6.9.11

Στο «βαθύ» Δελφινάριο...

Του Νίκου Ζαχαριάδη

Μετά την αποτυχία του να εντυπωσιάσει το διεθνές κοινό με τις επιδόσεις του στο κλασσικό οικονομικό ρεπερτόριο, ο Ευάγγελος Βενιζέλος στράφηκε ξανά στο ντόποιο κοινό και στο...

είδος με το οποίο είναι απόλυτα εξοικειωμένο: Την λαϊκή επιθεώρηση με τη μορφή έκτακτης συνέντευξης τύπου.

Προφανώς, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε προς μεγάλη του έκπληξη ότι οι τεχνικές που με επιτυχία εφαρμόζει στους ιθαγενείς δεν είχαν παρόμοια ανταπόκριση και στους ξένους, που συνέχισαν να αγνοούν κάθε προσπάθεια παραμυθιάσματος. Δηλαδή συνέχισαν να επικαλούνται την πραγματικότητα, που ως γνωστόν μεροληπτεί προκλητικά εναντίον των ελληνικών θέσεων για την οικονομία. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι δανειστές μάς έβαλαν το «μαχαίρι στο λαιμό», απαιτώντας αποκρατικοποιήσεις και μειώσεις των δαπανών του δημοσίου. Συνέχισαν δηλαδή με αναλγησία να ζητούν να γίνουν αυτά που είχαν συμφωνηθεί! Δείχνοντας πλήρη περιφρόνηση στις βασικές αρχές του ελληνικού πολιτικού πολιτισμού, όπου είναι τελείως άλλο πράγμα να λες ότι θα γίνει κάτι και τελείως άλλο να το κάνεις όντως!

Ήδη πάντως στα μέσα της εβδομάδας, ο υπουργός οικονομικών αναγκάστηκε να «καταργήσει» την Επιτροπή Παρακολούθησης Προϋπολογισμού της Βουλής», που είχε χαρακτηρίσει «μη βιώσιμο» το ελληνικό χρέος. Ευτυχώς στην περίπτωση αυτή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αντέδρασε αστραπιαία και εξανάγκασε σε παραίτηση την πρόεδρο της επιτροπής. Μια κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα το ελληνικό χρέος να ξαναγίνει αμέσως βιώσιμο, αφού πλέον δεν υπήρχε κανείς να λέει το αντίθετο.

Την ίδια ακριβώς τακτική «κατάργησης της πραγματικότητας» φαίνεται ότι ακολούθησε ο υπουργός Οικονομικών διακόπτοντας τις συνομιλίες με την Τρόικα και προτιμώντας για άλλη μια φορά, να απευθυνθεί στο ασφαλές ακροατήριο των ιθαγενών. Εκεί μπόρεσε πάλι να ποζάρει σαν Διγενής Ακρίτας που «παλεύει με τους κατακτητές στα μαρμαρένια αλώνια» και που υπερασπίζεταιτα «παιδιά» που έχουν διορίσει αυτός και οι άλλοι επαγγελματίες διοριστές στο δημόσιο. Και πράγματι, ήταν τόσο φιλικό το ακροατήριο των ιθαγενών που αν και κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο κ Βενιζέλος ισχυρίστηκε ότι «η διακοπή των συνομιλιών με την Τρόικα ήταν προγραμματισμένη»,κανείς δεν τον ρώτησε το εύλογο «τότε γιατί δίνει έκτακτη συνέντευξη τύπου;». Ίσως επειδή όλοι σκέφτηκαν ότι η συνέντευξη Τύπου χαρακτηρίστηκε «έκτακτη» επειδή τα είπε ο ίδιος «έκτακτα», δηλαδή πολύ χαριτωμένα.

Πάντως η αποτυχία του κ. Βενιζέλου να πουλήσει στους «Τροϊκανούς», φύκια για μεταξωτές κορδέλες, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων αποτυχιών ελλήνων καλλιτεχνών που προσπάθησαν επίσης να κάνουν μια διεθνή καριέρα, όπως η Άννα Βίσση, η Έλενα Παπαρίζου και ο Σάκης Ρουβάς. Καλλιτέχνες που δοκίμασαν να «πουλήσουν» στο ξένο κοινό το ίδιο ακριβώς προϊόν που πουλάνε και στο ελληνικό. Αλλά προσγειώθηκαν απότομα, διαπιστώνοντας ότι μερικά «Ώπα» και μερικές απομιμήσεις φορεμάτων της Beyonce δεν αρκούν για να γίνεις Lady Gaga.

Το ίδιο έπαθε και ο κ. Βενιζέλος που διαπίστωσε ότι τα παραδοσιακά «όπλα» των ελλήνων πολιτικών, δηλαδή οι διορισμοί και η δημιουργία αυλής με κόλακες δεν αρκούν για να παρασύρεις τους εκπροσώπους του ΔΝΤ. Κανένας από την Τρόικα δεν ενδιαφέρεται να διοριστεί στο δημόσιο! Κατά συνέπεια δεν μπαίνει καν στον κόπο να υποκριθεί ότι πιστεύει αυτά που του λένε.

Παραδόξως πάντως, με την αποχώρηση της Τρόικας, κανείς από όσους τους τελευταίους μήνες κυκλοφορούν σε διαδηλώσεις και συλλαλητήρια με το mantra «Έξω η Τρόϊκα - Να φύγει η Οικονομική Χούντα», δεν βγήκε στους δρόμους να πανηγυρίσει την «απελευθέρωσή» μας από τα δεσμά της 6ης δόσης.

Τέλος, η Νέα Δημοκρατία, από την πλευρά της, πέρα από το καθιερωμένο ημερήσιο διάγγελμα γκρίνας του κ. Μιχελάκη, σε μία έκτακτη ανακοίνωση έκανε λόγο για «απόπειρα εξαπάτησης των πολιτών από τον κ. Βενιζέλο». Εννοώντας προφανώς ότι μόνο το κόμμα που έχει στις τάξεις του τον Κώστα Καραμανλή, τον πολιτικό με τεράστια πείρα στο θέμα παραμυθιού, (σαν αυτά που έλεγε επι χρόνια στην Ε.Ε.), είναι σε θέση να διακρίνει την πραγματική «μούφα» από την ψεύτικη.

*Ο Νίκος Ζαχαριάδης είναι δημοσιογράφος.

protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: