7.9.11

«Ο υιός Μέρντοκ τα γνώριζε όλα»...


Δύο μήνες αφότου εξερράγη στη Βρετανία το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών από το (νεκρό, πλέον) ταμπλόιντ «News of the World» του Ρούπερτ Μέρντοκ, η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή έρευνας προσπαθεί ακόμα να... αποσαφηνίσει ποιος ήξερε τι και από πότε - και οι επίμονοι ισχυρισμοί των Ρούπερτ Μέρντοκ και υιού πως ούτε γνώριζαν ούτε προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα ασυγκάλυπτα αμφισβητούνται ολοένα και πιο έντονα.
Τέσσερα πρώην στελέχη του ομίλου Μέρντοκ κατέθεσαν χθες στη βρετανική Βουλή: ο πρώην νομικός σύμβουλος Τομ Κρον, ο πρώην διευθυντής της «NοW» Κόλιν Μάιλερ, ο πρώην διευθυντής Νομικών Υποθέσεων Τζόναθαν Τσάπμαν και ο επικεφαλής Ανθρωπίνου Δυναμικού Ντάνιελ Κλόουκ. Κρον και Μάιλερ εμφανίστηκαν κάθετοι: αντίθετα από ό,τι δηλώνει, ο Τζέιμς Μέρντοκ, ο 34χρονος γιος του αυστραλού μεγιστάνα που ανέλαβε επικεφαλής των συμφερόντων της News Corp. σε Ευρώπη και Ασία τέλη του 2007, γνώριζε ήδη από το 2008 πως η πρακτική των παράνομων τηλεφωνικών υποκλοπών στη «News of the World» ήταν γενικευμένη και δεν ασκούνταν μόνον από έναν «απείθαρχο» ρεπόρτερ, τον φυλακισμένο από τον Ιανουάριο του 2007 Κλάιβ Γκούντμαν.

Παράλληλα, ο Τομ Κρον υποστήριξε πως ο βρετανικός βραχίονας της News Corp. είχε προσλάβει αυτοαπασχολούμενους δημοσιογράφους να «σκαλίσουν» την ιδιωτική ζωή δικηγόρων που εκπροσωπούν σήμερα θύματα των υποκλοπών - υπονομεύοντας την απολογητική στάση που τηρεί τελευταία η επιχείρηση. Και ο Τσάπμαν από κοινού με τον Κλόουκ αρνήθηκαν τον ισχυρισμό του Μέρντοκ πως ήταν αυτοί που ενέκριναν την αποζημίωση του Κλάιβ Γκούντμαν με 250.000 λίρες μετά (και παρά) την καταδίκη του, υποστηρίζοντας με τη σειρά τους πως το πράσινο φως το έδωσε ο Λες Χίντον, από τους πλέον έμπιστους συνεργάτες του Μέρντοκ - και μέχρι πρόσφατα κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας του, Dow Jones & Co. Η αλήθεια και το ψέμα, βέβαια, παραμένουν μπλεγμένα σε αυτή την υπόθεση, και όλοι έχουν συμφέρον να ρίξουν την ευθύνη στους άλλους. Προς το παρόν, εκείνοι που την πληρώνουν είναι οι εργαζόμενοι: όπως προαναγγέλθηκε, περισσότεροι από 100 θα χάσουν φέτος τη δουλειά τους στη «News International» στη Βρετανία.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: