30.9.11

«Θετικό και δημιουργικό» το κλίμα στη συνάντηση Βενιζέλου-τρόικας...


.«Θετικό και δημιουργικό» χαρακτήρισαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου με τους εκπροσώπους της τρόικας. Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση έγινε επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η ...



πέμπτη αναθεώρηση του προγράμματος στήριξης. Τις προσεχείς ημέρες θα ακολουθήσει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων υπουργών με την τρόικα. Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια θα έχουν επικυρώσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου την διεύρυνση του EFSF εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.


Η συνάντηση Βενιζέλου - τρόικας έγινε τελικά στο κτίριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης. Κι αυτό επειδή το υπουργείο Οικονομικών τελεί υπό κατάληψη από την ΑΔΕΔΥ. Στη συνάντηση συμμετείχουν οι κ.κ. Ζανιάς και Πλασκοβίτης.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην πρώτη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με την τρόικα, δήλωναν ικανοποιημένοι γιατί το κλίμα της συζήτησης ήταν «θετικό και δημιουργικό», μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε την «ικανοποίηση και την αισιοδοξία» του, σχετικά με την ολοκλήρωση σε όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης, των διαδικασιών για την κύρωση του νέου θεσμικού πλαισίου του EFSF, καθώς, όπως είπε, οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου είναι ζωτικής σημασίας για το ευρώ και την ευρωζώνη.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Βενιζέλος συνέδεσε το θετικό αποτέλεσμα στη γερμανική Βουλή για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, με το γεγονός ότι η Ελλάδα έστειλε διεθνώς πολύ καθαρά και αποφασιστικά μηνύματα ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις της. Οι οποίες, όπως ανέφερε, απορρέουν από το πρόγραμμα στήριξης και δεν είναι υποχρεώσεις έναντι της τρόικας και των θεσμικών εταίρων και πιστωτών της Ελλάδας, αλλά απέναντι στην ίδια τη χώρα και, κυρίως, απέναντι στις νέες γενιές.

Με Ραγκούση την Παρασκευή η τρόικα

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της τρόικας θα έχει την Παρασκευή το πρωί ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Γιάννης Ραγκούσης.

Στο επίκεντρο της συνάντησης αναμένεται να βρεθούν το άνοιγμα των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων που εποπτεύονται από το υπουργείο Υποδομών, όπως η απελευθέρωση του επαγγέλματος των ταξί και των οδικών μεταφορών, αλλά και η πορεία αναδιοργάνωσης των αστικών συγκοινωνιών.
Καταλήψεις

Καταλήψεις έγιναν το πρωί και στα υπόλοιπα υπουργεία, οι οποίες έληξαν το μεσημέρι. Συγκεντρώσεις έγιναν επίσης στο παράρτημα του υπουργείου Εργασίας, στην πλατεία Κλαυθμώνος (50 άτομα), στο Αγροτικής Ανάπτυξης (10 άτομα) και στο Γενικό Λογιστήριο (30 άτομα). Επίσης, αποκλεισμένο από μαθητές ήταν και το υπουργείο Παιδείας.

Το πρωί, υπάλληλοι που είχαν καταλάβει το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέβηκαν στο οδόστρωμα της Μεσογείων και άρχισαν να κλείνουν συμβολικά, για λίγα λεπτά κάθε φορά, τη λεωφόρο.

Με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ σημειώνει: «Οι καταλήψεις πραγματοποιούνται σήμερα [Πέμπτη] που επανέρχεται η τρόικα στη χώρα μας και μπροστά στα νέα βάρβαρα μέτρα που αποφασίστηκαν και αποφασίζονται για παραπέρα μείωση εισοδημάτων, το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο, τα νέα φορολογικά χαράτσια και μαζικές απολύσεις ακόμα και από το στενό δημόσιο τομέα.

»Οι εργαζόμενοι σε όλους τους κλάδους απαντούν με ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα ότι από σήμερα ξεκινάει αγώνας χωρίς υποχωρήσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Γιούνκερ: Μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα έχει κυρωθεί η ενίσχυση του EFSF

Εν τω μεταξύ, αισιόδοξος ότι τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια θα έχουν επικυρώσει μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου την διεύρυνση του EFSF εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ μετά την έγκριση από τη γερμανική Βουλή, σημειώνοντας πως η Ευρωζώνη αναζητά τον βέλτιστο τρόπο να αξιοποιήσει τα κεφάλαια του προσωρινού μηχανισμού στήριξης χωρίς περαιτέρω ενίσχυσή τους.

Στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας, οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πιθανές μεθόδους μόχλευσης των κεφαλαίων του EFSF χωρίς να αναμένεται όμως να ληφθούν αποφάσεις -σε κάθε περίπτωση όμως, στόχος είναι να αποφευχθεί ένας νέος γύρος κοινοβουλευτικών ψηφοφοριών.

«Η ψήφιση του EFSF από τη Γερμανία δείχνει ότι η διαδικασία κύρωσής του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου» ανέφερε την Πέμπτη ο Ζ.Κ.Γιούνκερ σε δηλώσεις του από τη Βαρσοβία, επαναλαμβάνοντας ότι το ταμείο δεν θα πρέπει να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια.

Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στo Reuters ότι τη Δευτέρα οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης «θα έρθουν πιο κοντά σε μία λύση, αλλά όχι σε απόφαση» για τους πιθανούς τρόπους ενίσχυσης του EFSF, λέγοντας πως «κυκλοφορούν αρκετές ιδέες για το πώς, αλλά κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το ποια θα επιλεγεί».

Σε κάθε περίπτωση, η λύση δεν θα πρέπει να εγείρει τον κίνδυνο υποβάθμισης της αξιολόγησης είτε του ίδιου του EFSF είτε των χωρών που συνεισφέρουν, διαβεβαίωσε ο ίδιος.

Άλλοι αξιωματούχοι σημείωσαν επίσης στο πρακτορείο πως η όποια απόφαση δεν θα χρειάζεται ένα νέο γύρο ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, καθώς οι Βρυξέλλες διαπίστωσαν με τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου πόσο δύσκολη και χρονοβόρα είναι αυτή η διαδικασία -την στιγμή που σε αρκετές χώρες της Ευρωζώνης ενισχύεται το αρνητικό κλίμα απέναντι στις ευρωδιασώσεις.

Παράλληλα, οι συζητήσεις για τις αποφάσεις γύρω από τον EFSF έχουν και το παράπλευρο «σύμπτωμα» της ενίσχυσης των spread των ομολόγων που εκδίδει: Το spread του πενταετούς ομολόγου του ταμείου ενισχύθηκε στις 32 μονάδες βάσης (με άνοδο 21 μονάδες) και εκείνο του δεκαετούς στις 46 μονάδες (με ενίσχυση 23 μονάδων).

Παράλληλα, το «πράσινο φως» στην επέκταση των αρμοδιοτήτων του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης έδωσαν την Πέμπτη και τα κοινοβούλια της Κύπρου και της Εσθονίας. Έχουν μείνει τέσσερα μέλη της ευρωζώνης που δεν έχουν κυρώσει τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου: η Αυστρία (ψηφίζει στις 30 Σεπτεμβρίου), η Ολλανδία, η Μάλτα (μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου) και η Σλοβακία, η οποία θα περιμένει την κύρωση από τα υπόλοιπα Κοινοβούλια πριν προχωρήσει σε ψηφοφορία.
NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: