26.9.11

Εκδηλώσεις μνήμης για χίλιους Αυστραλούς στρατιώτες που έχουν ταφή στην Ελλάδα...


Σχεδόν χίλιοι Αυστραλοί στρατιώτες, που πολέμησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους, είναι θαμμένοι στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια 841 Αυστραλοί που πολέμησαν στην Ελλάδα κατά την διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου έχουν ταφεί στην Αθήνα (Καλαμάκι) και στην Κρήτη (Σούδα). Άλλοι 148 που έλαβαν μέρος στην ...

εκστρατεία της Καλλίπολης, θάφτηκαν στη Λήμνο.

Η μνήμη τους τιμήθηκε από την ομογένεια της Μελβούρνης με την ευκαιρία επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση δέκα χρόνων από τα αποκαλυπτήρια του Αυστραλοελληνικού Μνημείου, στις παρυφές του Μνημείου Πεσόντων Μελβούρνης. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ομογενείς και μη, πολιτικοί, αντιπρόσωποι της κοινοπολιτειακής και της πολιτειακής κυβέρνησης, αντιπρόσωποι του Γενικού Προξενείου, αντιπρόσωποι ομογενειακών φορέων και τα μέλη της Επιτροπής Αυστραλοελληνικού Μνημείου.

Η εκδήλωση, που έγινε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, άρχισε με τρισάγιο στη μνήμη Αυστραλών και Ελλήνων πεσόντων στους δύο παγκόσμιους πολέμους, καταθέσεις στεφάνων. Η ατμόσφαιρα φορτίστηκε συγκινησιακά όταν άνοιξε η κρύπτη του Μνημείου και διαβάστηκαν τα ονόματα των Αυστραλών που έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς και τα ονόματα των Αυστραλών που ενταφιάστηκαν στη Λήμνο κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στις ομιλίες τους, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυστραλοελληνικού Μνημείου, Τάσος Κυρίτσης και οι επίσημοι αναφέρθηκαν στις αδελφικές σχέσεις των Ελλήνων με τους Αυστραλούς, σχέσεις που σφυρηλατήθηκαν κατά τους κοινούς αγώνες για ελευθερία και δημοκρατία, ευχήθηκαν οι σχέσεις των δύο λαών να παραμένουν ισχυρές και να ενισχύονται σε κάθε ευκαιρία και υπογράμμισαν, ότι οι λαοί που δεν έχουν ιστορική μνήμη χάνονται στο διάβα της ιστορίας.
http://www.onair24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: