8.9.11

Προκλητική φιέστα των Σκοπιανών στο άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου...


Μια προκλητική τελετή με επίκεντρο το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ης επετείου, από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας από την ενιαία Γιουγκοσλαβία το 1991.
Στην...


κεντρική πλατεία «Μακεδονία» της πρωτεύουσας των Σκοπίων, ο πρωθυπουργός κ. Νίκολα Γκρούεφκσι, θα απευθυνθεί στο πλήθος σε μια ομιλία που αναμένεται ότι θα έχει και αναφορές στη «μακραίωνη» ιστορία της χώρας του, η οποία ερίζει για την κληρονομιά της αρχαίας Μακεδονίας.

Στη διάρκεια της τελετής, στην οποία σημειώνεται ότι δεν συμμετέχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ούτε το αλβανικό κόμμα DUI που συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα γίνουν και τα επίσημα αποκαλυπτήρια του συμπλέγματος που περιλαμβάνει το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ύψους όσο μια πολυκατοικία οκτώ ορόφων και του σιντριβανιού που το περιβάλλει, ανάμεσα σε αγάλματα αρχαίων Μακεδόνων, στρατιωτών και λιονταριών.

Στο πλαίσιο των αποκαλυπτηρίων θα εμφανιστεί και η δημοφιλής ποπ σταρ Καρολίνα Γκότσεβα, που θα κατέβει με γερανό από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ερμηνεύοντας τραγούδι που γράφτηκε ειδικά για τον εορτασμό.

Επίσημα οι Σκοπιανοί αποκαλούν το άγαλμα «Έφιππο Πολεμιστή» προκειμένου να μην προκαλέσουν την αντίδραση της Αθήνας αν και άπαντες μιλούν ευθέως πως πρόκειται για τον Μακεδόνα βασιλιά.

«Οι τοποθετήσεις των μνημείων στα Σκόπια είναι μια πρόκληση, και όχι μόνο αποτελούν προσβολή για τους Έλληνες πολίτες, αλλά, ενσταλάζουν αμφιβολίες για την ειλικρίνεια και τις προθέσεις της τρέχουσας διαπραγματευτικής διαδικασίας των Σκοπίων και μια τέτοια συμπεριφορά παραβιάζει τις σχέσεις καλής γειτονίας» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Σταύρος Λαμπρινίδης, μιλώντας στην κροατική εφημερίδα «Vjisnik».
newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: