1.9.11

Η ανοικοδόμηση της Λιβύης στο τραπέζι των ηγετών στο Παρίσι...


Στο Παρίσι έφθασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, για να συμμετάσχει στη "Διάσκεψη των Φίλων της Λιβύης", ύστερα από πρόκληση του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας) στην αίθουσα τελετών της γαλλικής προεδρίας, απ' όπου, πριν από ... το δείπνο, ο γάλλος πρόεδρος θα ανακοινώσει τα συμπεράσματα της Διάσκεψης.

H σημαία των εξεγερμένων κυματίζει σήμερα στην αίθουσα τελετών ανάμεσα στις σημαίες των άλλων χωρών, που συμμετέχουν στην απογευματινή συνάντηση των "Φίλων της Λιβύης", προσκεκλημένοι στο Παρίσι από τον κ. Σαρκοζί και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Ημέρα όλων των συμβολισμών η σημερινή, αφού 42 χρόνια πριν, την πρώτη Σεπτεμβρίου του 1969, ο Καντάφι πήρε την εξουσία στη Λιβύη.

Σήμερα στο Παρίσι επιχειρείται "η ανοικοδόμηση μιας νέας Λιβύης" γράφει ο γαλλικός Τύπος, "Λιβύη, έτος μηδέν" τιτλοφορεί η Λιμπερασιόν. "Ο Σαρκοζί εορτάζει την αφύπνιση της ευρωπαϊκής ηγεσίας", αλλά και "της γαλλικής διπλωματίας", υπογραμμίζει η Φιγκαρό.

Για τις ανάγκες της απογευματινής συνάντησης των υψηλών προσκεκλημένων "φίλων της Λιβύης", εκτός από την αίθουσα τελετών της προεδρίας, έχει επιστρατευθεί και το παράπλευρο κτίριο Μαρινί (Marigny), στους κήπους του οποίου, τον Δεκέμβριο του 2007, ο Καντάφι είχε στήσει τη βεδουϊνική μπλε σκηνή του.

"Ο Σαρκοζί θα έδινε τα πάντα προκειμένου να απαλειφθεί από τις μνήμες η εικόνα αυτή", λέει η Παριζιέν. Έτσι, στον ίδιο χώρο σήμερα μια λευκή σκηνή πρόκειται να υποδεχθεί τα μέλη των διαφόρων αντιπροσωπειών, ώστε να παρακολουθήσουν από τις οθόνες τις συζητήσεις " κεκλεισμένων των θυρών " στην αίθουσα τελετών. Επιδιωκόμενος στόχος για τον Νικολά Σαρκοζί: "η μία εικόνα να διώξει την άλλη", λέει η Παριζιέν.

Τη σημερινή συνάντηση "των Φίλων της Λιβύης" η Γαλλία θέλει να την βλέπει ως "Συμφιλιωτική συνάντηση κορυφής". Έτσι έχουν προκληθεί οι πάντες και κυρίως αυτοί που αντέδρασαν στην στρατιωτική επέμβαση όπως η Γερμανία, αλλά και αυτοί που συνεχίζουν να αντιδρούν στην αποδέσμευση των λιβυκών καταθέσεων όπως η Κίνα, η Νότιος Αφρική, η Ρωσία.

Άμεσος στόχος είναι να συγκεντρωθούν 5 δισ για τις επείγουσες ανάγκες ανόρθωσης της χώρας. Η Γαλλία προφανώς ξεπέρασε τις αντιδράσεις της Ρωσίας και, σύμφωνα με σημερινή δήλωση του γάλλου υπουργού Εξωτερικών Αλέν Ζυπέ, θα μπορέσει να αποδεσμεύσει 1,5 δισ. στο σύνολο των 7,6 δισ. στις γαλλικές τράπεζες.

Μαζί με τα 1,5 δισ. που αποδεσμεύθηκαν στις ΗΠΑ και τα 1,6 δισ. στη Μεγάλη Βρετανία το Μεταβατικό Συμβούλιο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τις πρώτες ανάγκες.

Απώτερος στόχος της Διάσκεψης είναι, επίσης, να εξασφαλισθούν οι συνθήκες για μια θετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μια γενικότερη αποδέσμευση των δισεκατομμυρίων των καταθέσεων Καντάφι, απανταχού στον κόσμο.

Στο Παρίσι, αναμένονται συνολικά, 60 αντιπροσωπείες, 13 αρχηγοί κρατών, 19 πρωθυπουργοί. Ανάμεσά τους είναι η Χίλαρυ Κλίντον, η Άνγκελα Μέρκελ, ο Μπαν Κι Μουν του ΟΗΕ, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ, του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς και αντιπροσωπείες από δύο άλλες επαναστατημένες χώρες, την Τυνησία και την Αίγυπτο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: