16.9.11

H EE προτιμά να μην δοθούν ελληνικές εγγυήσεις, ή έστω να είναι «νομικά ασφαλείς»...


Χρηματοοικονομικού χαρακτήρα λύση, που δεν θα ενεργοποιεί τις αρνητικές ρήτρες που υπάρχουν στα ελληνικά ομόλογα και δεν θα δημιουργεί κινδύνους αποζημιώσεων, ζητά το Eurogroup για το θέμα των εγγυήσεων που έχει εγείρει η Φινλανδία, ενώ στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αποκλείστηκε επίσης η παροχή εμπράγματης ασφάλειας.
«Πρώτη...

προτίμηση» του Eurogroup είναι να μην δοθούν καθόλου εγγυήσεις, αλλά εάν το Ελσίνκι επιμείνει, υποστηρίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η λύση που θα βρεθεί θα πρέπει να είναι «νομικά ασφαλής» και να μην οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα και από άλλα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τους συμμετέχοντες στο Eurogroup της Παρασκευής, στην εισήγηση που παρουσίασε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αλλά και στις παρατηρήσεις που διατύπωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ήταν σαφής η άποψη ότι πρώτη προτίμηση είναι να μην δοθεί καμία απολύτως εγγύηση, αλλά εάν η Φινλανδία επιμείνει, η εγγύηση αυτή πρέπει να δοθεί με νομικά ασφαλή τρόπο, και να είναι παρόμοια με αυτό που εξαρχής πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.

Στη συζήτηση που ακολούθησε, επιβεβαιώθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι η Ελλάδα έπραξε όπως έπρεπε να πράξει σύμφωνα με την απόφαση της 21ης Ιουλίου, επιδιώκοντας μία διμερή συμφωνία. Διατυπώθηκε εκ νέου η παράκληση προς την Ελλάδα και τη Φινλανδία να βρουν μία λύση - στο πλαίσιο του EFSF και με τη βοήθεια του (Εuroworking Group) -, η οποία να μην είναι ελκυστική για τις άλλες χώρες και να μην έχει κόστος.

Και αυτό καθώς είναι προφανές ότι μία σειρά από χώρες, όπως η Σλοβακία, η Σλοβενία, η Αυστρία και η Μάλτα, θέλουν ίση μεταχείριση, αλλά δεν ζητούν εγγυήσεις. Αντίθετα, θέλουν να αποτρέψουν την παροχή εγγυήσεων.

Οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι ο Ευ.Βενιζέλος ανέφερε στο Eurogroup πως στη συζήτηση αυτή συνοψίζονται οι μεγάλες δυσκολίες που έχει η Ελλάδα στην εφαρμογή του προγράμματος και στη λήψη σκληρών και δύσκολων μέτρων, όταν υπάρχουν εκκρεμότητες στην αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου σε σχέση με τις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου.

Οι αμφισβητήσεις αυτές, σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, προέρχονται από θέματα, τα οποία είναι πραγματικά δευτερεύοντα, όπως αυτό των φινλανδικών εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, ο Έλληνας υπουργός είχε συνάντηση μιάμισης ώρας με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ενώ είχε κατ' ιδίαν συναντήσεις και με τους υπουργούς Οικονομικών της Γαλλίας και του Βελγίου, τον επίτροπο Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ, τον νέο αναπληρωτή γενικό διευθυντή του ΔΝΤ, Ντ. Λίπτον...

NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: