3.9.11

Λιβύη: Στην Τρίπολη θα μεταφέρουν την έδρα τους οι εξεγερμένοι...


Με την Τρίπολη να βρίσκεται σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο τους, οι αντικαθεστωτικοί στη Λιβύη ετοιμάζονται να μεταφέρουν εντός της προσεχούς εβδομάδας την έδρα τους από τη από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη.

Την περασμένη εβδομάδα οι εξεγερμένοι, με τη... βοήθεια των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, κατάφεραν να εξωθήσουν από την πρωτεύουσα τις στρατιωτικές δυνάμεις που καθεστώτος.

Εντούτοις, ένοπλοι που παραμένουν πιστοί στον Καντάφι συνεχίζουν να περιπολούν στην πόλη, με αποτέλεσμα η επιστροφή της Τρίπολης σε συνθήκες ομαλότητας και ασφάλειας να μην έχει ακόμη διασφαλιστεί πλήρως.

«Αρχής γενομένης από σήμερα, θα επιστρέψει στις δουλειές του ένας μεγάλος αριθμός προσωπικού ασφαλείας και αστυνομικών. Τώρα οι εξεγερμένοι θα μπορούν να προστατέψουν την ίδια τους την πόλη» δήλωσε ο Αχμέντ Νταράντ, αρμόδιος για θέματα ασφάλειας στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο (NTC).

Παράλληλα, οι αντικαθεστωτικοί προελαύνουν αργά αλλά σταθερά προς την γενέτειρα του Καντάφι, την Σίρτη, παρά το γεγονός ότι έχουν δώσει προθεσμία για την παράδοση της πόλης έως τις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η αιματοχυσία.

Ο Μουαμάρ Καντάφι και οι δυνάμεις του εξακολουθούν να ελέγχουν τη Σίρτη, και τις μικρότερες πόλεις Μπάνι Ουάλιντ και Σάμπχα.

Πηγές των αντικαθεστωτικών έλεγαν ότι δεν έχουν σκοπό να επιτεθούν στην Σίρτη πριν από την εκπνοή της προθεσμίας και ελπίζουν η πόλη να παραδοθεί μέχρι τότε. Σημείωναν ωστόσο ότι μετακινούν δυνάμεις για την περίπτωση που τελικά χρειαστεί να κινηθούν στρατιωτικά.

Δυνάμεις, αποτελούμενες από περίπου 200 οχήματα εφοδιασμένα με βαρύ οπλισμό, προωθούνται και προς την κατεύθυνση της Μπάνι Ουάλιντ, 210 ανατολικά της Τρίπολης, χωρίς να σημειωθούν μέχρι στιγμής μάχες.

«Προωθηθήκαμε κατά 70 χιλιόμετρα σε σχέση με τις αρχικές θέσεις μας», προς την κατεύθυνση της Μπάνι Ουάλιντ, όπου φημολογείται ότι μπορεί να κρύβονται ο Μουάμαρ Καντάφι και πολλοί γιοι του, δήλωσε ο Άχμεντ Μπελχάτζ, επικεφαλής μιας ομάδας των αντικαθεστωτικών. Σύμφωνα με τον ίδιο, περίπου 600 άνδρες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Πηγές φιλικές προς το NTC εξηγούσαν πως οι μαχητές της Μιζουράτα προτιμούν πρώτα να καταλάβουν την Μπάνι Ουάλιντ και κατόπιν να αντιμετωπίσουν τη Σίρτη, μην θέλοντας να βρεθούν παγιδευμένοι μεταξύ δύο μετώπων.

Με την «επόμενη ημέρα» να προετοιμάζεται ήδη στη Λιβύη, η Ρωσία κάλεσε μέλη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου να συζητήσουν το μέλλον των ρωσικών συμβολαίων στον τομέα της ενέργειας.

«Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης συμφώνησε να διατηρήσει τα συμβόλαια αυτά και καλέσαμε αντιπροσώπους της στη Μόσχα, όπως μας ζήτησαν. Θα τα συζητήσουμε όλα μαζί τους» δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: