27.9.11

Μπούμερανγκ...


Του Δημήτρη Μητρόπουλου
Η ΝΕΑ πολιτική περίοδος άρχισε τον Σεπτέμβριο όπως είχε τελειώσει η προηγούμενη πολιτική περίοδος τον Ιούνιο. Αδιέξοδο στα δημοσιονομικά και γιαουρτώματα στη δημόσια ζωή. Τα δημοσιονομικά συζητήθηκαν το Σαββατοκύριακο στην Ουάσιγκτον. Και το γιαούρτι έπεσε στο Ρέθυμνο.
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ Προστασίας του Πολίτη από τον...
περασμένο Σεπτέμβριο, ο Μανώλης Οθωνας είχε μια ομαλή κυβερνητική θητεία σε μια όχι και τόσο ομαλή φάση της ελληνικής πολιτικής. Οχι - οι θεσμοί δεν κινδυνεύουν (ακόμη). Αλλά το εκρηκτικό μείγμα λιτότητας και χρεοκοπίας παράγει ακρότητες. Παράδειγμα, η πρωτοβουλία μεταπτυχιακής φοιτήτριας να γιαουρτώσει τον υφυπουργό και μάλιστα στην πόλη όπου αυτός εκλέγεται.
ΦΥΣΙΚΑ, μετά το περσινό σερί από ξυλοδαρμούς, προπηλακισμούς, σπρωξίματα, κραξίματα, μπουγέλα και άλλα «ανδραγαθήματα», η περίπτωση Οθωνα σχετικοποιείται. Από την προσωπική θυματοποίηση περνάμε στην πολιτική στατιστική. Και, σε τελική ανάλυση, μετά την πολιορκία Πεταλωτή στην Αργυρούπολη, τα πάθη του Πάγκαλου στο υπόλοιπο Αττικής ή την επίθεση στον Κωστή Χατζηδάκη στην Πανεπιστημίου, τα ρεθυμνιώτικα γαλακτοκομικά είναι μάλλον γραφικά και δεν αγγίζουν το προφίλ του υφυπουργού Μανώλη.
ΑΥΤΑ είναι, βεβαίως, συνηθισμένα στον Τρίτο Κόσμο. Στην Τουρκία, ας πούμε, οι άνδρες της ασφάλειας των πολιτικών έχουν και μαύρες ομπρέλες που τις ανοίγουν εν ριπή οφθαλμού ως ασπίδες αν αρχίσουν να πέφτουν αυγά. Τα επιτόκια των ομολόγων μας είναι στον Θεό. Το δεκαετές είναι στο 20% και βάλε, ενώ το διετές βάρεσε μια ογδοντάρα. Θεωρείται πιο επισφαλές γιατί οι αγορές φοβούνται ότι η χρεοκοπία θα επέλθει άμεσα. Τέλος πάντων. Η ουσία είναι πως, αν έχουμε τριτοκοσμικά επιτόκια, επόμενο ήταν να αποκτήσουμε και τριτοκοσμικά ήθη.
ΩΣΤΟΣΟ, δεν είναι η ώρα για συγκριτικές πολιτικές επιστήμες με αναφορά το γιαούρτωμα. Είναι ώρα να αντιληφθούμε ότι το χάος είναι έξω από την πόρτα μας. Η «λάιτ» - ή όχι και τόσο «λάιτ» - πολιτική βία που παρακολουθούμε στα πεζοδρόμια δεν προήλθε εκ του μηδενός. Είναι αποτέλεσμα της εκτράχυνσης του πολιτικού λόγου. Πριν από λίγες ημέρες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης αποκάλεσε συλλήβδην «γομάρια» κυβερνητικούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αν αυτά λέγονται από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής τι θα γίνει στο πεζοδρόμιο;
Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ένταση είναι παρενέργεια της πολιτικής παρεκτροπής. Η αλήθεια όμως είναι ότι όλοι έχουν βάλει το χεράκι τους. Ακόμη και η κυβέρνηση είχε τη φαεινή ιδέα των Εξεταστικών. Οχι πως η αντιπολίτευση πάει πίσω. Ωστόσο, η λογική ολοκληρωτικού πολέμου των πολιτικών ερεθίζει την κοινωνία. Μπορεί οι πασόκοι να στοχοποιούνται διότι έχουν εξουσία. Αργά ή γρήγορα δεν θα γίνονται διακρίσεις.
ΤΟ ΓΡΗΓΟΡΟ συμπέρασμα είναι ότι το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι. Οι πολιτικές δυνάμεις μόλις που προλαβαίνουν να αντιληφθούν τους κινδύνους της επιθετικής ρητορικής σε καιρό κρίσης. Ακόμη περισσότερο: αργούν να καταλάβουν πως όταν ψάχνεις μονίμως ενόχους μεταξύ των αντιπάλων σου, δημιουργείς μια ατμόσφαιρα συνολικής ενοχοποίησης του πολιτικού συστήματος. Αυτή γίνεται μπούμερανγκ.
ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: