3.9.11

Αρνείται το Βατικανό τις ιρλανδικές κατηγορίες για συγκάλυψη της παιδεραστίας...


Το Βατικανό απέρριψε τους ισχυρισμούς του Ιρλανδού πρωθυπουργού, Έντα Κένι, ότι δεν δίστασε να σαμποτάρει τις προσπάθειες Ιρλανδών επισκόπων να αναφέρουν τους παιδεραστές ιερείς στην αστυνομία. «Οι κατηγορίες είναι αβάσιμες» δηλώνει το Βατικανό, εκφράζοντας, πάντως, «λύπη και ντροπή» για...

τα σκάνδαλα που πλήττουν την Καθολική Εκκλησία.

Τον Ιούλιο, το ιρλανδικό Κοινοβούλιο χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για να στραφεί εναντίον της Αγίας Έδρας, κατηγορώντας την για «υπονόμευση των θεσμών προστασίας της παιδικής ηλικίας» και κάνοντας λόγο για «ελιτισμό και ναρκισσισμό» στις ηγετικές τάξεις του Βατικανού.

Το Βατικανό, απαντώντας διεξοδικά στις κατηγορίες, εξέφρασε ανησυχία για τα ευρήματα της έρευνας που αφορά «τεράστια λάθη στην εκκλησιαστική διακυβέρνηση στην επισκοπή του Κλόιν», αλλά τονίζει ότι «δεν παρεμπόδισε ποτέ, ούτε θέλησε να αναμειχθεί σε έρευνα που αφορούν περιπτώσεις παιδεραστίας στην Επισκοπή του Κλόιν».

«Επιπλέον, σε καμία στιγμή δεν προσπάθησε η Αγία Έδρα να αναμειχθεί με τον ιρλανδικό νόμο ή να εμποδίσει τις Αρχές να ασκήσουν τα καθήκοντά τους» αναφέρει το Βατικανό.

Η έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιούλιο, κατηγορεί την Αγία Έδρα ότι υποβάθμισε τις υποθέσεις κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς για να προστατεύσει την εικόνα της Καθολικής Εκκλησίας.

Μετά τη σφοδρή επίθεση του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, το Βατικανό ζήτησε την ανάκληση του πρεσβευτή του στην Ιρλανδία.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: