29.9.11

Καταγγελία για επικίνδυνη ρύπανση στη Κάρλα...


Σοβαρή καταγγελία –η οποία χρήζει περαιτέρω διερεύνησης- για ρύπανση εδάφους και νερού από συσκευασίες φυτοφαρμάκων που έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λίμνη Κάρλα, όπου μεταφέρονται υπολείμματα φυτοφαρμάκων, έκανε χθες η Πολιτική Κίνηση των Οικολόγων Πράσινων Λάρισας.
Οι Οικολόγοι - Πράσινοι καταγγέλλουν ότι τις...
προηγούμενες ημέρες επισκέφθηκαν τον οικισμό του Μελισσοχωρίου, όπου διαπίστωσαν ότι στις όχθες των καναλιών καθώς και στο κανάλι που οδηγεί το νερό στη Κάρλα υπάρχουν σωροί από άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος να μεταφερθούν τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων στο επιφανειακό και υπόγειο νερό, να εισαχθούν στη διατροφική αλυσίδα και τέλος να συγκεντρωθούν στην Κάρλα, όπου θέλουμε να γίνει η επανασύσταση του βιότοπου. Τα περισσότερα μπουκάλια έχουν το απαγορευτικό σήμα ότι δεν πρέπει να διατεθούν στο περιβάλλον, ότι είναι επικίνδυνα για τα πουλιά και τα ψάρια και ότι είναι ύποπτα για καρκινογένεση» τονίζουν σε ανακοίνωσή τους και αφήνουν αιχμές ότι δεν υπάρχει
περιβαλλοντική συνείδηση σε αυτούς που δημιουργούν το πρόβλημα.
Καταγγέλλουν επίσης ανεπάρκεια των αρχών ελέγχου με αποτέλεσμα το πρόβλημα να γίνεται οξύτατο σε κάθε καλλιεργητική περίοδο και θέτουν θέμα προς τις υπηρεσίες αν οι αγρότες έχουν εκπαιδευτεί στη διαχείριση των επικινδύνων υπολειμμάτων στις συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, αν γίνεται έλεγχος για τη σωστή διαχείριση των άδειων συσκευασιών, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αν εφαρμόζονται οι ποινές που προβλέπονται από τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής και αν οι αρμόδιες αρχές συγκεντρώνουν τις άδειες συσκευασίες από κοινόχρηστους χώρους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Σύμφωνα με τους Οικολόγους - Πράσινους η πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων στη Θεσσαλία έχουν πρόβλημα στην προώθησή τους και μοναδική διέξοδος από ό,τι φαίνεται είναι η παραγωγή προϊόντων πιστοποιημένης ποιότητας. Τέτοιες προσπάθειες γίνονται στον τομέα της βιολογικής γεωργίας, σε προϊόντα με αντικαρκινική δράση, σε προϊόντα ονομασίας προέλευσης (κατσικάκι - αρνάκι Ελασσόνας) κ.α. Οι προσπάθειες αυτές όμως υποσκάπτονται από κοντόφθαλμες ενέργειες που ρυπαίνουν το νερό και τη θεσσαλική γη στην οποία θέλουμε να παραχθούν τα προϊόντα ποιότητας.

Το έγγραφο - καταγγελία κοινοποιήθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Λάρισας, στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας, στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στ. Ελλάδας και στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος...
www.taxydromos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: