2.9.11

Φωτοτυπίες και DVD αντί για σχολικά βιβλία...


Χωρίς βιβλία θα ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθητές. Το Υπουργείο Παιδείας καλεί με εγκύκλιο τους εκπαιδευτικούς, λόγω της καθυστέρησης της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων, να διανείμουν σε όλους τους μαθητές dvd, στο οποίο θα... περιλαμβάνονται τα σχολικά τους βιβλία.

Η εγκύκλιος την οποία έφερε στο φως της δημοσιότητας το εκπαιδευτικό site esos.gr αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η καθυστέρηση της αποστολής των σχολικών εγχειριδίων, το Υπ. ΠΔΒΜΘ προέβη στην ακόλουθη ενέργεια:

• Ανάρτηση όλων των διδακτικών βιβλίων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην πλατφόρμα «ψηφιακό σχολείο» στη διεύθυνση:http://digitalschool.minedu.gov.gr.

Οι Διευθυντές και οι Εκπαιδευτικοί των σχολικών μονάδων μπορούν να έχουν πρόσβαση και να αξιοποιούν το σχετικό υλικό, με κάθε πρόσφορο τρόπο, για τους ίδιους και τους μαθητές τους. Επιπλέον, το Υπ. ΠΔΒΜΘ θα διανείμει σε όλους τους μαθητές DVD, στο οποίο θα εμπεριέχονται τα σχολικά εγχειρίδια, έτσι ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα να μελετούν ηλεκτρονικά τα μαθήματα»αναφέρει η εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις 12 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ξεκινά η σχολική χρονιά,
μόνο τα μισά σχολεία θα έχουν μόλις το 20% των βιβλίων, ενώ στα υπόλοιπα δεν θα υπάρχει ούτε για δείγμα. Οι αποθήκες του υπουργείου είναι σχεδόν άδειες από χαρτί. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες:

• Στο Δημοτικό από τους 183 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 15

• Στο Γυμνάσιο από τους 178 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόνο οι 5

• Στο Λύκειο από τους 207 τίτλους βιβλίων έτοιμοι είναι μόνο οι 13

• Στην Τεχνική εκπαίδευση από τους 419 τίτλους βιβλίων είναι έτοιμοι μόλις οι 26

Η υπουργός Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου δεν αποκλείεται εντός της ημέρας να ζητήσει ευθύνες από όσους είχαν αναλάβει να διεκπεραιώσουν το έργο αυτό.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό το πρόβλημα για την εκτύπωση των βιβλίων, καθώς το ελεγκτικό συνέδριο δεν υπέγραψε ακόμη τη σύμβαση για την προμήθεια του χαρτιού, ενώ σημειώνεται ότι για τα 45 εκατομμύρια τεύχη των 1200 τίτλων σχολικών βιβλίων απαιτούνται 15.000 τόνοι χαρτί, με το συνολικό κόστος να υπολογίζεται στα 26 εκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο ότι τα νέα βιβλία θα βρίσκονται στα σχολεία στις 15 Νοεμβρίου και οι πιο δυσοίωνες στις αρχές του 2012.

Κρίσιμη Σύνοδος των πρυτάνεων στο Λαύριο

Ιδιαιτέρως κρίσιμη θεωρείται η σημερινή σύνοδος των Πρυτάνεων που θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον των κινητοποιήσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πάντως αρκετοί είναι εκείνοι που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα ανώτατα δικαστήρια.

Ήδη η σύγκλητος του πανεπιστημίου Αιγαίου εξουσιοδότησε τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, σε συντονισμό με τους άλλους πρυτάνεις των ΑΕΙ να προχωρήσουν σε έλεγχο της συνταγματικότητας του νέου Νόμου.

Περισσότερα από 90 τμήματα στα Πανεπιστήμια και 9 ΤΕΙ της χώρας είναι σήμερα κλειστά, καθώς έχουν καταληφθεί από φοιτητές που αντιδρούν στο νέο Νόμο Πλαίσιο για τη λειτουργία τους.

Καταλήψεις γίνονται στα Ιδρύματα: Πανεπιστήμιο Αθηνών, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, πανεπιστήμιο Πάτρας, Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πειραιώς, Οικονομικό Πανεπιστήμιο, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: