16.9.11

Eurogroup: Περιμένουμε την εφαρμογή των μέτρων...


Εν αναμονή της άμεσης εφαρμογής των μέτρων που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται η τρόικα, σύμφωνα με όσα είπαν οι... επικεφαλής μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών που έγινε στην Πολωνία. «Χαιρετίζουμε τα νέα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και το πνεύμα με το οποίο θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα είναι θετικό», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ μετά τη συνάντηση. Η εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα θα αποφασιστεί τον Οκτώβριο.

«Συνεχίζουμε το πακέτο για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και θέλουμε να δούμε την εφαρμογή. Θα πρέπει όμως να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές που προβλέπονται», δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο ίδιος ανέφερε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,6%, αλλά και πως δεν προβλέπεται επιστροφή στην ύφεση. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πολιτική αποφασιστικότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Ρεν.

Τη σημασία της κρίσης της ευρωζώνης για την παγκόσμια οικονομία σηματοδότησε η παρουσία, για πρώτη φορά, του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γγκάιντερ στο Eurogrpoup.

Ο κ, Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.

Ο κ. Γκάιτνερ είπε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να αποφασίσει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο Αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).

Ευρωπαίος αξιωματούχο είπε πως «μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία» ανέφερε άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος, αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

«Μια από τις δυσκολίες είναι ότι η μόχλευση ενδέχεται να εκληφθεί ως πιθανή αδυναμία», αν και παραδέχτηκε πως «ωστόσο, αξίζει να εξεταστεί λεπτομερώς».

Ορισμένοι αναλυτές προτείνου ως καλύτερη λύση από την αύξηση των κεφαλαίων τη μόχλευση του EFSF, ώστε τα χρήματα που διαθέτει ο μηχανισμός να χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση τμήματος των πιθανών ζημιών στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης που έχει αγοράσει η ΕΚΤ, προσφέροντας έτσι μεγαλύτερη δύναμη πυρός απ΄ότι να αγοράζει απλώς τα ομόλογα στη δευτερογενή αγορά με τα λεφτά στο χέρι.

Ένα από τα τα κυριότερα προβλήματα, όμως, αυτής της λύσης, είναι το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι πιέσεις στις χώρες με πιστοληπτική ικανότητα «ΑΑΑ» όπως η Γαλλία και μπορεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» με νέες υποβαθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: