17.9.11

«Παράθυρο» για νέα χαράτσια ανοίγει ο Βενιζέλος...


Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο επιβολής και νέων μέτρων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου χαρατσιού στα ακίνητα και τον... διπλασιασμό του σε διάστημα τριών ημερών.

Σε δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Ecofin στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης για το ύψος των κρατικών εσόδων, που θα μπορούσαν να προέλθουν από το ειδικό τέλος στην κατοικία. Στο σημείο αυτό πέταξε και τη νέα κεραμίδα, επισημαίνοντας πως μόνο αν όλα αυτά γίνουν δεκτά κατά 100% από την τρόικα δεν θα χρειαστούν άλλα πρόσθετα μέτρα.

Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι τοποθετήσεις, όπως της Ν.Δ. και συνδικαλιστών, δημιουργούν κλίμα ανησυχιών στην τρόικα για το κάτα πόσο μπορούν αυτά τα χρήματα μπορούν να εισπραχθούν. "Ακούω τώρα το ενδεχόμενο να πει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ότι η ίδια, ως κυβέρνηση, θα καταργήσει το ειδικό τέλος στα ακίνητα. Εάν δεν μπορούμε να πούμε κάθε μέτρο το οποίο καταργείται με τι υποκαθίσταται, εάν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μία συλλογική μάχη, τότε κάνουμε πολύ μεγάλη ζημία. Κάνει ζημιά η Αντιπολίτευση όταν τα λέει αυτά μία φορά. Εάν τα έλεγε αυτά η Κυβέρνηση θα έκανε ζημιά χίλιες φορές", πρόσθεσε.

Όσον αφορά στον ακριβή χρόνο εκταμίευσης της 6ης δόσης, την οποία η κυβέρνηση παλεύει να διασφαλίσει και επέβαλε γι' αυτό και το χαράτσι στα ακίνητα, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι το μείζον δεν είναι ο χρόνος της εκταμίευσης, αλλά η πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου, που είναι ιδιαίτερα θετικές για την Ελλάδα και είναι υψίστης σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους. Σημείωσε, ωστόσο, την αμφιθυμία που υπάρχει σε πολλά κράτη της Ε.Ε. για την εφαρμογή αυτών των αποφάσεων.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε την ανάγκη να προωθηθούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές και η Ελλάδα ν΄ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και τόνισε ότι θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για τη μείωση του ελλείμματος και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ώστε να μην βρεθεί η οικονομία σε περιδίνηση, η οποία, όπως είπε, στους άλλους μπορεί να δημιουργήσει μερικά προβλήματα, για την Ελλάδα όμως θα είναι καταστροφή.

Τέλος, αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει δύσκολες αποφάσεις τις οποίες χαρακτήρισε αναγκαίες, σημείωσε ότι το 2012 πρέπει να υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα και ανέφερε ότι όλοι πρέπει να αντιληφθούν το ακριβές περιβάλλον που υπάρχει διεθνώς.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: