17.9.11

Υπαίθριοι χώροι «καταφύγια» για κατανάλωση αλκοόλ...


Πλατείες, πάρκα και παραλίες αντικαθιστούν την απαγορευμένη είσοδο στα καταστήματα διασκέδασης
Το πρόβλημα της κατανάλωσης αλκοόλ από ανήλικους, έχει επισημανθεί κατά κόρον τους τελευταίους μήνες ότι δεν... είναι αστυνομικό αλλά σοβαρό κοινωνικό ζήτημα. Όπως έχει επίσης επισημανθεί ότι το οινόπνευμα δεν είναι απαραίτητο να το βρει ένα παιδί μόνο σε μπαρ, καφετέριες ή κλαμπ αλλά μπορεί να το αγοράσει από το ελεύθερο εμπόριο ανεμπόδιστα και να το καταναλώσει σε ιδιωτικό ή υπαίθριο χώρο που δεν μπορεί να ελεγχθεί από την Αστυνομία.

Αυτή την παράμετρο μάλιστα, την είχε τονίσει σε σχετική σύσκεψη γονέων και κηδεμόνων, ο διοικητής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρεθύμνου, προειδοποιώντας τους ότι δεν πρέπει να αρκούνται στη διαβεβαίωση ότι τα καταστήματα ψυχαγωγίας θα ελέγχονται εντατικά αλλά να φροντίσουν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τις επιπτώσεις του αλκοόλ διότι θα είναι πολύ εύκολο να βρουν τρόπους να το καταναλώσουν οπουδήποτε και οποτεδήποτε.

Παιδιά σε μια δύσκολη ηλικία, αυτή της εφηβείας και της αναζήτησης του εαυτού τους, προσεγγίζοντας με λάθος τρόπο τις έννοιες της διασκέδασης και της ψυχαγωγίας από τη μια και της λύσης των εφηβικών τους προβλημάτων από την άλλη, πέφτουν στην παγίδα του μιμητισμού ή και της επίδειξης και καταφεύγουν στην κατανάλωση αλκοόλ. Τι κι αν βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των μπαρ ή των κλάμπ; Καταφεύγουν σε πλατείες, πάρκα, ακρογιαλιές. Σημεία όπως η Πλατεία Μικρασιατών, η παραλία του Πλατανιά, το πάρκο του Ευληγιά και αλλού, όπως λένε οι πληροφορίες, έχουν γίνει στέκια στα οποία παρέες ανηλίκων δίνουν το ραντεβού τους είτε μέρα είτε νύχτα (κυρίως) και διασκεδάζουν τραγουδώντας και πίνοντας: ουίσκι, κρασί, ρακί...

Το θέμα έρχεται και πάλι στην επικαιρότητα, με αφορμή περιστατικό που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, όταν από πάρκο της περιοχής του Ορφανοτροφείου, απέναντι από το Μουσικό Γυμνάσιο, παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ δυο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι ηλικίας 16 ετών, σε κατάσταση μέθης και τα μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου.

Τα δυο παιδιά εισήχθησαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, όπου οι γιατροί και το προσωπικό τους πρόσφεραν την βοήθεια της οποίας έχρηζαν ανάγκη. Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν άμεσα, το μεν κορίτσι μάλιστα πήρε εξιτήριο περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, ενώ το αγόρι παρέμεινε για περαιτέρω νοσηλεία.

Ο εφημερεύων γιατρός ενημέρωσε άμεσα τις αστυνομικές αρχές για την παραλαβή των ανήλικων σε κατάσταση μέθης και η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει την υπόθεση, προκειμένου να διευκρινιστούν οι συνθήκες και οι λόγοι που τα δυο 16χρονα παιδιά βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει αλκοόλ και μάλιστα αρκετή ποσότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια παρέα δεκαπεντάχρονων και δεκαεξάχρονων παιδιών, της οποίας μέλη ήταν το ανήλικο κορίτσι και αγόρι, αγόρασαν περισσότερες από έξι φιάλες κρασιού από παντοπωλείο και μετέβησαν στο πάρκο, για να κάνουν πάρτι. Από κοινού, φαίνεται να άνοιξαν διαδοχικά την μια μετά την άλλη φιάλη «διασκεδάζοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο. Οι δυο ανήλικοι κάποια στιγμή, έχοντας προφανώς καταναλώσει ποσότητα δυσανάλογη της ηλικίας, του σωματότυπου και του οργανισμού τους, άρχισαν να έχουν τις επιπτώσεις του οινοπνεύματος που έγιναν εμφανείς όχι μόνο από τους υπόλοιπους ανήλικους της παρέας, αλλά και από κατοίκους της περιοχής οι οποίοι ενημέρωσαν την Αστυνομία που έφτασε στο σημείο και με την σειρά της κάλεσε το ΕΚΑΒ να παραλάβει τα δυο παιδιά...
www.rethnea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: