19.9.11

Η Μεγάλη νύχτα των σεισμών στην Πάτρα !...


ΜΠΑΡΑΖ ΔΟΝΗΣΕΩΝ ΣΕ ΡΙΟ - ΚΑΣΤΡΙΤΣΙ - ΚΑΜΑΡΕΣ...
Αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις έγιναν τη νύχτα στην Πάτρα αναστατώνοντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Η πρώτη δόνηση σημειώθηκε στις 11.10 και είχε μέγεθος 2,5 Ρίχτερ. Αισθητή, συνοδευόμενη κι από βοή, έγινε μία...
ακόμη σεισμική δόνηση, στη 1.45 τα ξημερώματα.
Η δόνηση αυτή, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, είχε μέγεθος 2,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προερχόταν από απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων Β.Α. των Καμαρών Αιγιαλείας, 10 χλμ. Β.Δ. του Αιγίου και 27 χλμ. Α. της Πάτρας. Το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Στη συνέχεια υπήρξαν πολλές μικρές δονήσεις, προερχόμενες από διάφορα σημεία γύρω από την Πάτρα.
Συγκεκριμένα, στις 2.01 π.μ. σημειώθηκε δόνηση 2 Ρίχτερ, προερχόμενη από απόσταση 13 χλμ. Α. της Οβριάς, 16 χλμ. Ν.Α. της Πάτρας και 23 χλμ. Ν.Δ. του Αιγίου, με εστιακό βάθος πέντε χιλιομέτρων.
Τέσσερα λεπτά αργότερα είχαμε μία ακόμη δόνηση, 2,2 Ρίχτερ, με το ίδιο εστιακό βάθος και επίκεντρο οχτώ χλμ. Β.Α. του Κάτω Μαζαρακίου, 16 χλμ. Ν. της Πάτρας και 33 χλμ. Ν. της Ναυπάκτου.
Στις 2.09 π.μ. σημειώθηκε νέα ασθενής σεισμική δόνηση, 2,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προερχόταν από απόσταση εφτά χιλιομέτρων Ν. του Άνω Καστριτσίου, εννιά χιλιόμετρα Ν.Α. της Πάτρας και 20 χλμ. Ν. της Ναυπάκτου. Το εστιακό της βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.
Δέκα λεπτά πριν από τις 3 τη νύχτα ο Εγκέλαδος κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του, με δόνηση 2,2 Ρίχτερ, εστιακού βάθους πέντε χιλιομέτρων και με επίκεντρο εφτά χιλιόμετρα Α. των Δεμενίκων, εννιά χιλιόμετρα Ν.Α. της Πάτρας και 22 χλμ. Ν. της Ναυπάκτου.
Μία ακόμη δόνηση, 2 Ρίχτερ, σημειώνεται και τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 2.54 π.μ., προερχόμενη από απόσταση έξι χιλιομέτρων Ν.Α. των Δεμενίκων, εννιά χιλιομέτρων Ν.Α. της Πάτρας και 23 χλμ. Ν. της Ναυπάκτου. Το εστιακό της βάθος είναι πέντε χιλιόμετρα.
Η αρχή από το Άνω Καστρίτσι
Σημειωτέον ότι το απόγευμα και το βράδυ της Κυριακής είχαν σημειωθεί άλλες δύο μικρού μεγέθους σεισμικές δονήσεις.
Επίκεντρό τους, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, ήταν περιοχές κοντά στο Άνω Καστρίτσι...

Δεν υπάρχουν σχόλια: