6.9.11

Με φάλαγγα ενόπλων φέρεται πως διέφυγε στον Νίγηρα ο Καντάφι...


Έτοιμη να πέσει και η φιλοκανταφική πόλη Μπάνι Ουαλίντ...
Πληροφορίες σχετικά με τη θέση και τη πορεία του Καντάφι και του γιου του Σάιφ αλ-Ισλάμ που αρχικά τον έφεραν να μετακινείται μέσα στη Λιβύη, ακολούθως να περνά με νιγηριανή συνοδεία τα σύνορα της Αλγερίας με προορισμό τη χώρα της Δυτικής Αφρικής Μπουρκίνα Φάσο και...

, τελευταία, να διασχίζει την έρημο με φάλαγγα ενόπλων Λίβυων και να εισέρχεται στον Νίγηρα, διαδέχονται η μία την άλλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές του πρακτορείου Ρόιτερς, πολλά οχήματα του λιβυκού στρατού διέσχισαν τα σύνορα στην έρημο και μπήκαν στο Νίγηρα εκτιμώντας πως πρόκειται για μια δραματική προσπάθεια του Μουάμαρ Καντάφι να βρει καταφύγιο σ' ένα φιλικό αφρικανικό κράτος έπειτα από μυστικές διαπραγματεύσεις.

Στην αυτοκινητοπομπή των 200-250 οχημάτων παρασχέθηκε συνοδεία από το στρατό του Νίγηρα, μιας φτωχής και περίκλειστης πρώην γαλλικής αποικίας νοτίως της Λιβύης, και ενδέχεται, σύμφωνα με μια γαλλική στρατιωτική πηγή, ο Καντάφι να ενωθεί μ' αυτή καθ' οδόν προς την Μπουρκίνα Φάσο, η οποία του έχει προσφέρει άσυλο.

Αγνοείται, ωστόσο, η ακριβής θέση του 69χρονου πρώην ηγέτη. Γαλλική πηγή αναφέρει ακόμη πως ο γιός του Καντάφι Σάιφ αλ-Ισλάμ εξετάζει το ενδεχόμενο να ενωθεί με την αυτοκινητοπομπή.

Θεωρείται απίθανο μια τόσο μεγάλη λιβυκή στρατιωτική αυτοκινητοπομπή να μετακινήθηκε με ασφάλεια χωρίς να το γνωρίζει και να έχει συμφωνήσει το ΝΑΤΟ. Αντίθετα, το πιθανότερο είναι, σύμφωνα με το Ρόιτερς, η Γαλλία να έχει μεσολαβήσει για να υπάρξει μια διευθέτηση ανάμεσα στη νέα λιβυκή κυβέρνηση και τον Καντάφι.

Εντούτοις, καμία επίσημη γαλλική επιβεβαίωση δεν έχει υπάρξει σχετικά με την πληροφορία για την άφιξη της αυτοκινητοπομπής στην πόλη Αγκαντέζ του βόρειου Νίγηρα ούτε ότι έχει γίνει οποιαδήποτε προσφορά στον Καντάφι, ο οποίος καταζητείται μαζί με τον Σάιφ αλ-Ισλάμ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στη Χάγη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Τις πληροφορίες αυτές δεν έχουν σχολιάσει αξιωματούχοι άλλων δυτικών κυβερνήσεων και του νέου συμβουλίου που κυβερνά τη Λιβύη.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αλγερία είχε δεχθεί τη σύζυγο, την κόρη και δύο άλλους γιους του Καντάφι, εξοργίζοντας τους εξεγερμένους που τον ανέτρεψαν. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Καντάφι Μούσα Ιμπραήμ είχε δηλώσει προς το τηλεοπτικό δίκτυο Arrai, που έχει έδρα τη Δαμασκό, ότι ο Μουάμαρ Καντάφι είναι "θαυμάσια στην υγεία του" και "οργανώνει την άμυνα" της Λιβύης μαζί με τους γιούς του.

"Είμαστε ακόμη ισχυροί", διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος βρίσκεται, σύμφωνα με τις νέες λιβυκές αρχές, στην όαση Μπάνι Ουάλιντ, που είναι περικυκλωμένη από τις αντικανταφικές δυνάμεις. Ο εκπρόσωπος κατηγόρησε τους "πράκτορες του ΝΑΤΟ που ανέτρεψαν το καθεστώς ότι διαπράττουν "εγκλήματα, κυρίως βιασμούς, φόνους και λεηλασίες".

Στο μεταξύ, Λίβυοι αντάρτες σχεδιάζουν να μπουν σήμερα Τρίτη στη φιλική προς τον Καντάφι πόλη Μπάνι Ουαλίντ, στην έρημο, αφού κατέληξαν σε συμφωνία με αντιπροσώπους από την πόλη για να αποφευχθούν οι μάχες, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα. Το Αλ-Τζαζίρα, το οποίο επικαλέσθηκε πηγές των εξεγερμένων, χωρίς να διευκρινίσει πότε ακριβώς οι εξεγερμένοι σκοπεύουν να εισέλθουν στην πόλη αυτή, που βρίσκεται νότια της Τρίπολης και η οποία μέχρι πρότινος είχε αρνηθεί να παραδοθεί στους εξεγερμένους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: