3.9.11

Ψαλίδι και στα δίδακτρα των φροντιστηρίων...


Μια μικρή περιουσία ξοδεύουν κάθε χρόνο γονείς για την εκπαιδευτική στήριξη των παιδιών τους κυρίως κατά τη διάρκεια του λυκείου. Μπορεί η οικονομική κρίση να έχει εκτινάξει τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα, ωστόσο η... προετοιμασία εν όψει των πανελλαδικών εξετάσεων «αναγκάζει» τελικά τους γονείς να επιλέξουν τα οργανωμένα φροντιστήρια για τα παιδιά τους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, οι Έλληνες γονείς δαπανούν κοντά στο 1 δισ. ευρώ για τη συμπληρωματική, εξωσχολική και ιδιωτική εκπαίδευση των παιδιών τους, είτε σε φροντιστήρια, είτε σε ιδιαίτερα μαθήματα, με τη χώρα μας να κατέχει τα πρωτεία σε δαπάνες για ιδιωτική διδασκαλία.

Ήδη την περίοδο αυτή μαθητές της Γ’ τάξης του λυκείου έχουν αφήσει πίσω τους τις παραλίες και έχουν βάλει για τα καλά τα κεφάλια τους στα βιβλία. Τις επόμενες δύο εβδομάδες κορυφώνεται και η ροή μαθητών των Α' και Β΄ τάξεων προς τα φροντιστήρια, ενώ τα παιδιά του γυμνασίου εγγράφονται συνήθως μετά την έναρξη του σχολικού έτους ή στις αρχές του β' τριμήνου. Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, το 70% των μαθητών της τρίτης λυκείου παρακολουθεί μαθήματα στο φροντιστήριο, ενώ το ποσοστό για τη Δευτέρα λυκείου αγγίζει 55% και για την πρώτη λυκείου το 20%.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Αμπατζίδης στη Voria.gr, η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου κυμαίνεται μέχρι στιγμής στα ίδια επίπεδα με πέρσι ενώ αναμένεται και μια οριακή αύξηση. Αντίθετα όσον αφορά τις μικρότερες τάξεις η εικόνα είναι διαφορετική.

«Υπάρχει μια μείωση της τάξης του 15% σε σχέση με πέρσι στην προσέλευση των μαθητών της A’ και της B’ λυκείου. Οι εγγραφές είναι συγκρατημένες, καθώς οι περισσότεροι γονείς περιμένουν να δουν αν θα χρειαστεί τελικά να γράψουν το παιδί τους στο φροντιστήριο» αναφέρει ο κ. Αμπατζίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο η συμμετοχή σε ένα τμήμα 10 ατόμων στοιχίζει περίπου 3.500 ευρώ για τη Γ’ τάξη και 2.900 ευρώ για τη Β’ τάξη. Το κόστος της φροντιστηριακής ενίσχυσης για τους μαθητές της Α’ λυκείου ανέρχεται σε 2.000 ευρώ.

«Ο Σύνδεσμος είχε αποφασίσει να κρατήσει για τρία χρονιά παγωμένα τα δίδακτρα για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, ενώ φέτος αποφάσισε να τα μειώσει κατά 5%» σχολιάζει ο κ. Αμπατζίδης, ενώ σημειώνει ότι αρκετοί φροντιστές ρίχνουν τις τιμές για να προσελκύσουν πελατεία.

Ωστόσο, παρόλα τα ελκυστικά πακέτα από πλευράς φροντιστηρίων, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης πολλοί γονείς αναβάλλουν για ένα, δύο, τρεις μήνες ή και επ’ αόριστον την αποπληρωμή διδάκτρων των φροντιστηρίων των παιδιών τους.

«Αρκετοί είναι οι γονείς που ζητούν πίστωση χρόνου και μεταθέτουν την αποπληρωμή των διδάκτρων», αναφέρει ο διευθυντής σπουδών των φροντιστηρίων «Πορεία» της Θεσσαλονίκης, κ. Κώστας Τουλικάρογλου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για ένα ευαίσθητο ζήτημα, αφού από τη μια ο γονιός μπορεί να έχει να πληρώσει ακόμη και τέσσερις-πέντε μήνες τα δίδακτρα, από την άλλη όμως είναι αδύνατον να διακοπεί η φοίτηση του μαθητή για λόγους παιδαγωγικούς αλλά και κοινωνικούς.

«Πολλοί γονείς δεν πληρώνουν όλο το συμφωνηθέν ποσό μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και μέχρι τα Χριστούγεννα λαμβάνουμε τα χρωστούμενα της προηγούμενης χρονιάς. Όπου βλέπουμε ότι όντως υπάρχει δυσκολία στην οικογένεια προσπαθούμε να δώσουμε διέξοδο. Αν δεις ότι ο άλλος δυσκολεύεται να πληρώσει όλο το ποσό, τότε κόβεις και κάτι» τονίζει και προσθέτει ότι «υπάρχουν όμως και αυτοί που κατ’ επάγγελμα δεν πληρώνουν τα δίδακτρα. Τότε διεκδικούμε τα οφειλόμενα ποσά ακόμη και μέσω δικαστηρίου».

Όπως σημειώνει εξάλλου ο πρόεδρος του ΣΦΒE, κ. Αμπατζίδης, η αύξηση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης έχει επηρεάσει και τον τζίρο των φροντιστηρίων, ο οποίος σημειώνει πτώση κατά 25%.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: