22.9.11

ΥΠΕΞ: Παράνομη η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας μεταξύ Τουρκίας- ψευδοκράτους του Ντεκτάς...


«Την επεκτατική τουρκική πολιτική» θα καταγγείλει από το βήμα του ΟΗΕ ο Χριστόφιας...
Ως «παντελώς παράνομη» και «καταδικαστέα» χαρακτήρισε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, την υπογραφή της συμφωνίας Ερντογάν - Έρογλου για οριοθέτηση των χωρικών υδάτων τονίζοντας ότι με την ενέργεια αυτή η Άγκυρα...

απομακρύνεται από το διεθνές δίκαιο.

"Είναι μία πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, άνευ καμίας ισχύος, που αποδεικνύει, αν μη τι άλλο, πόσο απομακρύνεται συνεχώς η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και από το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή. Όχι ένα ρόλο χωροφύλακα -και μάλιστα χωροφύλακα που παραβιάζει το νόμο- αλλά μίας χώρας σταθερότητας, ιδιαίτερα σε μία περιοχή, όπως της δικής μας, με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων. Η πράξη αυτή είναι καταδικαστέα και ο Πρόεδρος Χριστόφιας έχει την αμέριστη στήριξή μας για τη λύση του Κυπριακού, που είναι ο μόνος τρόπος, η μόνη διέξοδος για να λυθούν όλα αυτά τα προβλήματα , σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ έπειτα από τη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ με τον Κύπριο πρόεδρο Χριστόφια, στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του ο Κύπριος ηγέτης δήλωσε ότι η ταύτιση των απόψεων, Αθήνας και Λευκωσίας, "θεωρείται δεδομένη" και "πρέπει να θεωρείται δεδομένη".

"Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα στις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και για την Κύπρο" επισήμανε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε: "Χρειάζεται να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατ' απόλυτο τρόπο, μπορώ να πω. Θέλω να ευχαριστήσω γι' αυτήν τη στήριξη, για την κατανόηση και για τις κοινές ενέργειες που προβαίνουμε, ώστε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατική τουρκική πολιτική. Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι πρόκληση. Παρανομεί πάνω στην παρανομία. Κλείνει τη λεγόμενη "συμφωνία" με ένα ψευδοκράτος, το οποίο έχει καταδικαστεί ομόφωνα δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη. Και με το ψήφισμα 541 όταν ανακήρυξαν το κράτος και με το 550 όταν αντάλλαξαν πρεσβευτές με το ψευδοκράτος. Άρα, θεωρώ ότι τούτη η ενέργεια είναι συνέχιση εκείνων των παράνομων ενεργειών και ως τέτοια βεβαίως την καταγγέλλουμε. Θα την καταγγείλω και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στην ομιλία μου αύριο (σήμερα)".

Τέλος ο Κύπριος πρόεδρος στέλνοντας ένα μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό για το καλό και των δύο κοινοτήτων.

"Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι και πριν τη λύση -εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση- εάν θα έχουμε εισοδήματα, θα δούμε με ποιόν τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό" είπε. ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: