19.9.11

Αγγελιοφόρος...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
ΚΑΘΕ ΠΑΙΚΤΗΣ έχει τον ρόλο του. Και στην πολιτική συγκυρία που ξεκίνησε το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς λειτουργεί ως αγγελιοφόρος. Μεταφέρει μηνύματα από το μέλλον.
ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ του 2009 ο Σαμαράς ολοκλήρωσε την πολιτική επιστροφή του καθώς έγινε υπουργός της κυβέρνησης Καραμανλή. Οι...
ισορροπίες της συντηρητικής παράταξης άλλαζαν. Δεν το κατάλαβαν όλοι. Εννέα μήνες αργότερα όμως ο Αντώνης εκλεγόταν αρχηγός. Ο πρώην πρωθυπουργός και τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ είχαν αδειάσει τη σκηνή.
ΤΟΝ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2010 ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Σαμαράς καταψήφιζε το Μνημόνιο. Το θεωρούσε υφεσιακό. Ενάμιση χρόνο αργότερα ξέρουμε ότι το πρόγραμμα πράγματι δεν βγήκε. Μπρος μάλιστα στα μέτρα που συζητούνται τώρα το Μνημόνιο ήταν βόλτα στο πάρκο.
ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ το διήμερο Σαμαρά στη ΔΕΘ για το μέλλον; Ας ξεκινήσουμε από τα εύκολα, ας πούμε, τη δήλωση Αντώνη ότι, εφόσον υπήρξαν ευθύνες για το πώς έφθασε η χώρα στο Μνημόνιο, αυτές θα αναζητηθούν. Ερχεται να επιβεβαιώσει κάτι που λέγεται - μισοαστεία, μισοσοβαρά και, βέβαια, κατ' ιδίαν - μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης: «Αυτά είναι για το Ειδικό Δικαστήριο του μέλλοντος». Αν τα οικονομικά της χώρας πέσουν από το χείλος του γκρεμού, το μέλλον της ελληνικής πολιτικής έχει δίκες που ίσως θυμίσουν άλλες εποχές.
ΑΞΙΟΣΗΜΕΙΩΤΗ είναι και η εξαγγελία νόμου για την ιθαγένεια. Η ύφεση έχει αλλάξει τα δεδομένα και στο Μεταναστευτικό. Δουλειές δεν υπάρχουν ώστε να χρειάζονται φτηνά χέρια από το εξωτερικό. Ενοχλητικό είναι και το ανθρώπινο πλεόνασμα της λαθρομετανάστευσης στα πεζοδρόμια της Αθήνας. Ο ξένος μπορεί να γίνει λοιπόν ο εχθρός της διπλανής πόρτας πάνω στον οποίο θα ξεσπάσει ο πληγωμένος - από τους Ευρωπαίους - εθνικισμός μας. Η ΝΔ μπαίνει με προσεκτικά βήματα σε αυτό το πεδίο - πιάνοντας την οικονομική του διάσταση.
ΚΑΙ ΤΑ ΑΜΙΓΏΣ οικονομικά; Εδώ ο Αντώνης γνωρίζει ότι όλα εξαρτώνται από το πώς θα τρέξει ο πολιτικός χρόνος. Αν η κυβέρνηση Παπανδρέου αντέξει και πάρει τα μέτρα και αν η Ευρώπη καταπιεί το χρέος μας, πολλές από τις εξαγγελίες του Σαμαρά - για την έκτη δόση, τις αποκρατικοποιήσεις και τη σμίκρυνση του κράτους - θα λειτουργήσουν ως αυτοεπιβεβαιούμενες προφητείες. Ακόμη και οι μειώσεις φόρων για την ανάπτυξη - που ζητάει επιμόνως ο Αντώνης - θα έρθουν πιο εύκολα σε μια Ελλάδα αδυνατισμένη και δημοσιονομικώς ενάρετη. Δηλαδή όσα ακούστηκαν στη ΔΕΘ ή στο Ζάππειο την άνοιξη είναι μια οικονομική πολιτική για μετά.
ΚΛΕΙΔΙ είναι, βεβαίως, οι εκλογές. Ο Σαμαράς τις ζητάει. Ξέρει πως ούτε ο Παπανδρέου ούτε οι ξένοι τις θέλουν. Αρα, το ρίσκο είναι υπολογισμένο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο με τη λογική «απεταξάμην τη συγκυβέρνηση» στην οποία επιμένει ο Αντώνης.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: