9.9.11

Θέλουν την καρέκλα της Μέρκελ...


Το γεγονός ότι απομένουν ακόμη δύο ολόκληρα χρόνια μέχρι τη λήξη της δεύτερης θητείας της στην καγκελαρία φαίνεται να έχει ελάχιστη σημασία. Καθώς το άστρο της Ανγκελα Μέρκελ έχει αρχίσει να δύει και η... κατάσταση μοιάζει να είναι μη αναστρέψιμη, δημοσιογράφοι και αναλυτές ξεσκονίζουν βιογραφικά. Ποιος θα είναι ο επόμενος αντίπαλος της καγκελαρίου; Και ποιος θα την διαδεχθεί στην ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος σε περίπτωση που ηττηθεί; Οι προβολείς έχουν αρχίσει να φωτίζουν δυο τέτοια πρόσωπα με κινητήριο μοχλό τους αριθμούς. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας, η γερμανίδα καγκελάριος έχασε για πρώτη φορά την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο δημοφιλών πολιτικών.
Το 57% δεν είναι το 44% του Μπαράκ Ομπάμα ούτε το 33% του Νικολά Σαρκοζί. Αλλά πάντως είναι μία μονάδα κάτω από το 58% που απολαμβάνει ο Πέερ Στάινμπρουκ. Το γεγονός ότι η διαφορά βρίσκεται στο όριο του στατιστικού λάθους κρίνεται αμελητέο. Ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Μεγάλου Συνασπισμού, όπως ονομάστηκε η κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, θα μπορούσε να είναι ο επόμενος καγκελάριος. Και οι ελπίδες του είναι απολύτως βάσιμες. Στην πρόθεση ψήφου το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έρχεται μεν πρώτο με 32% αλλά οι Φιλελεύθεροι καταποντίζονται. Οι Σοσιαλδημοκράτες με το 28% και οι Πράσινοι με 21% θα μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τη βοήθεια της Αριστεράς που αποσπά το 8%. Το σενάριο αυτό, το σίκουελ του συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών - Πρασίνων που κυβέρνησε από το 1998 έως το 2005 υπό τον Γκέρχαρντ Σρέντερ, κερδίζει όλο και μεγαλύτερο έδαφος. Η «Μπιλντ» βλέπει ήδη την απειλή. Σύμφωνα με το συντηρητικό ταμπλόιντ, ο Στάινμπρουκ είναι ο μόνος από το στρατόπεδο της Κεντροαριστεράς που μπορεί να κερδίσει τις ψήφους των κεντρώων και τις καρδιές των Γερμανών. Η ατζέντα του Στάινμπρουκ ενισχύει την εκτίμηση της «Μπιλντ». Ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός ευαγγελίζεται σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο κοινωνικό κράτος με τη συμφωνία των συνδικάτων, περισσότερους φόρους για τους πλούσιους αλλά χωρίς ελαφρύνσεις για τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα επειδή «δεν είναι εφικτό». Η σοσιαλδημοκρατία προσαρμοσμένη στις ανάγκες των αρχών του 21ου αιώνα.
Στο άλλο στρατόπεδο, οι Χριστιανοδημοκράτες κάνουν τους δικούς τους υπολογισμούς. Μια ενδεχόμενη ήττα της Ανγκελα Μέρκελ ανοίγει την κούρσα της διαδοχής. Οι δελφίνοι δεν είναι πολλοί και το ανατέλλον αστέρι του Καρλ - Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ έσβησε ξαφνικά όταν αποκαλύφθηκε ότι είχε ξεπατικώσει μεγάλο μέρος της διδακτορικής του διατριβής. Μετά τον ενταφιασμό της πολιτικής του καριέρας, το αστέρι που αναδύεται στο CDU ακούει στο όνομα Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν. Η σημερινή υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης είναι το πιο δημοφιλές μέλος της κυβέρνησης Μέρκελ, δηλαδή ενός κυβερνητικού συνασπισμού που δεν είναι και πολύ δημοφιλής.
Πριν από λίγες ημέρες, η Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας των «Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης». Αλλά στο θέμα του μηχανισμού στήριξης εμφανίζεται σκληροπυρηνική δηλώνοντας ότι τα δάνεια προς τις χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα, θα πρέπει να δίνονται με εγγυήσεις σε αποθέματα χρυσού και μετοχές στην κρατική βιομηχανία. Από την πλευρά του, ο Πέερ Στάινμπρουκ τάσσεται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου αλλά από μια Ευρώπη της οικονομικής διακυβέρνησης. Τον περασμένο χρόνο, πάντως, είχε ρίξει μια μικρή βόμβα όταν σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» είχε εκτιμήσει ότι «η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της». Αλλά στην εποχή της κρίσης, ένας χρόνος είναι κάτι περισσότερο από αιωνιότητα.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: