) ηµεροµηνία λήξεως, πεισµατικά επιµένουν µε διάφορους τρόπους να µας πείσουν (να πείσουν κυρίως τους καναλάρχες) για την υπεραξία τους. Το θέαµά τους, µέσα από κουνηµένες φωτογραφίες και στηµένες συνεντεύξεις και φωτογραφίσεις, είναι πιο θλιβερό από κάθε άλλη χρονιά, καθώς η λάµψη του γκλίτερ τους δεν µπορεί να κρύψει την αγωνία τους. Το χειρότερο όµως είναι ότι ακόµη και η αποµάκρυνση των περισσότερων εξ αυτών από την ψυχαγωγική ζώνη δεν θα βελτιώσει την κατάσταση. Η κρίση δεν θα φέρει κάτι καλύτερο, αν κρίνω από τις απογοητευτικές επιλογές των καναλιών για τη νέα περίοδο. Εκτός αν περιµένουµε να µας σώσουν ο Τρύφωνας Σαµαράς , ο Ηλίας Ψινάκης και η Μαρία Μπεκατώρου...
BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: