5.9.11

Λευτέρης Λαζάρου: «Δεν ξέρω αν θα άφηνα το παιδί µου να πάει στο “Junior Master Chef”» ....

Γνήσιος Πειραιώτης, απλός άνθρωπος και µάγειρας µε µεγάλη αγάπη για τη δουλειά του. Ο Λευτέρης Λαζάρου, χρόνια «καπετάνιος» στο «Βαρούλκο», ήταν γνωστός στους καλοφαγάδες, αλλά το ευρύ κοινό τον έµαθε µέσα από τη συµµετοχή του στη δηµοφιλή εκποµπή του Mega. Εφέτος επιστρέφει µε...

διπλή παρουσία, αφού δεν θα κρίνει µόνο τους συµµετέχοντες στον δεύτερο κύκλο του µαγειρικού παιχνιδιού αλλά και τους επίδοξους λιλιπούτειους σεφ στο «Junior Master Chef».

Μιλώντας στο «Βήµα της Κυριακής» ο γνωστός σεφ αποκαλύπτει τις εµπειρίες του από τα γυρίσµατα και τη συµµετοχή του στο παιχνίδι, ενώ δεν διστάζει να δηλώσει ότι αυτός ο κύκλος θα πρέπει να είναι και ο τελευταίος για το «Master Chef».

– Πώς ήταν η εμπειρία σας από τα γυρίσματα του «Junior Master Chef»;

«Ηταν εξαιρετική. Η παιδική αθωότητα αφοπλίζει. Τα παιδιά έπαιζαν και διαγωνίζονταν ταυτόχρονα. Ερχονταν τα πιτσιρίκια και έλεγαν: “Ξέρετε, εγώ ξέχασα να βάλω αυτό...”. Σε τρελαίνει αυτή η ειλικρίνεια. Οταν έχεις και παιδιά, είναι ακόµη πιο απογειωτική. Κι εγώ έχω την τύχη να έχω τρία παιδιά».

– Είχατε ενδοιασuούς, δεδοuένου ότι η παρουσία των παιδιών στην τηλεόραση ελλοχεύει κινδύνους;

«Συµφωνώ απόλυτα µαζί σας σε αυτό. Σίγουρα πέρασαν κάποιες σκέψεις από το µυαλό µου, δεδοµένου ότι είµαι γονιός. Αλλά όταν γνωρίζεις το επιτελείο που είναι υπεύθυνο γι’ αυτό το παιχνίδι, γιατί περί παιχνιδιού πρόκειται, ηρέµησα. Ο επικεφαλής της εκποµπής είναι δάσκαλος της πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης, οπότε έκλεισα τα µάτια και τον εµπιστεύθηκα. Ηταν πολύ σηµαντικό αυτό για εµάς. Εξαρχής νιώσαµε κι εµείς και τα παιδιά προστατευµένοι».

– Υπήρξαν δυσκολίες, απρόοπτα ή στιγuές που προκάλεσαν αμηχανία;

«Σίγουρα υπήρξαν ευαίσθητες στιγµές. Εκεί έπαιξε ρόλο η προσωπικότητα ηµών των κριτών που έπρεπε να αγκαλιάσουµε αυτά τα παιδιά και να τα πείσουµε ότι ήταν απλά ένα παιχνίδι στο οποίο κέρδισε κάποιος άλλος».

– Εσείς θα αφήνατε το παιδί σας να πάρει uέρος στο «Junior Master Chef»;

«∆εν το ξέρω. Θέλω να είµαι ειλικρινής µαζί σας. ∆εν το ξέρω γιατί εγώ είµαι και από την άλλη πλευρά, του µάγειρα. ∆εν το βλέπω µόνο σαν γονιός. Την ίδια ακριβώς απάντηση θα σας έδινα αν µε ρωτούσατε αν θα άφηνα το παιδί µου να ασχοληθεί µε τη µαγειρική. Ο πατέρας µου και η µητέρα µου µε απέτρεψαν να γίνω µάγειρας. Ευτυχώς για εµένα, επέµεινα. Η µόνη µου στενοχώρια είναι το ότι δεν ζουν για να δουν πού έχω φτάσει».

– Αυτή την περίοδο κάνετε οντισιόν για το «Master Chef 2». Σε τι άλλαξαν οι υποψήφιοι; Ερχονται πιο υποψιασuένοι, πιο καταρτισuένοι;

«Ερχονται πιο καταρτισµένοι. Στον προηγούµενο κύκλο οι πέντε από τους δέκα φιναλίστ αποκαταστάθηκαν επαγγελµατικά. Ο νικητής έκανε τηλεοπτική, έστω και µικρή, καριέρα και πιστεύω ότι αν καταφέρει να το διαχειριστεί, γιατί είναι παιδί καλό στη δουλειά του και διαβασµένο, θα πάει καλά.

Οι υπόλοιποι τέσσερις δούλεψαν κοντά µου και σε επιχείριση στην οποία έχω εποπτεία.

Αν λοιπόν οι πέντε στους δέκα βρίσκουν δουλειά εν µέσω οικονοµικής κρίσης, τότε νοµίζω ότι είναι επιτυχία γι’ αυτό το παιχνίδι. Το να φάµε είναι ανάγκη, οπότε µιλάµε για ένα επάγγελµα το οποίο µπορεί να δοκιµάζεται από την κρίση αλλά δεν θα κλείσει».

– Εσάς σας άγγιξε η κρίση; Τι έχει αλλάξει στον τρόπο που δουλεύετε;

«Το έχω πει και άλλες φορές. Νοµίζω ότι µπορούµε να ζούµε και δίχως ακριβά προϊό ντα. Ολοι βοηθήσαµε αυτή τη φούσκα. Ξέρετε πόσο κακό είναι το γεύµα που απολαµβάνεις σε ένα καλό εστιατόριο να το πληρώνεις µε πιστωτική, δηλαδή µε 17% και 18% επιτόκιο; Αν αυτό µπορούσαµε να το ελέγξουµε, τα πράγµατα θα ήταν καλύτερα, δεν θα είχαµε φτάσει ως εδώ. Λειτουργήσαµε σαν στερηµένοι, ουσιαστικά είµαστε παιδιά που µεγαλώσαµε από κατοχικούς γονείς. Νοµίζαµε ότι τα λεφτά της τράπεζας ήταν δικά µας και ζούσαµε µε το πλαστικό χρήµα. Ε, είναι οξύµωρο να τρως γαρίδα και να την πληρώνεις µε επιτόκιο 21%! Εγώ πλέον χρησιµοποιώ φτηνότερες πρώτες ύλες αλλά όχι χαµηλότερης ποιότητας. Βγάζω τον αστακό και την τρούφα από τη ζωή µου. Προσπαθώ να παράγω ένα εξαιρετικό φαγητό χωρίς να χρειάζεται ο άλλος να πουλήσει ένα οικοπεδάκι από το χωριό του για να φάει σ’ εµένα».

– Στην τηλεόραση σας έγινε uείωση uισθού;

«Σας λέω µε απόλυτη ειλικρίνεια πως δεν παζαρεύτηκε καθόλου η αµοιβή µας. ∆εν τέθηκε τέτοιο ζήτηµα. Ηταν τόσο λίγα τα χρήµατα που παίρνουµε και οι τρεις µας που δεν υπήρξε λόγος να γίνει περικοπή. Μην ακούτε αυτά που λέγονται και γράφονται ότι έγιναν αλλαγές στα συµβόλαιά µας. Σας το λέω µε πειραιώτικη ειλικρίνεια».

– Θα θέλατε να κάνετε κάτι δικό σας στην τηλεόραση; Εχετε δεχτεί προτάσεις;

«Κατά καιρούς ναι, έχω δεχτεί. Αλλά νοµίζω ότι η κρίση που πλήττει την τηλεόραση αυτή την περίοδο δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες. Γι’ αυτό προφανώς να χρειάζονται τρεις άνθρωποι για να στηρίξουν µια εκποµπή. Είµαι πολύ ευχαριστηµένος µε τους συντρόφους µου εδώ και πολύ θα ήθελα να κάναµε κάτι ακόµη εµείς οι τρεις, γιατί αυτό που κοστίζει σε έναν Πειραιώτη είναι να χάνει φίλους. Θα προτιµούσα να συνεχιστεί κάτι άλλο, όχι το ίδιο παιχνίδι. Πιστεύω ότι τα ωραία πράγµατα πρέπει κάποια στιγµή να τελειώνουν, όχι να επαναλαµβάνονται».

– Αυτό σηuαίνει ότι αυτό το «Master Chef» για εσάς θα είναι και το τελευταίο;

«Νοµίζω πως έτσι πρέπει να γίνει, και να τελειώσει και το παιχνίδι, παρ’ ότι οι Αυστραλοί έχουν βαδίσει ακόµη περισσότερο. Οµως οι Αυστραλοί είναι τόσα εκατοµµύρια, δεν συγκρίνονται µε τους Ελληνες. Ο µόνος λόγος που θα µε κάνει να συµµετέχω σε έναν τρίτο κύκλο θα είναι µόνο η παρέα, τίποτε άλλο».

«Η τηλεόραση απλά με έβαλε στο σαλόνι σας»

– Εκτός από τους συuμετέχοντες, είστε και εσείς οι κριτές πλέον πιο υποψιασuένοι. Τι αλλάζει στον δεύτερο κύκλο του «Master Chef»;

«Προσωπικά για μένα δεν αλλάζει τίποτε. Υπάρχει ένας κανόνας. Υπάρχει μία κλίμακα που αρχίζει από το 1 και φτάνει στο 10. Το πρώτο κριτήριό μου ήταν και θα παραμείνει το ήθος ενός παίκτη. Ξεκινώντας λοιπόν από το ήθος, ακολουθεί η τεχνική και τα πράγματα που παράγει. Ετσι βαθμολογώ τα πιάτα. Αλλά σας ξαναλέω, δίνω βάση στον χαρακτήρα και στην ηθική του. Αν μπει κάποιος στην εικοσάδα ή στη δεκάδα, μάγειρας θα γίνει. Καλός άνθρωπος, αν δεν είναι, δεν θα γίνει».

– Εφέτος θα έχετε άλλη παρουσιάστρια στο «Master Chef». Πώς το βλέπετε;

«Αν σας πω ότι ακόμη δεν ξέρω ποια θα είναι...».

– Εκτός απροόπτου, θα είναι η Μαίρη Συνατσάκη.

«Δεν τη γνωρίζω. Εύχομαι να είναι ένα καλό κορίτσι και να δέσει μαζί μας».

– Η Ευγενία Μανωλίδου είχε δέσει;

«Ναι, είχε δέσει και της εύχομαι καλή τύχη».

– Η τηλεόραση σας έκανε καλό ή κακό στη δουλειά σας, κύριε Λαζάρου;

«Νομίζω ότι μου έκανε καλό. Κατ’ αρχήν την επιτυχία πρέπει να έχεις τη γνώση και την ψυχραιμία να τη διαχειριστείς. Εμένα δεν μου έλειπε. Ημουν αναγνωρίσιμος, ήξερε ο κόσμος το ήθος και τη δουλειά μου. Η τηλεόραση απλά με έβαλε στην καθημερινότητά του και στο σαλόνι του. Κάποιοι άνθρωποι που είχαν ακούσει για εμένα αλλά δεν με ήξεραν με έμαθαν. Με τη λογική ότι η τηλεόραση μπαίνει παντού, ακόμη και στην κρεβατοκάμαρά μας, κάποιοι ήρθαν να με δουν από κοντά».

– Οσοι έρχονται στο μαγαζί σας επειδή σας είδαν στην τηλεόραση είναι σταθεροί ή ευκαιριακοί πελάτες;

«Κάποιοι είναι σταθεροί, κάποιοι όχι. Ο κόσμος έρχεται ακόμη και με παιδιά για να με δει από κοντά. Δεν είναι εύκολο όμως γι’ αυτούς τους ανθρώπους που έχουν παιδιά να έρθουν σε ένα ακριβό εστιατόριο δέκα φορές τον χρόνο».

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: