8.9.11

Η Ολλανδία προτείνει τσάρο προϋπολογισμών στην Ευρωζώνη, που θα δείχνει την έξοδο στους άσωτους...


Πρόταση για την θεσμοθέτηση θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέθεσαν σήμερα, Πέμπτη, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρουτ και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ. Σύμφωνα με το ... Reuters, με άρθρο τους στους Financial Times οι Ρουτ και ντε Γιάγκερ πρότειναν τον διορισμό «τσάρου προϋπολογισμών», που θα έχει την εξουσία να υπαγορεύει φόρους και δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης και σε έσχατη περίπτωση να αποφασίζει αν μια χώρα θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας δήλωσε, δε, ότι χώρες που δεν τηρούν το σύμφωνο σταθερότητας πρέπει να εγκαταλείπουν την Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Χάγη, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Γιαν Κέες ντε Γιάγκερ υπογράμμισε ότι χώρες της Ευρωζώνης που δεν καταφέρνουν ή δεν θέλουν στο μέλλον να σεβαστούν τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας πρέπει να εγκαταλείπουν μόνες τους το ενιαίο νόμισμα.

«Αν μια χώρα δεν επιθυμεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις, τότε δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να την εγκαταλείψει (τη ζώνη του ευρώ). Αν κάποιος δεν καταφέρνει να ακολουθήσει τους κανόνες του παιγνιδιού, τότε πρέπει να φεύγει από το παιγνίδι» τόνισε.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, με άρθρο τους στους Financial Times οι Ρουτ και ντε Γιάγκερ πρότειναν τον διορισμό «τσάρου προϋπολογισμών», που θα έχει την εξουσία να υπαγορεύει φόρους και δαπάνες στις χώρες της Ευρωζώνης και σε έσχατη περίπτωση να αποφασίζει αν μια χώρα θα πρέπει να εκδιωχθεί από το ευρώ.

Σύμφωνα με τους ίδιους, ο εν λόγω επίτροπος θα πρέπει να έχει την εξουσία να επιβάλει επίπονες ποινές στις «άσωτες χώρες», μεταξύ των οποίων και την παρακράτηση κεφαλαίων από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία.

Αν δε μια χώρα συνεχίσει να μην υπακούει θα υποχρεώνεται να παραχωρεί τις εξουσίες επί του προϋπολογισμού της στον Επίτροπο, ο οποίος θα αποφασίζει για την τελική μορφή του προϋπολογισμού.

Ο Ρουτ, ηγέτης των φιλελευθέρων, προχωρά ένα βήμα παραπέρα και σημειώνει πως η Ευρωζώνη θα πρέπει να υποχρεώνει χώρες να εγκαταλείπουν το ευρώ, αν δεν υπακούν στις αποφάσεις του Επιτρόπου.

«Οι χώρες που δεν θέλουν να υπαχθούν σε αυτό το καθεστώς, μπορούν να διαλέξουν αν θα εγκαταλείψουν την Ευρωζώνη. Έσχατη κύρωση θα είναι να υποχρεώνονται χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ», γράφουν στην βρετανική εφημερίδα οι κ.κ. Ρουτ και ο ντε Γιάγκερ.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: