11.9.11

Ευθύνες για την έκρηξη και στον Δ.Χριστόφια καταλογίζει η πλειοψηφία των Κυπρίων...


Αρνητικά φαίνεται να τοποθετείται η κοινή γνώμη στην Κύπρο έναντι του προέδρου Δημήτρη Χριστόφια, σύμφωνα με δημοσκόπηση δύο μήνες μετά την ... τραγωδία της 11ης Ιουλίου με τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς και μία εβδομάδα μετά την κατάθεση του προέδρου στη Διερευνητική Επιτροπή.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας LS Prime Market Research & Consulting Ltd για την εφημερίδα «Σημερινή», η πλειονότητα των πολιτών εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας έχει ευθύνες για την τραγωδία και ζητούν την παραίτησή του.

Ακόμη, η Διερευνητική Επιτροπή του Πόλυ Πολυβίου τυγχάνει της εμπιστοσύνης μίας οριακής πλειοψηφίας, η οποία πιστεύει ότι επιτελεί σωστά το έργο της.

Αναλυτικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα, μερίδα ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ έχει αρνητική γνώμη για τον Δ.Χριστόφια, με δύο στους δέκα ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ να τάσσονται μάλιστα υπέρ της παραίτησής του από την προεδρία της Δημοκρατίας.

Η κατάθεση που έδωσε στον Π.Πολυβίου δεν κρίνεται επαρκής από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καθώς το 70% δεν είναι ικανοποιημένοι από τις απαντήσεις του προέδρου, σε αντίθεση με 20% των πολιτών που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

Η άποψη ότι ο πρόεδρος θεωρείται συνυπεύθυνος για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου εκφράζεται από οκτώ στους δέκα πολίτες, οι οποίοι ούτε και μετά την κατάθεσή του στην Επιτροπή πείστηκαν ότι δεν έχει οποιεσδήποτε ευθύνες. Ποσοστό 60% εμφανίζονται απολύτως πεπεισμένοι για τις ευθύνες του Δημήτρη Χριστόφια. Αντίθετα, μόλις 10,76% πείστηκαν πως δεν έχει ευθύνες.

Από την άλλη, έξι στους δέκα θεωρούν ότι η επιτροπή Πολυβίου επιτελεί σωστά το έργο της. Πάντως το 20% των ερωτηθέντων δεν έχουν ακόμη διαμορφώσει ξεκάθαρη εικόνα. Τέσσερις στους δέκα πολίτες δεν είναι εντελώς σίγουροι ότι η Επιτροπή επιτελεί σωστά το έργο της, εντούτοις, η γνώμη τους συγκλίνει θετικά για το έργο της Διερευνητικής.

Ακριβώς δύο μήνες μετά την τραγωδία, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ της παραίτησης του Δημήτρη Χριστόφια. Πρόκειται για ένα ποσοστό που ανέρχεται σε 60%, και που όπως προκύπτει από τις απαντήσεις βάσει των ψήφων στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αυτό περιλαμβάνει και μερίδα ψηφοφόρων του ΑΚΕΛ. Ωστόσο, δεν παραβλέπεται το ποσοστό του 34%, οι οποίοι έχουν την άποψη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να παραιτηθεί.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: