8.9.11

Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας καταγγέλλει τον ΥΠΕΚΑ στον πρωθυπουργό για το νεκροταφείο...


Στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου έφτασε η υπόθεση του παράνομου νεκροταφείου της Γλυφάδας ύστερα από την επιστολή που του απέστειλε ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος, με την οποία ωστόσο καταγγέλλει τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Παπακωνσταντίνου για «αδιαφορία» και «περιφρόνηση» στα αιτήματά του να...


τον συναντήσει ή να επικοινωνήσει μαζί του προκειμένου να τον ενημερώσει για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίσει η περιοχή που έχει την ευθύνη διαποίμανσής της .

«Λυπούμενοι βαθύτατα, δια την αχαρακτήριστον και ανεπίτρεπτον συμπεριφοράν υπό του κ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζομεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα την ενδόμυχον πικρίαν και την έντονον διαμαρτυρίαν ημών, διότι δεν εδόθη εις Μητροπολίτην της Εκκλησίας της Ελλάδος η δυνατότης, ούτε μιας τηλεφωνικής, ολιγολέπτου, συνομιλίας» επισημαίνει ο Μητροπολίτης Γλυφάδας Παύλος ο οποίος υποστηρίζει ότι ζήτησε 6 φορές να επικοινωνήσει με τον κ.Παπακωνσταντίνου και «ισάριθμα διαφορετικά πρόσωπα, ονομαζόμενα "Γραμματείς του Υπουργού" απέτρεψαν και ηρνή-θησαν οιανδήποτε επικοινωνίαν, προβάλλοντες ως δικαιολογίαν, το βεβαρημένον πρόγραμμα του κ. Υπουργού δια το προσεχές δεκαπενθήμερον, αλλά και την, μετά ταύτα, αβέβαιον εκπλήρωσιν του ημετέρου αιτήματος».
Και ο Μητροπολίτης Παύλος, σε άλλο σημείο της επιστολής του, διερωτάται:

«Πως δύναται να χαρακτηρισθή η ολη στάσις του κ. Υπουργού εις έκκλησιν του Μητροπολίτου, δια να τον πληροφορήσωμεν περί ενός θέματος πρωτεύοντος, φλέγοντος και λίαν σημαντικού δια τον λαόν; Δεν είναι υποχρεωμένος να ακούση την φωνήν και την αγωνίαν του λαού, δια του Επισκόπου του; Τον εξέλεξε ο λαός, δια να διακονήση τον λαόν. Δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν την εκ συστήματος αδιαφορίαν και περιφρόνησιν του κ. Υπουργού προς τον λαόν».

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας προς τον Πρωθυπουργό:

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,
«Χαίρετε εν Κυρίω πάντοτε».

Εν τη πόλει της Γλυφάδας και εις το κέντρον του πολεοδομικού ιστού, λειτουργεί από δεκαετιών, το Κοιμητήριον του Δήμου, διαθέτων μόλις περί τας οκτακοσίους (800) θέσεις ταφής,. Ευρισκόμενον εις το κέντρον της πόλεως, γειτνιάζει μετά Παιδικής Χαράς και Σχολικού Συγκροτήματος, καθότι παλαιότερον γύρωθεν τούτου, υπήρχον μόνον αγροτεμάχια και ανοικοδόμητα οικόπεδα. Κατά τα τελευταία έτη, υπό το βάρος του ηυξημένου αριθμού των πολιτών του Δήμου (εξυπηρετεί πλέον περίπου εκατόν πεντήκοντα χιλιάδας πολίτας, κατοικούντας εν τω πολυπληθεί τούτω Δήμω), εν αυτώ ενταφιάζονται πολλαπλάσιοι του συνήθους κεκοιμημένοι, με τα συναφή γνωστά και απαράδεκτα αποτελέσματα. Όθεν υφίσταται θέμα κορεσμού χρήσεως των χώρων αυτού, με αποτέλεσμα την γενικωτέραν αναστάτωσιν πάντων των Δημοτών, των φορέων, αλλά και των εγγύς προς τούτο ευρισκομένων κατοίκων.

Ἀπό του έτους 2002, ότε ανελάβομεν την διαποίμανσιν της νεοπαγούς τότε Ιεράς Μητροπόλεως Γλυφάδας, προέβημεν εις εγγράφους οχλήσεις προς τους κρατούντας, επισημαίνοντες το θλιβερόν και δισεπίλυτον του θέματος, καθότι ως Επίσκοπος έχομεν παρευρεθή εις πολλούς ενταφιασμούς νέων ανθρώπων, εν αναμονή τεθειμένων εις τους ψυκτικούς θαλάμους επί ημέρας, πολύ τραγικώτερον δε, είμεθα συχνώς μάρτυρες εις τας συγκλονιστικάς εκδηλώσεις και αντιδράσεις των οικείων αυτών, ότε επιχειρείται η ατελέσφορος εκταφή των σορών των ηγαπημένων των. Η απάντησις εις τους προβληματισμούς ημών, ουδεμία. Αι εκκλήσεις και παρακλήσεις ημών, απευθύνθησαν "εις ώτα μη ακουόντων" !

Και όταν το πρόβλημα του κορεσμένου Κοιμητηρίου, έφθασεν εις το απροχώρητον και επεχειρήσαμεν κατ ἐπανάληψιν ως Ποιμενάρχης της Τοπικής Εκκλησίας, να επικοινωνήσωμεν μετά του Υπουργού Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γεωργίου Παπακωνσταντίνου, η αντιμετώπισις -θαυμάσατε τον τρόπον παρακαλούμεν- υπήρξεν η ακόλουθος: Εξάκις τηλεφωνικώς επεδιώξαμεν συνάντησιν και συζήτησιν μετά του κ. Υπουργού, δια το φλέγον θέμα και εξ (6) φοράς, ισάριθμα διαφορετικά πρόσωπα, ονομαζόμενα "Γραμματείς του Υπουργού" απέτρεψαν και ηρνή-θησαν οιανδήποτε επικοινωνίαν, προβάλλοντες ως δικαιολογίαν, το βεβαρημένον πρόγραμμα του κ. Υπουργού δια το προσεχές δεκαπενθήμερον, αλλά και την, μετά ταύτα, αβέβαιον εκπλήρωσιν του ημετέρου αιτήματος.

Εξοχώτατε Κύριε Πρωθυπουργέ,

Λυπούμενοι βαθύτατα, δια την αχαρακτήριστον και ανεπίτρεπτον συμπεριφοράν υπό του κ. Παπακωνσταντίνου, εκφράζομεν προς την Υμετέραν Εξοχότητα την ενδόμυχον πικρίαν και την έντονον διαμαρτυρίαν ημών, διότι δεν εδόθη εις Μητροπολίτην της Εκκλησίας της Ελλάδος η δυνατότης, ούτε μιας τηλεφωνικής, ολιγολέπτου, συνομιλίας. Διερωτώμεθα, εις το πιθανώτατα βεβαρημένον πρόγραμμα του κ. Υπουργού, δεν υπάρχει χρόνος δεκαπέντε λεπτών (15 ), προκειμένου να καταθέσωμεν τας θέσεις του Χριστεπωνύμου λαού και να ακούσωμεν τας προτάσεις της Ελληνικής Πολιτείας; Δι' εν φλέγον θέμα, το οποίον μάλιστα, κατά το τελευταίον δεκαπενθήμερον απασχολεί ιδιαιτέρως, όχι μόνον τους Δημότας της πόλεως Γλυφάδας, αλλά ολόκληρον τον Ελληνικόν λαόν, δεδομένης της ευρυτάτης μέσω των Μ.Μ.Ε. μεταδόσεως του θέματος !

Επιπροσθέτως διεπιστώσαμεν, ότι η πρωτοφανής αύτη αντιμετώπισις εις τα εννέα έτη της Ποιμαντικής ημών διακονίας, εξεδηλώθη προς ημάς, τη εντολή του κ. Υπουργού, μέσω των εξ (6) Ιδιαιτέρων αυτού. Αλήθεια, εις περίοδον οικονομικής κρίσεως, εξ Γραμματείς εις εν Υπουργικόν Γραφείον, πως ερμηνεύεται;
Με ποίον δικαίωμα ο κ. Παπακωνσταντίνου και έκαστος Υπουργός, εκλεγμένος από τον λαόν, αρνείται συνάντησιν μετά τινος Επισκόπου και συγκεκριμένως μετά του υπογράφοντος, όστις ποιμαίνει μίαν περιοχήν, η οποία αριθμεί πλέον των 300.000 κατοίκων; Ποῖος είναι ο ρόλος εκάστου Υπουργού η Βουλευτού, όταν κλείνη ερμητικώς τας θύρας του Γραφείου του, εις τους πολίτας, τους κληρικούς, τους Επισκόπους;

Πως δύναται να χαρακτηρισθή η ολη στάσις του κ. Υπουργού εις έκκλησιν του Μητροπολίτου, δια να τον πληροφορήσωμεν περί ενός θέματος πρωτεύοντος, φλέγοντος και λίαν σημαντικού δια τον λαόν; Δεν είναι υποχρεωμένος να ακούση την φωνήν και την αγωνίαν του λαού, δια του Επισκόπου του; Τον εξέλεξε ο λαός, δια να διακονήση τον λαόν. Δεν δυνάμεθα να κατανοήσωμεν την εκ συστήματος αδιαφορίαν και περιφρόνησιν του κ. Υπουργού προς τον λαόν.

Ευελπιστούντες εις την αίσιον εξέλιξιν του όλου θέματος επ ἀγαθῷ της τοπικής κοινωνίας, ευχόμεθα δύναμιν παρά Υψίστου και πλούσιον φωτισμόν υπό του Αγίου Πνεύματος.

Μετά της εν Κυρίω αγάπης και πολλών ευχών,
Ελάχιστος εν Επισκόποις.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΓΛΥΦΑΔΑΣ ΠΑΥΛΟΣ

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: