7.9.11

Την Παρασκευή η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο...


Την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου θα δημοσιευτεί στο ειδικό τεύχος της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή του φράχτη στον Έβρο με καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση προσφορών την 4η Οκτωβρίου.

Την ενημέρωση έκανε... κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του έργου, ο υπουργός είπε ότι το συνολικό μήκος θα είναι 10,3 χιλιόμετρα, θα κατασκευαστεί στο βορειοανατολικό τμήμα της Ελλάδας κατά μήκος των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και θα αποτελείται από διπλή περίφραξη ισχυρού συρματοπλέγματος σε στύλους και ανάμεσα στις δύο περιφράξεις θα τοποθετηθούν χαλύβδινα συρματοπλέγματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος διαχείρισης των συνόρων, όπως είπε ο κ. Παπουτσής, θα γίνει εγκατάσταση στην Ορεστιάδα συστήματος αυτοματοποιημένης επιτήρησης με χρήση θερμικών καμερών πάνω σε ιστούς που βρίσκονται σε σταθερά σημεία.

Θα γίνει προμήθεια:

Δύο ελικοπτέρων με θερμικές κάμερες
Πέντε αυτοκινούμενων επιχειρησιακών κέντρων, τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ραντάρ και κάμερα θερμικής απεικόνισης
Τεσσάρων αυτοκινούμενων μονάδων με ακτίνες Χ για τη «σάρωση» του εσωτερικού οχημάτων και τον εντοπισμό παράνομων μεταναστών σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες
40 φορητών θερμικών καμερών
210 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4
Λογισμικού ανάλυσης εγκληματολογικών πληροφοριών i2
44 ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων περιπολίας μαζί με ισάριθμα ειδικά οχήματα μεταφοράς τους

Επίσης, θα εγκατασταθεί Σύστημα Πληροφοριών Σέγκεν δεύτερης γενιάς.

Προμήθειες λιμενικού
Για το Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή προβλέπεται η προμήθεια:

έξι σκαφών παράκτιας περιπολίας μήκους 20 μέτρων, παντός καιρού με ταχύτητα 30 - 40 κόμβων/ώρα
ενός σκάφους ανοικτής θαλάσσης μήκους 50 μέτρων με επιχειρησιακή ταχύτητα 25 κόμβων
δύο ταχύπλοων περιπολικών σκαφών (φουσκωτά)
15 διοπτρών νυχτερινής παρατήρησης
30 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4

Παράλληλα θα γίνει προμήθεια εξοπλισμού για το Συντονιστικό Κέντρο του Λιμενικού Σώματος, εγκατάσταση συστήματος ραντάρ για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων στο βόρειο Αιγαίο και προγραμματισμός προμήθειας για 25 κιάλια θερμικής απεικόνισης.

Το σύνολο του προγράμματος, όπως σημείωσε ο κ. Παπουτσής, θα χρηματοδοτηθεί με 275 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 55 εκατ. προέρχονται από εθνικούς πόρους, τα 200 εκατ. από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων και 20 εκατ. από επιχορηγήσεις μέσω του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε ακόμη για τις περιπολίες της δύναμης Φρόντεξ στα χερσαία σύνορα του Έβρου και στα θαλάσσια ελληνο-τουρκικά σύνορα, για τα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής.

Για τη χορήγηση ασύλου, πρόσθεσε, ότι οι εκκρεμείς υποθέσεις από 47.000 ανέρχονται πλέον σε 38.100 ενώ θα δοθεί περιθώριο δυο μηνών σε 7.700 αιτούντες οι οποίοι δεν έχουν ενεργή ροζ κάρτα για 4 εξάμηνα να πάνε στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αλλοδαπών για ανανέωση της κάρτας τους.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: